ŽZH: Policija će ''gonjati'' djecu s petardama, a roditeljima pisati kazne

Uobičajeno je da za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana veći broj građana nabavlja i upotrebljava pirotehnička sredstva, što može dovesti do ozljeđivanja osoba i oštećenja imovine.

Kako uporaba pirotehničkih sredstava ne bi dovela do neželjenih posljedica Ministarstvo unutarnjih poslova ŽZH pojačano će postupati, odnosno narednih dana ćemo poduzeti veći broj mjera i radnji kako bi se održalo povoljno stanje javnog reda i mira tijekom predstojećih blagdana.

Zakonske odredbe
Oblast prometa i uporabe pirotehničkih sredstava u Županiji Zapadnohercegovačkoj regulirana je Zakonom o eksplozivnim tvarima za gospodarsku uporabu (‘Narodni list HR H-B’ br. 40/94 od 24. prosinca 1994. godine).

Tim Zakonom propisana su četiri razreda pirotehničkih sredstava za zabavu, kako slijedi:
Razred I.
– pirotehničke igračke: bengalske šibice, pucajuće šibice, konfeti-bombice, pucajuće žabice pasje bombice itd.
Razred II.
– sredstva za male vatromete: petarde, rimske svjećice, mali vatrometni bicikli, fontane, bengalske baklje, bengalske svjećice, topovske pucnji tzv. Patry Knaller i rakete.
Razred III.
– sredstva za srednje vatromete: srednje veliki vatrometni proizvodi za javne priredbe.
Razred IV.
-sredstva za velike vatromete: veliki vatrometni proizvodi za javne priredbe.

Pirotehnička sredstva za zabavu I. razreda mogu se prodavati u prodavaonicama, kioscima i pokretnim trgovinama, tijekom cijele godine, svima pa i osobama mlađim od 18 godina. Pirotehnička sredstva za zabavu II. razreda mogu se prodavati samo u prodavaonici oružja i streljiva, samo osobama starijima od 18 godina, i to u vremenu od 27. prosinca. – 01. siječnja.

Pirotehnička sredstva za zabavu II. razreda mogu rabiti i osobe mlađe od 18 godina, ali pod nadzorom roditelja, odnosno skrbnika. Uporaba pirotehničkih sredstava za zabavu II. razreda zabranjena je u zatvorenim prostorijama, u prostorima gdje se okuplja veći broj osoba, te u vremenu od 02. siječnja do 26. prosinca.

Nabavka i prodaja pirotehničkih sredstava za zabavu III. i IV. razreda dopuštena je pravnim i fizičkim osobama koje imaju nabavnu dozvolu koju je izdala nadležna Policijska uprava. Za prodaju i upotrebu pirotehničkih sredstava, koje se vrše suprotno gore navedenim zakonskim odredbama, zapriječene su novčane kazne.

Apel građanima
“Apeliramo na građane da djeci ne kupuju pirotehnička sredstva koja su neprimjerena njihovu uzrastu, te da upozore djecu na opasnosti do kojih može dovesti nepažljiva ili nestručna uporaba pirotehničkih sredstava.

Pozivamo sve građane, i odrasle i djecu, na odgovornu uporabu pirotehničkih sredstava, kako bi predstojeći blagdani protekli u miru i u dostojanstvenom ozračju. Na kraju, građanima koji Božić slave po gregorijanskom kalendaru želimo čestit Božić i božićne blagdane, a svim građanima želimo sretnu i uspješnu Novu godinu”, priopćeno je iz MUP-a ŽZH.

(www.jabuka.tv)


Nema komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.