Na EURO-u 2016. igrat će 24 reprezentacije

UEFA je otkrila kako će se odvijati kvalifikacije za Euro 2016. koje će se održavati u Francuskoj, a glavna originalnost je da će se svako kolo “protegnuti” na tri večeri kako bi gledatelji mogli gledati što više utakmica izravno.

Prvi put će na europskom prvenstvu nastupiti 24 reprezentacije, za razliku od 16 kako je bilo do sada, nikada nije bilo toliko kandidata jer UEFA broji 54 nogometna saveza nakon priznavanja Gibraltara u svibnju.

Kao i prije, zemlja domaćin ne mora prolaziti kvalifikacije za Euro, a u kvalifikacijama sudjeluju 53 reprezentacije podijeljene u devet skupina po pet ili šest reprezentacija.

Pravila UEFA-e kažu da će se “devet pobjednika skupina, devet drugoplasiranih i najbolji trećeplasirani plasirati izravno na Euro”.

Za određivanje najboljeg trećeplasiranog odlučujući kriteriji će biti broj osvojenih bodova, ali treba uzeti u obzir da se bodovi osvojeni protiv šestoplasirane reprezentacije neće računati, ističe se u dokumentu UEFA-e. Osam preostalih trećeplasiranih reprezentacija borit će se u dodatnim kvalifikacijama za četiri preostala mjesta na Euru.

Susreti će se igrati prema novom konceptu u “tjednu nogometa”, što znači da će se utakmice igrati svaki dan u tjednu, osim srijedom.

Prvo kolo će se igrati u nedjelju 7., ponedjeljak 8. i utorak 9. rujna 2014, dok će se deseto i zadnje kolo igrati od 11. do 13. listopada 2015. U slučaju da su neka kola blizu, reprezentacije će igrati utakmice u četvrtak i u nedjelju, petak i ponedjeljak ili u subotu i u utorak, precizira UEFA.

Dodatne kvalifikacije će se igrati od 12. do 14. studenog 2015., a uzvrati od 15. do 17. studenog.

Pravila za ždrijeb za kvalifikacije koje će se održati u Nici 23. veljače treba odobriti izvršni odbor UEFA-e na sljedećem sastanku 23. i 24. siječnja u Nyon. Nositelji za taj ždrijeb će biti određeni prema UEFA-inom poretku na temelju koeficijenta reprezentacija.

Ždrijeb za sam Euro 2016. će se održati 12. prosinca 2015. u Parizu.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.