ŽZH: 2,5 milijuna KM za poljoprivredu, 1,5 milijuna KM za prijevoz učenika

Vlada Županije Zapadnohercegovačke je, na sjednici održanoj u utorak, donijela Odluku o donošenju Programa utroška sredstava “Tekući prijenosi za poticaje u poljoprivrednoj proizvodnji i ruralnom razvitku”, utvrđenih Proračunom ŽZH za 2024. godinu.

Proračunom Županije Zapadnohercegovačke za 2024. godinu predviđena su sredstva za ovu namjenu u iznosu od 2.500.000 KM.

Sredstva se raspoređuju na sljedeći način: za animalnu proizvodnju 725.000 KM, za biljnu proizvodnju 900.000 KM, za model kapitalnih ulaganja 200.000 KM, za model ostalih vrsta potpora 450.000 KM te za pričuve iznos od 225.000 KM, navodi se u priopćenju Vlade ŽZH.

Također, izdvojena su sredstva za sufinanciranje prijevoza učenika u iznosu od 1.500.000 KM.

Kriteriji raspodjele sredstava gradovima i općinama u ŽZH za sufinanciranje prijevoza učenika je broj upisanih redovitih učenika u javne osnovne i srednje škole u školskoj 2023./2024. godini, osim u glazbenim školama, poručili su.

Grad Široki Brijeg ima 3.564 redovitih učenika osnovnih i srednjih škola ili 33,93 posto učenika od ukupnog broja upisanih redovitih učenika u javnim osnovnim i srednjim školama u ŽZH, Grad Ljubuški ima 2.680 redovitih učenika osnovnih i srednjih škola ili 25,52 posto, Općina Posušje ima 2.398 redovitih učenika ili 22,83 posto i Općina Grude ima 1.861 učenika ili 17,72 posto od ukupnog broja upisanih redovitih učenika u javnim osnovnim i srednjim školama u ŽZH.

Donesena je i Odluka o davanju suglasnosti na Odluku o donaciji motornog vozila Županijskom arhivu, a riječ je o motornom vozilu u vlasništvu Javne ustanove Ceste Županije Zapadnohercegovačke, koje se donira Županijskom arhivu u svrhu obavljanja poslova iz njihove nadležnosti.

Usvojena je i Odluka o kupovini nekretnine u Donjim Mamićima, vlasništvo i posjed Općine Grude, za potrebe Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke, a u svrhu izgradnje poligona, skladišta i Operativnog centra civilne zaštite radi stvaranja uvjeta za uvježbavanje struktura civilne zaštite te za smještaj opreme civilne zaštite i službi zaštite i spašavanja i komunikacijsko uvezivanje s općinskim/gradskim operativnim centrima, kao i Operativno-komunikacijskim centrom 112.

Odlukom Vlade Županije Zapadnohercegovačke, petak, 1. ožujka 2024. godine, Dan neovisnosti Bosne i Hercegovine, proglašen je neradnim danom u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

Također, na sjednici Vlade ŽZH usvojene su i brojne druge odluke.

(www.jabuka.tv)

16 komentara

 • A za bolnicu u ZZH?.
  U Brckom stoji bolnica, i ljudi rade kao doktori i sestre u njoj. Odakle njima lova i osoblje?!. Jedina Zupanija bez bolnice u BiH je = ZZH. Do Mostara, je predaleko.

  • Strahimire liječi se. Nemamo kadrova i novaca ni za SKB u Mostaru. U naše dvoje županije živi manje od 200.000 Hrvata. To je manje od jednog kvarta u pristojnom gradu. Pa ne može svako selo imati svoju bolnicu i fakultet.

   • Tutiću a zašro ulagati u Bolnicu u Mostaru i čekati da te prime ili tražiti vezu da te prime u nekom razumnijem roku.
    Da se ulagalo i bilo interesa napravila bi se i u ŽZH bolnica a osoblja bi bilo.
    Čak i analiza krvi iz Mostara se čeka desetak dana, Papa mjesecima, dijagnostiku mnogi i ne dočekaju, valjda tako to treba da se radi. Ima di možeš odmah po preporuci osoblja zdravstvenih ustanova.

 • Pa vi niste normalni svake godine se manje površina radi a poticaji 2,5 mil. Čoviću ti si jedna obična TRUPINA. Zbog svoje guzicu daješ poticaje, 90 završi u lju, a Široki puni 50 %. E stvarno si TRUPINA

 • Sve je skupo ,a place nikakve ..jadne ,i sa srednjom i sa fakultetom ,kazem tko ima mizeriju od 1000-2000KM ,dok lopovi politicari HDZ a ,direktori JP , elektroprivreda,eroneta , pojedini lijecnici ne svi ,ministri , inspektori ,savjetnici imaju nezasluženo velike place ..zna se koliko posten covjek moze imati u danasnje vrijeme krize ,ne pada jabuka daleko od stabla, kakvi roditelji takva i djeca zapamtite to
  Skolstvo unisteno, nasa gimnazija i poneki nastavnici grozni, fakultet danas svak svasta upisuje i zavrsava,nije to vise ko prije nekad ,nije ni Hrvatska nista bolja po pitanju skolstva,niti je skola danas ikakvo mjerilo uspjeha i inteligencije,to je nekad prije bilo …nepravda je veliki problem ,nema pravde , zdravstvo jadno ,moze i bolnica u ZHZ samo tko ce raditi ,sve iselilo a mladi lijecnici Boga pitaj kako je to zavrsilo i nemaju iskustva … infrastruktura koda smo jucer izrasli iz rata u pojedinim mjestima …narod , pogotovo partijasi HDZ,grozni ,puno traca, zlobe,a pune crkve,i treci redovi , kako to??I muski i zenske sve je to isto,zenske vecina umjetne …tuga …ratni profiteri vladaju,lazne invalidske mirovine a tamo se prave Hrvatine 😂😂
  Sretan je svak koje otisao odavde vani ❣️❣️bar zna zasta radi..UDBA i sad vlada ,nema lustracije, nema naprijed!!kupovina diploma,kupovina srednji skola ,itd itd ,a vecina ucitelja, nastavnika radi s vezom u skoli ,ha!kako to? Kazem istinu ❣️

 • Dobro ovaj gore napisa,naša Županija ima oko 92.000 stanovnika i nema bolnice,,baš čudno,dok druge sredine /županije/ sa puno,puno manje stanovnika ima svoje bolnice,,

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.