ŽZH: 101 dijete na listi čekanja za dječje vrtiće

I uz činjenicu da je broj predškolskih ustanova na području Županije Zapadnohercegovačke u posljednjih pet godina rastao u većini lokalnih samouprava, vrtićki kapaciteti još su uvijek nedovoljni, zbog čega se stvaraju liste čekanja.

Prema podacima koje je objavio Federalni zavod za statistiku u glasniku ”Predškolsko obrazovanje 2020.”, prilikom upisa u 2020./2021. godinu 101 dijete nije primljeno u predškolske ustanove zbog popunjenosti kapaciteta. Od navedenoga broja, 40 djece je na listama čekanja javnih, a 61 vrtića u privatnom vlasništvu. Prema navodima spomenutog dokumenta, tijekom 2020. na području ŽZH bilo je registrirano 20 predškolskih ustanova koje imaju 143 zaposlenika te se brinu o 916 djece od jasličke dobi do početka osnovnog obrazovanja.

Najviše predškolskih odgojnih ustanova registrirano je na području Grada Širokog Brijega, dok je Grad Ljubuški jedina lokalna samouprava koja nema problem s nedostatkom kapaciteta u vrtićima.

Podaci Federalnog zavoda za statistiku tako pokazuju kako je u Širokom Brijegu registrirano ukupno sedam predškolskih ustanova, od čega je jedna javna i šest privatnih. Ukupno ih pohađa 393 djece te imaju 62 zaposlenika. Prosječno jedan odgajatelj skrbi se o devetero djece, a 31 dijete nije primljeno zbog popunjenosti kapaciteta, piše Večernji list.

Općina Posušje ima dvije privatne i jednu javnu predškolsku ustanovu u kojima boravi 190 djece. Ustanove imaju 28 zaposlenih, a jedan odgajatelj brine se o 10 djece. Zbog popunjenosti kapaciteta prilikom upisa u 2020./2021. nije bilo primljeno 45 djece.

Isti podaci pokazuju kako su na području općine Grude registrirana tri privatna vrtića i jedan javni.

Navedene predškolske ustanove u ovoj općini početkom pedagoške godine 2020./2021. pohađalo je 135 djece. Imaju 21 zaposlenika, jedan odgajatelj brine se o desetero djece. I tu se pokazao problem nedostatka kapaciteta, zbog čega nije primljeno 25 djece.

Grad Ljubuški, prema podacima Federalnoga zavoda za statistiku objavljenim u glasniku ”Predškolsko obrazovanje 2020.”, ima jednu javnu i pet privatnih predškolskih ustanova koje pohađa 198 djece. Zaposlenih je 32, a jedan odgajatelj skrbi se o osmero djece.

Kada je riječ o djeci, spomenuti podaci Federalnog zavoda za statistiku pokazuju i kako su među najbrojnijim predškolci, kojih je u trenutku prikupljanja podataka u predškolskim ustanovama bilo 210, slijede djeca rođena 2017., kojih je 202, zatim ona kojima je godina rođenja 2016. (194). Najmanji je broj djece do godinu i pol. Prema ovim podacima, takvih je 72.

Inače, cilj statistike predškolskog odgoja i obrazovanja jest osigurati podatke o broju i kapacitetu predškolskih ustanova, broju odgojnih skupina i zaposlenih koji provode program predškolskog odgoja i obrazovanja.

(www.jabuka.tv)


18 komentara

 • Ko piše ove obavijesti…Fed zavod objavio da 101djete čeka i sve to podvedeno pod zzh, no sikiriki izvali 220 km mjesečno i bit će primljeno, ko može može ko nemože eno mu njemačka, ko je jamio jamio, ostali pasite travu. Sic!!!

   • Za 2022,retardu naspavaj se jer si uzeo previše lošega pljuješ bljuješ idi u komuni ili da nam bude bolje neka te dvori merkelica i čađavi a profitirati će ti obitelj ako odeš u komunu i svi su hapy a 2022 ti je daleko i nedostižno

    • Za 18:55 ,ugledate se na Ljubuški ,a zašto se ugledati vidi broj djece u širokom i Ljubuškom zabrinut sam za Ljubuški imaju položaj vodu klimu a bježe li bježe i nestaju nažalost ,mladi ovdje je najbolje živjeti pozz iz Gospina Briga

 • Ljubuški financira pola iznosa za svu djecu u vrticima, sto u privatnom sto u javnom sektoru, ja ne znam da su ikoga u javnom vrticu odbili, tko ima dvoje djece 440 KM kosta vrtic, a majka radi za 600 KM, zar se isplati raditi uopce, bolje ostati kuci cuvati djecu, tugo moja na sto smo spali…hvala nasoj vlasti, naseg gradonacelniku i velikom ZNA SE 💪👍, ZIVJELA HERCEG-BOSNA 💙🇭🇷

  • Zašto bi ti famozni tzv gradovi i općine financirali privatne vrtiće kad nemogu ni svoje, mijenjaju imena id brojeve, tete rade za mizeriju, pomalo i kasni, bolje ukinut skroz nego da se jadni gradovi i općine pate. rashladne uređaje i hranu djeci “doniraju” ratni profiteri da se istaknu ili im gradski oci dodijavaju pa serviraju svjetini kako su ovi “naši”
   Gradovi i općine na prvom mjestu i točka.

 • Pisem iz iskustava da je skup vrtic i losa usluga.
  U stvari preskup vrtic u sirokom.
  Placa 650 km a vrtic 200km
  Dobiju nesto malo za dorucak i zdjelicu corbe za rucak i to je to.

  • Slažem se da je cijena previsoka za ono što se dobije. Zaboravili ste učini, čajni kolutići ili jeftina napolitanka iz namexa.

 • Parkirajte Službena vozila, vozite svoja ,bice para da djeca besplatno borave u vrticima svaki Uhljeb vozi sluzbeno vozilo koja drzava more to naplacat ,

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.