Hitna pomoć Mostar treba razmisliti o promjeni svoga naziva! – Jabuka.tv

Hitna pomoć Mostar treba razmisliti o promjeni svoga naziva!

”Iako je od nesretnog slučaja prošlo relativno puno vremena i dalje me boli odnos pojedinaca koji bi trebali profesionalnije djelovati u teškim trenutcima. Ovo čemu sam s obitelji svjedočila ne može se olako zaboraviti i olako preko toga preći”, započinje priču Nina Krezić iz Mostara.

Nina kaže kako je ogorčena na odnos pojedinaca iz Hitne pomoći Mostar koji su trebali pomoći njezinim roditeljima, a nisu.

”Moji roditelji su od svojih 66 godina života, 30 godina stanari u stanu u Centru 3. Otac invalid, nepokretan od struka na dalje i mama koja je po struci medicinska sestra i koja je svoju mirovinu odradila u SKB Mostar. U petak 31. srpnja ove godine u 4.30 sati, tatu je probudilo mamino krkljanje. Kada je pokušala ustati, pala je sa kreveta. Otac, iako invalid, pokušao je pomoći supruzi masirajući joj prsa, istovremeno nazivajući broj Hitne pomoći”, započinje Nina svoju priču.

Kaže kako je dispečer u Hitnoj pomoći Mostar na očev poziv odgovorio samo kako će ”doći netko poslije 7, jer tada dolazi dežurni doktor”.

”Moj otac koji je i dalje vjerovao kako će Hitna doći u nekom razumnom roku brinuo se kako neće moći ući jer su vrata haustora zaključana. Nazvao je moga supruga jer nije htio mene trudnu takvim pozivom buditi. Nakon što mi je suprug rekao što se događa, on i moj svekar su otišli da ”pomognu” Hitnoj ako to bude potrebno”, priča nam Nina.

Ona je i dalje vjerovala kako će joj majka biti dobro i kako je Hitna pomoć na putu.

”Nažalost, suprug me zovnuo kad su stigli i rekao da Hitne još nema i kako mi je mama mrtva. Ja sam odmah zvala kolegicu sa posla koja je i mamina prijateljica i rekla joj da zovne bilo koga u bolnici jer Hitna ne dolazi. Ona je odmah otišla u stan mojih roditelja i zovnula Hitnu, na što je dispečer dao identičan odgovor kako će ”doći netko nakon sedam sati”.

Ninina je kolegica pokušavala objasniti dispečeru kako je u pitanju mrtva žena, kako je njezin suprug teški invalid, kako ima visok tlak i šećer i kako je moguće da će njemu pozliti.

Nina kaže kako dispečer nije reagirao, nego je ”drsko rekao kako je već sve rečeno”. Desetak minuta kasnije došla je susjeda, medicinska sestra koja je također nazvala Hitnu.

”Dobila je isti odgovor i to još drskiji jer kao ”zašto više zovete već mi sve znamo”. Ona je pokušala objasniti kako je potrebna Hitna i zbog supruga kojem može pozliti, na što je dobila surov odgovor ”a imate li vi kakvih tableta u kući da mu date?”, priča Nina dalje.

”Ja sam uskoro isto stigla. Hitne još nije bilo. Moja kolegica je zatim zovnula svoju šeficu, koji je zatim zvao direktora Doma zdravlja da pošalju nekoga jer je apsurd da se toliko mora čekati. U 8.15 Hitna dolazi i to samo jedna doktorica. Pitala nas je od čega je majka bolovala. Rekla sam joj kako je ovo bila iznenadna smrt. Na što je ona ostala šokirana jer su njoj rekli da treba ići na tu adresu i kako treba samo utvrditi smrt. Doktorica je mislila kako je u pitanju osoba koja dugo boluje. Proceduru je obavila, ali i dalje nije imala potrebnu opremu da pregleda moga oca. Na sreću, doktorica je pokazala svoju ljudskost i ostala je šokirana na tu cjelokupnu situaciju i rekla je da će se vratiti sa potrebnim. Zaista desetak minuta kasnije je došla sa tehničarom i pružili su potrebnu skrb mom ocu”, završava svoju priču Nina.

Ogorčena je na dispečera koji se krajnje neprofesionalno ponio. ”Krajnje je neprofesionalno očekivati od mog oca da utvrđuje smrt, pa zašto imamo njih. Daljnja pitanja dispečer nije postavljao. Ni kako je umrla, pa jeli bila bolesna. Sve zaključke je sam donio”.

”Ostaje crv sumnje u nama je li mojoj mami bilo spasa. Doktorica je pokušala opravdati situaciju rekavši kako je u takvim situacijama potrebna brzina i reakcija u roku tri minute. Pa zar tome i ne služi upravo HITNA, koja bi nakon ovoga bi razmisliti o promjeni svog naziva. Osim ako ne smatraju kako je sasvim normalno reagirati na poziv pacijenata nakon tri i pol sata”, pita se na kraju Nina.

(Bljesak.info)


11 komentara

 • Strašno, ali na žalost često i istinito! Zato bi dipsčeru i odgovornima trebalo dati otkaz, pa bi se onda netko upitao zašto uistinu Hitna služba nosi takav naziv. Rodbini preminule iskrena sućut.

 • Ja mislim da je dispečer bio musliman a da hitna vjerojatno nije mogla stići na vrijeme jer iz Sarajeva nisu spremili para.

  • aje života ti šuti. ako nemaš čime pridonijeti ozbiljno temi, onda nemoj liječit komplekse na tuđoj muci. imaš big brother i zvezde granda, pa se na tome kulturno uzdiži.

   • Ti si vjerojatno neki moderator ovdje na stranici? Ili?

    Vidi sine. 30 zadnjih godina (a vjerojatno i više) mi smo ogrezli u kriminal korupciju i šverc. Od Bašića prije rata preko Lijanovića i drugih tajkuna, Tutića, Pikića do Čovića, Mamića, Bandića i ostalih novokomponiranih bogataša i političara koje podržavamo i slavimo na svakom koraku.
    Običan čovjek ne smije u bolnicu bez 100 maraka primirisat. Za bilo kakav papir nam treba štela. Djeci sređujemo škole po izboru. Sad nam se vraća. Podržavali smo lopove koji su zaposlili nepismenu i bahatu rodbinu i škole, policiju, bolnice … Umjesto da ovakve i slične objesimo uvjek se nađe netko tko će reći za to su krivi “ONI” – muslimani, komunisti, udbaši, četnici … Nisu krivi ONI nego smo krivi MI i situacija se neće promijeniti dok god budemo podržavali NAŠE bez obzira što su lopovi a optuživali NJIHOVE bez obzira koliko ljudi bili u pravu.
    Jesi li sad shvatio što sam htio reći? Ako nisi mogu ti rastaviti na slogove.

    • Pajdo salzem se stobom u potpunosti ovi gore nisu shvatili onaj tvoj prvi komentar,jer je bio ironican a oni su ga doslovno procitali i tako shvatili

     • sto je takvih primjera, uzmi našu zhž – ima javni dug valjda 200% bruto proizvoda a nisu plaćeni doprinosi ni mupovcima ni prosvjetni, nikom! – za to nam nisu krivi ni muslimani, ni vanzemaljci, ni bankari nego uglednici među nama što su se snašli i mi koji ih trpimo.
      ali *sine* ono što sam ja tebi napisao, a *ti* ne razumiješ je da za sve postoji vrijeme i mjesto. anonimno se preseravat o politici iza članka koji opisuje osobnu muku, iskustvo kad izgubiš majku, promašeno je i vrijeme i mjesto! evo natječemo se ti i ja čiji je pimpek veći, čija će bit zadnja. bez veze! kad budeš ovo pričao s imenom i prezimenom, kad dođeš u bolnicu bez stoje, pa je*eš mamu svim zaslužnicima i uglednicima koji reketare napaćebni narod, onda ću ja stat iza tebe sa svojim imenom i prezimenom. a do tad je ovo kompleksašenje, pajdo. što se mene tiče, ova je rasprava gotova, odo trgat grožđe. aje živio!

 • Medicinski gledano, vrijeme reakcije hitne pomoći u grdu je 10- 15 minuta. S obzirom na opisano stanje, tvoja majka bi trebala dalje intervencije , možda na CUM tako da je mala vjerojatnost da bi preživila i da je doktor stigao do nje. No svak voli sve dati do kraja za svoga roditelja i ne pitati se “šta bi bilo, kad bi bilo”. Tako da razumin tvoju tugu. Pokoj vječni majci. A tebi neka Bog pritekne i pomogne preboljeti ovo sve.

 • Osim što nisu pomogli ženi, koja je isprika za to što nisu došli ni na kasnije pozive da bi suprugu umrle moglo pozliti. Ipak je doživio čovjek veliki šok, a piše da ima inače visok tlak. Mogli su tako nositi 2 čovjeka na duši
  Kao da je hitnu iz Tunguzije zvala a ne iz centra grada. Sramota
  Sućut obitelji

 • Treba tom dispečeru dati otkaz i zabraniti da uopće radi bilo gdje! Takve budale i one koji su ih stavili na takvo odgovorno mjesto treba kazniti najoštrije.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.