ŽZH: Jedna od najmanjih županija u FBiH s iznimnim sportskim rezultatima

Jedna od najmanjih županija u Federaciji BiH, Županija Zapadnohercegovačka, diči se svojim poslijeratnim sportom.

Iako se ova županija ne može pohvaliti velikim sportskim uspjesima prije Domovinskog rata, u poslijeratnom periodu izgrađena je sportska infrastruktura te su postignuti brojni uspjesi na sportskim natjecanjima.

Gradnja sportskih objekata

Uz uspjehe na sportskim borilištima, može se istaknuti pravu eksploziju gradnje sportskih borilišta, stadiona, dvorana, malonogometnih i teniskih terena, sportskih centara, piše Večernji list BiH.

Do rata je u ŽZH bilo malo klubova za čije se ime uopće čulo izvan županije, a njihovi rezultati rijetko su bili vrijedni spomena. Županija u svom sastavu ima Grad Široki Brijeg te tri općinska središta: Grude, Ljubuški i Posušje.

Najpopularniji sport uvijek je bio nogomet. Jedno vrijeme sva su četiri središta imala dosta jake klubove, koji su se do 2000. godine s puno uspjeha natjecali u Prvoj ligi Herceg Bosne. Široki Brijeg (5) i Posušje (2) osvojili su sva hercegbosanska prvenstva, Ljubuški je imao uspjeha u Kupu, a Grude su se 2000. godine (uz Ljubuški, Posušje i Široki) plasirale u ligu koja se zvala “Premijer liga BiH”, iako je to ustvari bila Prva liga FBiH (srpski su se klubovi uključili tek u sezoni 2002./03).

Pecara je jedan od najbolje opremljenih stadiona nogometnih klubova u BiH

Paralelno s uspjesima u zajedničkoj Premijer ligi, u Posušju i Širokom Brijegu građeni su suvremeni stadioni, Ljubuški je “temelj” za moderni stadion imao još ranije, a solidni stadioni izgrađeni su u Drinovcima i Ljutom Docu. Nikle su i sportske dvorane u sve četiri općine. Danas je sve te dvorane teško i pobrojati jer uz one u vlasništvu općina i škola, izgrađene su i privatne dvorane. Vlasnici su ih namijenili rekreativcima u malom nogometu, privatnim nogometnih školama te tenisu, boćanju, košarci, rukometu, borilačkim sportovima itd.

Uz nogomet, stasali su (ili se razvili već postojeći) klubovi u više ekipnih sportova. Široki Brijeg perjanica je nogometnoga sporta u BiH, stalni je član “velike četvorice” (2 puta prvak BiH, 3 puta osvajač Kupa BiH i 15 puta igrao u Uefinim natjecanjima).

NK Široki Brijeg tri je puta osvojio Kup BiH

Naznake oporavka

I NK Posušje dugo je bio u vrhu, ali je ispao iz Premijer lige, kasnije i Prve lige FBiH. No, zadnje dvije sezone klub s Mokroga doca daje naznake oporavka i povratka na stare staze.

To se ne može reći za Grude, koje “tavore” pri dnu Druge lige. Ljubuška Sloga ne samo što je “pala” nego se, loše vođena, potpuno srozala i ugasila. NK Drinovci u svojim je svijetlim danima letio visoko, čak je 2004. stigao u polufinale Kupa BiH. Drinovci se ipak nisu ugasili, jesen su završili kao vodeći u Međužupanijskoj ligi.

HŠK Posušje u posljednjim dvjema sezonama daje naznake oporavka

Aktivirao se i ljubuški NK Bigeste i Rakitno, dok Ljuti Dolac (Blato) “radi” samo u mlađim uzrastima igrača. Jedno vrijeme djelovali su i NK Vir i NK Mladost, ali ti su klubovi ugašeni.

Dugo je HKK Široki bio vodeći klub u košarkaškom sportu u BiH, s 9 naslova prvaka i 9 osvojenih kupova, te dugi niz godina “marka” u regionalnoj ABA ligi… Onda je malo posustao, ali ima naznaka da će opet dospjeti u visine.

HKK Široki sjajno je krenuo u tekuću sezonu i mogao bi se vinuti u visine

Ljubuški je grad rukometa, muškog i ženskog, ali posljednjih godina kod žena su “snaga” HŽRK Grude.

HRK Izviđač šesterostruki je muški prvak BiH (dva puta osvajač Kupa), član regionalne SEHA rukometne lige, “proizvođač” velikih rukometaša – reprezentativaca.

HRK Izviđač čuva rukometnu tradiciju u Ljubuškom

Dominacija Gruđanki

Gruđanke su četverostruke prvakinje ženske rukometne Premijer lige BiH, dvostruke pobjednice Kupa, nepobjedive u prvenstvu (uskoro će proslaviti 100 utakmica bez poraza). Rukometašice Izviđača jednom su osvojile naslov i pet puta Kup BiH. Trenutačno je ljubuški rukomet u maloj krizi, ali ima naznaka da će uskoro iz njihova “inkubatora” stasati novi vrhunski rukometaši i rukometašice.

Dva desetljeća boćari iz Gruda, Ljubuškog i Posušja “kupili” su sve naslove prvaka i osvajača Kupa. Širokobriješki strijelci na glinene golubove dugo su osvajali sve trofeje u BiH, strijelci “Alfe” nizali uspjehe u tom sportu… kao i šahisti ŠK Široki.

Ekipe iz Širokog Brijega postižu uspjehe u brojnim sportovima

Isto je i u nizu drugih sportova, naročito borilačkih, malom nogometu, atletici.

Sportski vikend zlatnoga sjaja: Svjetski prvak i 7 pobjeda Širokog Brijega

(www.jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.