Hitlerov sat na kontroverznoj aukciji prodan za milijunski iznos

Sat za koji se tvrdi da je pripadao nacističkom vođi Adolfu Hitleru prodan je za 1.1 milijun dolara (900.000 funti) na aukciji u SAD-u.

Sat marke Huber, koji je prodan anonimnom ponuđaču, prikazuje svastiku i ima ugravirane inicijale AH.

Židovski čelnici osudili su dražbu uoči prodaje na aukciji Alexander Historical Auctions u Marylandu. Međutim, aukcijska kuća, koja je i u prošlosti prodavala nacističke memorabilije, rekla je njemačkim medijima da joj je cilj očuvanje povijesti.

Adolf Hitler vodio je nacističku Njemačku između 1933. i 1945. godine, a pod njegovom oružanom agresijom sustavno je ubijeno čak 11 milijuna ljudi, od kojih je šest milijuna ubijeno jer su bili Židovi.

U katalogu koji predstavlja sat navodi se da je on fašističkom vođi vjerojatno predan kao rođendanski poklon 1933., u godini kada je postao njemački kancelar.

Aukcijska kuća također navodi da je sat uzet kao suvenir kada je 30-ak francuskih vojnika upalo u Berghof, Hitlerovo planinsko utočište u svibnju 1945. godine. Tada se mislilo da je sat preprodan i prenesen preko nekoliko generacija do danas.

Ostali predmeti na aukciji uključivali su haljinu koja je pripadala Hitlerovoj ženi Evi Braun, slike nacističkih dužnosnika s autogramima i Davidovu zvijezdu od žute tkanine s utisnutom riječju Jude, što na njemačkom znači Židov. Tijekom Holokausta nacisti su prisiljavali Židove da nose žute oznake kao trake ili bedževe s namjerom da ih izoliraju i maltretiraju, prenosi Hina.

U otvorenom pismu koje su potpisala 34 židovska čelnika prodaja se opisuje kao “odvratna” i poziva se na povlačenje nacističkih predmeta s aukcije.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.