ŽZH će biti vlasnik imovine koja je stečena mimo zakona – Jabuka.tv

ŽZH će biti vlasnik imovine koja je stečena mimo zakona

Sva imovina za koju se utvrdi da je stečena nezakonito u Zapadnohercegovačkoj županiji uskoro bi mogla biti oduzeta vlasnicima. Naime, u tijeku je donošenje zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine kaznenim dijelom, kojim se uređuje ovo područje, piše Večernji list.

Kako stoji u obrazloženju nacrta spomenutog zakona, razlog za njegovo donošenje je da se na jedinstven način urede pravila postupka unutar kojeg će se moći učinkovito otkriti, osigurati i po potrebi, privremeno oduzeti, do donošenja odluke suda o trajnom oduzimanju imovinske koristi koja je proistekla iz zakonom zabranjenih i kažnjivih radnji koje imaju obilježja kaznenog dijela, propisanih važećim zakonodavstvom.

Poseban cilj ovog zakona je uspostava učinkovitog mehanizma za upravljanje imovinom koja je na temelju ovog i drugih zakona privremeno ili trajno oduzeta. Novim zakonom o oduzimanju nezakonito stečene imovine kaznenim dijelom županijska Agencija za upravljanje oduzetom imovinom u ŽZH-u će, između ostaloga, moći, u određenim slučajevima, prodavati i privremeno oduzetu imovinu.

“Agencija može, bez prethodne objave javnog nadmetanja, donijeti odluku o prodaji privremeno oduzetih pokretnih stvari ako je njihovo čuvanje opasno, ako prijeti izravna opasnost od njihova propadanja ili znatnog gubitka vrijednosti, te ako se radi o imovini čije vlasništvo nije moguće pouzdano utvrditi”, stoji u nacrtu zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine kaznenim dijelom koji je nedavno razmatran na sjednici Vlade ŽZH.

Također, ravnatelj Agencije može donijeti odluku da privremeno oduzete stvari iznajmi ili preda u zakup sukladno njihovoj namijeni. Novčana sredstva dobivena prodajom privremeno oduzete imovine Agencija će držati na posebnom računu do konačne odluke suda o njenom podrijetlu. Ako se utvrdi da nije stečena kaznenim dijelom, vlasniku se bez odgađanja vraćaju novčana sredstva dobivena prodajom te imovine uz obračunatu kamatu po viđenju.

“Vlasnik koji smatra da mu nije isplaćena odgovarajuća vrijednost imovine može podnijeti Agenciji zahtjev za naknadu štete prouzročene privremenim oduzimanjem imovine, a ako Agencija ne donese odluku po zahtjevu u roku od tri mjeseca, vlasnik može podnijeti tužbu za naknadu štete protiv Županije”, stoji u nacrtu spomenutog zakona.

Kada je riječ o trajno oduzetoj imovini, ona odmah nakon oduzimanja postaje vlasništvo ŽZH koja s njom dalje raspolaže. Inače, tijekom trajanja postupka oduzimanja imovinske koristi pribavljene kaznenim dijelom po ovom zakonu sud može narediti državnim tijelima, bankama, financijskim institucijama i drugim pravnim i fizičkim osobama da dostave podatke i informacije nužne za donošenje odluka po ovom zakonu. Kazna za neizvršenje sudskog naloga za pravnu osobu u ovom slučaju može iznositi čak i 200.000 maraka.

(www.jabuka.tv)


30 komentara

 • Hvala Bogu,konačno! Tek tako će pravda biti zadovoljena. Nikakve koristi nije bilo od presuda, kad je ukradeni novac i dalje ostajao kod lopova.Tek kad im se oduzme sve ukradeno, bit će svi sretni.Odlično,ipak se kreće!

 • Sta ce biti sa svim prijašnjim vladama ZHZ…lasićevom,jurišićevom,ćosićevom….pa svi su izašli puno bogatiji nakon 4 godine mandata a od plaće se to nije moglo zaraditi…..kako će te njima oduzeti imovinu

 • znači sve ono što je bivša jugoslavija oduzela sada pripada ŽZH , vratite nekretnine i ostalima a ne samo fratrima

 • Ovi što bi trebali oduzimati i fotmirati agencije ili već kako će se to zvati najveći lopovi.Kuće,stanove po RH-oj,na Makarskoj rivijeri,u planini,primjer Blidinje pa to je većinom lopovlukom.Tko može objasniti da od plaće u Županiji ili općini,sa petoročlanom obitelji može ušparati i kupiti stan u Zagrebu a neki imaju i 2-3 stana,apartmane na moru i vikendice.Prebacivanjem ovlasti na županije ,samo su se ovi lopovi osigurali i zaštitili da im ne bi tko iz Sarajeva to oduzimao.Ovako ovi što su krali u ZHŽ-ji,neće sami sebi izuzimati ukradeno.

  • Da Nino..nitko radeci nas na nasim platama nemoze kupiti ni s od stana a kamoli stan…Sve sto je kupljeno 99 % kje od kriminalno stecenih novaca.Zar nije kriminal uzimati novac u nadzornom odboru i nista ne ciniti
   Ovi po nadzornim odborima su kao coban koji otjera 100 ovaca u pasu a vrati svaki dan 20 manje,,,,e to su radili nasi funkcioneri.

 • vratit otp novogradnju i druge firme i objekte po gradu sto su privatizirani i ostale firme koje su date za kahvu

 • Ovi iz ZHŽ-je su i opljačkali i privatizirali sve što je vrijedilo,tako da daleko ne moraju ići sve je u njihovim rukama i njihovih kompanjona.Od premijera bivših,sadašnji i njihovih ministara,bez njihovog znanja i tala niti jedan kriminal nije urađen u ZHŽ-ji.

 • Znaci i ovaj duvan sto je neki dan oduzet je vlasnistvo ZŽH,to je se htjelo reci ovim clankom.i takve slicne stvari
  Pa bolje i tako nego da Sipa sve nosi u Sarajevo
  Samo mi se cini d ce tu bit i mutni stvari.ako se nekom svidi neko sumljivo auto brzo ce ga nasa mafija oduzet.a tako je bilo i u vrijeme Tute i Ćikote

 • šta će bit sa parcelama koje upisujete u 1986 god
  1200 fiktivnih ugovora 1200 fiktivnih uknjižavanja
  naprave ugovor u 1971 ili 1972 god MIRO KRALJEVIĆ
  ga ovjeri potpiše umjesto babe ili dida koji su već
  odavno pokojni JOZO MUSA(ataco)još nosa pečat
  SDK ovjeri uplatnicu napiše 1986 god ŽELJO ŠUŠAK
  uknjižava pomaže ELIZABETA VUKOJA koja iznosi
  knjige iz suda(u ataco)VJEKOSLAV DRAŠKIĆ pravi
  kopiju katastarskog plana pomažeŽELJO PAVKOVIĆ
  a BRANKICA dežura ako bi opet neko u zatvor
  pa neće valjda JOZO MUSA on je presjednik
  veliko korporacije A T A C O

  • Mate, hajde stavi tvoje stvarno ime i prezime kad već optužuješ navedene ljude. Ne znam ove ljude, ali je stvarno ružno da ovako pišeš.

 • Je Mate stave ti njivu u novine i tamo neki k.č. broj i z.k. broj i ako se ne javiš za mjesec dana ode njiva tajkunu koji ju je zamirio.
  A i kako taj tajkun dobije papire i sve dozvole iz općine i grunta?
  Ovako ,ne ispisuju pravog vlasnika već otvore novi z.k,. uložak na tajkuna koji sve plaća osim što nije ni razgovarao sa vlasnikom njive a kamoli mu platio njegovu dedovinu-
  A i šta rade pojedini geometri i odvjetnici svaki dan u gruntu i na dogovorima i s kim .???
  Sve ti je đžabe ako ti zamire njivu , onda tuže vlasnika ako ne uspiju drukćije i prevare ga sa dva “poštena” svjedoka . vlasnik ne sumnjajuć u svoj imetak ni ne zna šta mu rade osta bez imovine.ma kojoj nikne objekat. A k tome zemlja nije ni građevinska već poljoprivredno zemljište.

  Kako se vi koji to radite nosite sa svojom savjesti,teško sigurno tako i treba.

 • e da mi je i to vidit..zna se sve, ko šta di i kako, čak se zna i di imate stanove u Zagrebu ili u Dalmaciji a nisu na Vaše ime (sazna se i to), samo svit obični ništa ne može…ili ipak može…samo smo P*ČKE obične, da se ustanemo i sravnamo sve po redu a njih prve, i postavimo pravila igre na drugi način (nek košta šta košta)..nek bude na vlasti ko god al da budu pravila direktne demokracije tj online referendumom (ili tako nekako) ih smjenimo za 30 dana nerada i stavimo druge a ove prve u zatvor…vidio bi rođo kako radi bagra lopovska….
  PRIMJER NEPRAVDE: radnici u prvatnom sektoru i ovi u državnom žive u paralelnom svemiru od 90-te….. evo nagradnog pitanja: zna li netko ijednu tvrtku od 90-tih naovamo da su joj radnici štrajkali (ikako) i ako jesu da su što odo toga (osim otkaza) imali….bgt ovi prosvejtari štrajkaju a neradnici najveći rade 100 sati mjesečno i sa toplim i prijevozom imaju 1500 km….a koliko ne rade ljeti i zimi satnici im dođe 20km..pa bagro radi privatno, kopaj, idi na bauštelu ako ti je malo para…al ne ne oni imaju pravo na regres, božićnicu, uskrsnicu, bajramicu, vaskrsnicu, itd itd itd itd….imali li kraja ovoj nepravdi???

  • Da, dobiju T.O. a npr rade od 11 do 14:30 , a u privatnika se radi od 8 do 18, , znam mnoge kojima je ovo svakodnevnica i ne dobiju T.O. niti prijevoz…Što se mene tiče ni jedno ni drugo nije normalno, ovdje trebamo radikalne promjene da se uopće nešto pokrene. Vladajući uglavnom donose zakone kako im odgovara, čisto sumnjam da će sebi nešto oduzeti jer mislim da su već odavno legalizirali sve svoje pljačke.

 • Oglo.okani se profesora oni traže prava po kolektivnom ugovoru da im se isplati .A ne bi se ljutili da imaju plaću kao VSS u Općini i Županiji i ostalim institucijama.
  A i ti traži svoja prava koja su jako fino regulirana i trebaju se poštivati i nepravda o kojoj pričaš ne dolazi ti od profesora,nego ..pogodi

  • ma o čemu pričamo…možda o drugoj dimenziji, paralelnom svemiru, ne ne pričamo o BiH, Širokom Brijegu odakle sam, i nepravda je i više nego očita, kakva prava, mi kod privatnika nemamo nikakva prava, a na Vas se ne bih ni malčice ljutio da niste do tih pozicija došli nepotizmom, mitom, korupcijom i drugim amoralnim metodama (ali Bog sve vidi) tako da molim te ne patroniziraj me i ne moraliziraj ovdje ko kakva prava ima i gdje to da traži..ja spominjem univerzalnu istinu a to je da ste Vi radnici na državnim jaslama naspram nas u privatnika DEBELOOOO POVLAŠTENI u svemu i svačemu , npr moj kolega u Elektri (nebitna imena) ima sa SSS veću plaću nego ja u privatnika (jako dobra firma) sa VSS, on radi par sati dnevno ja od 08:00-17:00h (i svaku drugu subotu), on ima 30 dana godišnjeg odmora, ja 18, on može na bolovanje godinu dana ako treba, ja ako falim 7 dana (opravdano i uz otvoreno bolovanje naravno) zovu di sam, ne može bez mene ovo ono i sl, oni imaju regres, K kartu i sl mi to naravno nemamo, oni kad napune godine imaju svi preko 1000 km mirovinu ja ću ako doživim imati minimalnu (jer imaju pune doprinose, mi smo sretni ako smo osigurani – minimalno naravno)….i sad mi ti kaži šta mi tu da radimo i kako da nam se ne gadite sa stalnim krivljenjem kako Vam je teško (a mi Vas plaćamo, mi punioci proračuna) a pola godine ne radite i štrajkate prvi dan škole a mogli ste svoja prava tražiti čitavo ljeto kad niste radili…zato molimo Vas nemojte nam pametovati jer nije više 1958 većina nas je obrazovana (dobar dio i visoko obrazovan) i ne možete nam prodavati “muda pod bubrege”…

 • Sta ce sad nakic mirko grbesic mandeks suton karacici lijanovici sve je ovo bagra koja se obogatila u rat i prndelja sam zaboravio ima i jos sve u zatvor i prodat njihovu imovinu

 • Kao prvo prosvjetari nemaju 1500 km kao što je naveo gost iznad,kao drugo kako bivsi ministar zdravlja nakon 4 god.mandata moze imati firmu za uvoz i preprodaju lijekova,novu kucu,nova vozila.Ja kao dipl.ekonomist to ne mogu shvatiti,vjerovatno sam falio na predavaljima a svaki dan radim po 10 sati za novac koji oni pojedu u roku 2 dana.

 • Za oglo, potpisujem svaku riječ i sve je to čista istina. Ovi u elektri se ponašaju kao da im je to babovina a ne imovina svih nas u kojoj uživaju podrepci!

 • zanimljiv zakon, kod nas će se naravno zloupotrebljavati, oduzimati će se malim lopovima ili duhanđijama a velike se neće dirati

 • Samo naprijed
  Duhanjska silos,privredna banka a čija je danas,,,,,,, uk koliko toga
  Ako Miro počme vjerujem da će to završiti uredno i pošteno a vi lajte koliko oćete.Niko vam nevalja.Ako radi nevalja ako neradi opet nevalja

  šta vi radite po portalu i životu

 • Izgleda da mnogima ne odgovara ovaj zakon,komentari su dokaz. Ako je netko na vlasti , pa neće sebe procesuirati, neće zakon odnijeti sa sobom, pričate besmislice.Po mišljenju nekih, bolje je ne raditi ništa,jer oni u svemu vide zavjeru! A, možda se samo boje za sebe?!

 • Neće oni tek tako oduzet , ovi što su i mogli krasti oni su se ogradili, ne bih oni taj zakon donosili,oni su jedini i krali ne može običan čovjek krasti, ka dnije blizu toga.

 • Profesori imaju 850KM plaću a doprinosi nisu uplaćivani dugo kao i mnogim u dr. institucijama ,pisali doprinose na minimalac a nije ni to uplaćeno. Samo poneki će imati mirovinu 1000 KM jer su sebi uplaćivali maksimalne doprinose i više nego treba a ostali imali 500-600 KM plaću pa kako onda da ima mirovinu 1000KM ,većina velika će imati 325 KM minimalnu mirovinu.Oglo puno si svega izmješao,i žalosno je da profesor ima 850 KM plaću, neki ni 500-600 KM ,i u privatnika je isto. Oni što se vrte oko uprave i vlasnici imat će maksimalne mirovine a radnik ni plaće ni mirovine za preživit.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.