ŽZH: Kritično niska procijepljenost djece

Tema u emisiji Pod povećalom ovoga je utorka bilo cijepljenje. U sve više zemalja širi se rasprava o tome postoje li štetni utjecaji cjepiva na djecu i treba li roditeljima uvijek ostaviti pravo izbora, piše Grude-online.info.
Dr. Davor Pehar, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo FBiH, iznio je, prema mišljenju struke i institucija, zabrinjavajuće podatke:

“Prije pet-šest godina imali smo očekivanu procijepljenost, od 90 do 95 posto. No, uslijed antivakcinalnog lobija i lako dostupnih neprovjerenih informacija te nepovjerenja u sustav došli smo do pada. Danas smo na nimalo zadovoljavajućim rezultatima od 70 do 75 posto. U dvije županije su izrazito loši rezultati. To su Zapadnohercegovačka i Sarajevska, gdje je taj obuhvat oko 50 posto. Nije nimalo obećavajuća situacija što se tiče izbijanja epidemija u tim područjima i naš zdravstveni sustav će učiniti sve da se to spriječi.”

Prema riječima pedijatra Borke Rajiča, necijepljenje djece se moglo tolerirati dok je procijepljenost bila na razini od oko 90 posto. Tada pojedinci koji iz svojih osobnih, religijskih ili zdravstvenih razloga ne primaju cjepivo nisu opasnost za širu zajednicu.
Prema tome, u ovakvom stanju to više ne može biti izbor pojedinca. “Igramo se vatrom u bunkeru punom benzina”, tvrdi dr. Rajič.

Na pitanje odakle uopće rasprava o štetnosti cjepiva, odakle dolaze takve informacije koje zasigurno moraju imati uporište u stvarnim slučajevima, infektolog prof. dr. sc. Jurica Arapović je kazao: “Mogao bih reći da je uzrok svemu tome emocionalno pamćenje, tj. kada imate jedan slučaj kao posljedicu cijepljenja, na njega se emocionalnim pamćenjem vežemo i radimo uzročno-posljedičnu vezu koja nema uporište u stvarnim dokazima.”
Cijelu emisiju možete pogledati u videoprilogu.

(www.jabuka.tv)1 komentar

  • Tesko je danas reći da li cijepiti dijete ili ne.Priče o autizmu i sličnim bolestima uplase roditelje i oni odustanu od vakcine.Ja imam 4 djece 17,16,13 i 5 god.i svi su cijepljeni.Dok sam bila mlađa nisam vakcinu dovodila u pitanje ni puno o tom razmisljla.Sa četvrtim djetetom sam bila u strahu i uvijek sam se u čekaonici molila da sve bude ok.I bilo je,sva su mi djeca ziva i zdrava,hvala Bogu.Neki nisu bili te srece zbog vakcine ili neceg drugog.Poznajem i djecu koja nisu primila ni jednu vakcinu i zdravi su,bez ikakvih dječjih i zaraznih bolesti,tako da…Dilema je cijepiti ili ne…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.