ŽZH: Roditelji se nadaju obaveznom sistematskom pregledu za djecu u školama

U javnosti se već ranije pisalo o problemu neredovitih sistematskih pregleda za učenike osnovnih i srednjih škola u Širokom Brijegu i ŽZH. Roditelji iz različitih gradova ove županije odavno posjećuju nadležne institucije i traže način da se sistematski pregledi izrealiziraju.

Predstavnici roditeljskih vijeća Širokobriješke Prve i Druge osnovne škole, Posušja, Ljubuškog Rakitna, Kočerina, Biograca te drugih područnih škola su ujedinjeni u nastojanju da se zakon po ovom pitanju promijeni i da se napokon uvedu redovni sistematski pregledi.

Sistematski pregled svake dvije godine za osnovce i barem jedan tijekom srednjoškolskog obrazovanja je zlatni standard kojega traže roditelji, a struka ih podržava.

Širokobriješki pedijatar, Dr. Damir Sesar već godinama upozorava na potrebu sistematskih pregleda. To je primarna i sekundarna prevencija, opći pregled koji može pomoći otkrivanju bolesti u ranoj fazi. U slučaju ranog otkrivanja bolesti bolesnik, obitelj i cijeli zdravstveni sustav manje pati.

Nažalost, bolesti su i u ranoj dobi sve učestalije i već u školskoj dobi se javljaju deformacije kralježnice, metaboličke bolesti, bolesti štitnjače, dijabetes, srčane bolesti, povišen krvni tlak, pretilost, bolesti psihološke prirode, ovisnosti i mnoge druge bolesti.

Predstavnici roditeljskih vijeća posjetili su i ministricu obrazovanja Ružicu Mikulić i ministra zdravstva Tomislava Pejića.

Široki Brijeg: Roditelji zatražili redovne sistematske preglede, čeka se odluka Vlade ŽZH

Povratne informacije ravnatelja Širokobriješkog Doma zdravlja, dr. Mirka Kordića, potom Vilsona Crnjca, ravnatelja ZZO kao i nadležnih ministara su pozitivne. Dakle, roditelji su svugdje naišli na razumijevanje i ovorena vrata ali ostao je još najvažniji korak – dogovor ministara, ravnatelja, pedijatara i liječnika, kako bi se sve uklopilo i realiziralo.

Ovaj problem postoji godinama, a sad se, uz dobru volju roditelja, nadležnih institucija i trud liječnika koji bi obavili preglede velikog broja djece, čini da je riješenje tako blizu. Redovan sistematski pregled ne može spriječiti bolest ali pravovremeno otkrivanje nekad može spasiti život.

Djeca su budućnost i temelj svakog društva, njihovo zdravlje i sigurno odrastanje bi nam svima trebalo biti na prvom mjestu. Svi se zato nadamo da će ova nastojanja uroditi plodom i da će redovan sistematski pregled biti dio života naše djece od iduće jeseni i početka nove školske godine, poručili su roditelji, predstavnici roditeljskih vijeća škola iz ŽZH.

(www.jabuka.tv)

11 komentara

 • Svaka čast dr. Sesaru i svima ostalima na ovoj inicijativi ! Djeca su naše blago i ono u što najviše trebamo ulagati. nije džaba poslovica ” bolje spriječiti nego liječiti”.

 • Treba nastaviti sistematske preglede za učenike , radnike i žene kako je uvijek bilo.
  Da su redovni sistematski pregledi bili mnogo bi se života spasilo i bilo jeftinije liječenje i manje muke bolesnicima.

 • Nije mi jasno kako se nije i prije učinilo nešto po ovom pitanju. Toliko je nekih stanja koje liječnik može prepoznati a roditelj ne.. nadam se da će ovo krenuti od iduće školske godine.

 • Ovo je postalo katastrofalno.
  Sve je postalo povrsno, sve brzinski, sve nesto ae nema veze…
  Isto kao sto je djeci potreban sistematski, ja bi prije trazila sistematski za djelatnike ustanova gdje su djeca tj vrtica, skola…
  A posebno bi uvela psiho test za ljude koji rade s djecom..
  Znaci bar jednom godisnje za djelatnike, a za ucenike bar u dvije godine
  I zasto se ne postiva kod upisa da dijete treba biti uredno cijepljeno
  Ili se mora cijepiti ili ne mora, da se odluci

 • Svakako treba podržati ovu akciju. Možda u startu velik posao kojeg se svi boje, ali važno je da se krene. Mnogi problemi ili bolesti će se uočiti u ranoj fazi i bit će lakše liječiti nego kad već bude kasno.
  Stoga početi što prije i nek zadnji tjedan 8 mjeseca počme akcija pregleda ili najkasnije prvi tjedan škole kako se takve akcije nebi odražavale na redovno izvođenje nastave.

 • Boze moj uvijek otkrivamo toplu vodu
  Umjesto da se ide naprijed ( jer je sistematski bio obavezan i za radnike i djecu) mi smo otisli sto godina unazad u nekim bitnim stvarima.

 • sesar je to predložio iz jednog jedinog razloga jer vidi sebi financijsku korist od nekoliko desetaka tisuća KM. djeca su mu zanimljiva ko lanjski snijeg.

  • Stvarno bezobrazan komentar na doktora koji se javlja uspaničarenim roditeljima na mob u bilo koje doba dana bez da im to naplaćuje

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.