ŽZH planira uspostavu e-registara imovine dužnosnika, poticaja i subvencija

Uspostavljanje i jačanje institucionalnih kapaciteta, normativnog i strateškog okvira za učinkovitu prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije jedan je od četiriju strateških ciljeva strategije Županije Zapadnohercegovačke za borbu protiv korupcije za razdoblje od 2022. do 2024. godine.

Idući cilj je razvijanje, promoviranje i provedba preventivne antikorupcijske aktivnosti u javnom i privatnom sektoru. Treći i četvrti strateški cilj dokumenta koji je nedavno usvojen na Vladi ŽZH je unaprjeđenje institucionalnog i normativnog okvira prevencije i borbe protiv korupcije u sektorskim područjima te uključivanje cjelokupnog društva u borbi protiv korupcije, koordinaciju i izvještavanje o provedbi strategije.

Dokument prijedloga strategije izradilo je povjerenstvo za sprječavanje korupcije ove županije. Usvajanjem ove strategije i akcijskog plana Vlada Zapadnohercegovačke županije nastavila je proces koji je počeo još 2017. godine i time pokazala svoju opredijeljenost za sustavnu prevenciju i borbu protiv korupcije u Županiji, objasnili su iz Vlade za Večernji list.

Ocijenili su kako su strategija i akcijski plan usmjereni prema najvišim strateškim mjerama koje se odnose na područje prevencije, otkrivanja, procesuiranja, koordiniranja, represije, poboljšanja zakonodavnog okvira, povećanja kapaciteta institucija, obuka i podizanja javne potpore za borbu protiv korupcije čime će se poboljšati kvaliteta života građana u ovoj županiji.

Kako bi se proveli zacrtani strateški ciljevi, strategija, među ostalim, podrazumijeva i uspostavu stalnog profesionalnog tijela koje će detaljnije razviti i operacionalizirati agenciju za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije po uzoru na dobre prakse drugih županija s jasno definiranim nadležnostima, organizacijskom pozicijom, sredstvima i procedurama za njihov rad.

Za sprječavanje korupcije potrebno je izvršiti analizu postojećih zakonskih rješenja, ali i donijeti nove zakone.

Nadležne institucije ove Županije analizirat će sve zakonske pretpostavke za unaprjeđenje prevencije i borbe protiv korupcije. Uz samu analizu pristupit će se i iniciranju zakonskih rješenja na unaprjeđenju borbe protiv korupcije. U tom smislu inicirat će se unaprjeđenje zakonskog okvira koji se tiče državnih službenika u Županiji, ali i uspostavljanje različitih antikorupcijskih zakona poput Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nositelja javnih ovlaštenja, navodi se u dokumentu Strategije.

Također, predložit će se uspostava različitih informatičkih registara koji bi osigurali transparentnost i prevenciju nastanka korupcije.

Neki od tih registara su: e-registar državnih službenika i namještenika, zatim e-registar imenovanih osoba, e-registar subvencija i poticaja, e-registar imovine izabranih dužnosnika, e-registar upravnih postupaka… Kao jednu od mjera sprječavanja korupcijskog djelovanja u institucijama, strategija podrazumijeva provedbu stegovnih postupaka u značajno većoj mjeri nego što je to trenutačno slučaj. Osim djelovanja na same procese, strategija naglasak stavlja i na preventivne mjere.

Razvijanje, promoviranje i provedba prevencije u antikorupcijskim nastojanjima poseban je strateški cilj. U ovom strateškom cilju inicijalni fokus stavljen je i na posebna područja odnosno nadležnosti županije, a koje su rizične na pojavu korupcije kao što su: zdravstveni sektor, javne financije, subvencije, poticaji i koncesije, obrazovanje, pravosuđe i uprava te inspekcijski poslovi, zaključeno je u dokumentu prijedloga strategije Županije Zapadnohercegovačke za borbu protiv korupcije za razdoblje od 2022. do 2024. godine.

Vlada ŽZH usvojila Strategiju i Akcijski plan za borbu protiv korupcije

(www.jabuka.tv)

8 komentara

  • Evo ja imam dokaze za korupciju i nepotizam za prijaviti. Gdje i komu ih mogu prijaviti? Otac ide u mirovinu i steli natjecaj za svog sina. Naravno, sin sjeda u direktorsku fotelju te javne tvrtke. Obojica su kriminalci koji krse zakon i mjesto im je iza resetaka.

    • Ma sta bolje, cvetat ce cvece u nase poduzece i svaka kuca u zapadnoj Hercegovini ce da dobije love koliko poželi, jamcimo vam to, samo nas ostavite na vlasti

  • Nemojte napraviti samo za političare nego za cijeli narod pa da vidimo tko što ima. Bojim se da ćete se iznenaditi. Koju količinu bogatstva imaju Hrvati i kako se dobro živi.

  • Svi znaju precizno koji ministri i kako izvlače i otimaju pare iz našeg županijskog budžeta kao i to gdje kupuju stanove i apartmane od tih para a svi se prave ludi i šute ko zaliveni

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.