ŽZH: Nastavak suradnje privatnog, javnog sektora i akademske zajednice

Sastanak na temu nastavka suradnje i razvoja institucionalne podrške za pružanje usluga gospodarstvu, temeljen na suradnji privatnog, javnog sektora i akademske zajednice, održan je u petak u Širokom Brijegu.

Sastanku su nazočili predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke (ŽZH) Zdenko Ćosić, županijski ministar gospodarstva Dario Sesar, ravnatelj Ureda za europske integracije Vlade ŽZH Ivan Jurilj, uime Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Anamarija Musa, te dekan Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru (SUM) Željko Stojkić, priopćeno je na službenoj internetskoj stranici Vlade ŽZH.

U svrhu informiranja županijske Vlade, dekan Stojkić predstavio je aktualne projekte koje implementiraju SUM i Fakultet strojarstva, računarstva i elektrotehnike (FSRE) u suradnji s lokalnim poduzećima, a to su projekti “DualSCI”, “KnowHUB”, te projekt “IC SMED”.

“DualSCI” je projekt čija je svrha jačanje kapaciteta za provedbu dualnog obrazovanja u bosanskohercegovačkom visokom obrazovanju. Cilj projekta “KnowHUB” je povezivanje Sveučilišta u Mostaru i poduzetništva te jačanje svijesti za inovacije i poduzetništvo kroz formiranje Centara za komercijalizaciju/HUB-ova znanja.

Centri za komercijalizaciju znanja razvijat će se, kako navode, na svim sveučilištima koja sudjeluju, ne kao istraživački centri, već kao sučelje između visokih učilišta, poduzeća i društava, a SUM već ima uspostavljenu “Tvornicu za učenje” (Learning factory) u čijem okviru će djelovati Centar za komercijalizaciju znanja.

Cilj projekta “IC SMED” je povećavanje konkurentnosti mikro, malih i srednjih poduzeća digitalizacijom. Osnovna ideja uspostavljanja Centra za digitalizaciju je poboljšati poslovno okruženje u BiH za rast i razvoj izvozno orijentiranih mikro, malih i srednjih poduzeća iz sektora metala i plastike.

Nositelj ovog Projekta je SUM, FSRE u partnerstvu s Razvojnom agencijom ŽZH (HERAG) i pet lokalnih poduzeća.

U nastavku svog izlaganja dekan Stojkić posebno je naglasio potrebu jačanja i većeg ulaganja u znanstveno-istraživačku djelatnost koja bi nadalje našla primjenu u gospodarstvu.

Čosić je istaknuo vrijednost ovih projekata, kazavši da bi bilo potrebno izraditi jedan sistemski dugoročni plan potpore ovom načinu suradnje privatnog, javnog sektora i akademske zajednice, te je također istaknuo važnost predstavljanja sistema dualnog obrazovanja u visokom obrazovanju gospodarskim subjektima u ŽZH-u, kako bi uspostavili suradnju u smislu partnerstva pri provođenju navedenog projekta.

Ministar gospodarstva Dario Sesar naglasio je kako je Ministarstvo gospodarstva ŽZH već sudjelovalo u uspostavljanju projekta “Tvornice za učenje” te da će u okviru svojih mogućnosti nastaviti pomagati ovim i sličnim projektima kroz konkretnu financijsku potporu.

Ravnatelj Ureda Vlade za europske integracije Ivan Jurilj ukazao je na mogućnost da se kroz postojeće programe potpore gospodarstvu može potpomoći financiranje projekta “DualSCI”, koji podrazumijeva obavljanje stručne studentske prakse u poduzećima.

Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ŽZH, kao pridruženi partner u projektu “DualSCI”, u suradnji sa Sveučilištem u Mostaru radit će na razvoju pravnog okvira, kako bi se osigurala provedba dualnog obrazovanja u visokom obrazovanju, stoji u priopćenju.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.