Zvizdić: Referendum za neovisnost jedan od najvažnijih datuma u povijesti BiH – Jabuka.tv

Zvizdić: Referendum za neovisnost jedan od najvažnijih datuma u povijesti BiH

Referendum za suverenost i neovisnost BiH, na kojem su se dvije trećine građana izjasnile za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu kao državu ravnopravnih građana i naroda, značio je punu i stvarnu potvrdu državnosti, samostalnosti i neovisnosti BiH i zbog toga predstavlja jedan od najvažnijih datuma u dugogodišnjoj povijesti BiH, izjavio je u intervjuu za Oslobođenje predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Prema njegovim riječima, ideja obnove bosanskohercegovačke državnosti je, zapravo, egzistirala stoljećima, još od 1463., da bi svoju potvrdu imala na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a 1943. godine, a potpuni državni suverenitet kroz referendum o stjecanju neovisnosti, čime je, u skladu s principima međunarodnoga prava, ostvarena državna volja građana BiH.

”Međunarodnim priznanjem koje je uslijedilo nakon pozitivnoga rezultata referenduma, priznanjem od Europske zajednice, te prijemom u članstvo OUN-a, BiH je postala moderna država s punim suverenitetom, teritorijalnim integritetom i međunarodnim subjektivitetom. Period kada država realizira državotvornu volju svojih građana i prihvaća i preuzima obavezu i odgovornost svoga suvereniteta, političke neovisnosti i pravnoga subjektiviteta, predstavlja najznačajniji trenutak u povijesti svake države, pa tako i BiH. Zbog toga dane referenduma o neovisnosti BiH svi mi koji je doživljavamo kao svoju jedinu domovinu pamtimo kao neponovljiv povijesni trenutak postavljanja “kamena temeljca” realizaciji ideje samostalnosti, na koji i buduće generacije trebaju gledati s posebnim ponosom”, kazao je Zvizdić.

Ocijenio je da je, s obzirom na strašne posljedice rušilačke agresije, ogromne direktne i indirektne ratne štete – neke analize i studije procjenjuju daje samo u Sarajevu pričinjena ratna šteta veća od 20 milijardi eura – kao i vrlo kompleksan postdaytonski političko-pravni sustav koji ne osigurava nivo efikasnosti i funkcionalnosti neophodan za brzu tranziciju i postratni oporavak, BiH ipak napravila značajne iskorake u realizaciji ključnih ciljeva u vezi s očuvanjem cjelovitosti, demokratskih principa, mira i stabilnosti te postizanjem potrebnoga konsenzusa za europske, a u ovoj fazi i za NATO-integracije, ekonomski razvoj i jačanje regionalne suradnje.

”Međusobna povezanost, složenost, višeznačnost svih navedenih procesa može se definirati s trima ključnim pojmovima: neophodnost pozitivne i progresivne političke volje koja obavezno uključuje spremnost na razgovor i dogovor; reforme u smislu jačanja regulatornoga okvira i preuzimanja pravne stečevine EU i modernizacija koja prvenstveno podrazumijeva suvremen obrazovni sustav usklađen s potrebama društva i gospodarstva”, kaže Zvizdić.

Smatra da su svi postdaytonski procesi mogli ići brže.

”Naravno da jesu i osim ciljanih političkih opstrukcija i blokada, permanentne borbe raznih interesnih skupina i težnje da se na račun zastoja države ostvare partikularni politički ili nacionalni interesi, ja ne mogu naći drugo obrazloženje ili odgovor zašto je realizacija najvažnijih državnih prioriteta, poput europskih integracija ili dinamiziranoga ekonomskoga razvoja, išla tako sporo, pa u pojedinim fazama bila i potpuno blokirana”, rekao je Zvizdić za Oslobođenje.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

  • Popuši ga Zvizdiću.Nama Hrvatima taj referendum nije donio ništa, a krivci za to ste vi muslimani. Hebo vas vaš Alija, ratni zločinac. Vi se sad ponašate u BiH kao nekada Srbi u Jugoslaviji. Jugoslavije je nestalo, nestat će i Muslimanije.

  • Ja ni itko moj nije glasovao za to jer mi moja savjest to nije dozvolila a oni koji su se i tada borili oko kutija za glasovanje i sad isto.
    Svatko zna da to stoljećima nije naša opcija a pogotovo tada i sada.
    Bilo bi normalno da nakon četvrt stoljeća se provede novi referendum neopterećen ratom EU i bilo čime.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.