Zvizdić: Referendum neće zaustaviti europski put BiH

Oržavanje referenduma u Republici Srpskoj će poslati negativne poruke, ali neće moći zaustaviti europski put Bosne i Hercegovine – izjavio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, gostujući u Dnevniku televizije N1. On je istakao da je današnji dan, kada je aplikacija BiH za članstvo u EU dobila zeleno svjetlo na sastanku Vijeća za opće poslove EU, izuzetno važan i značajan za BiH.

-EU je prepoznala napore vlasti u BiH kako bi se ispunili obaveze koje bi nas primakle narednoj fazi, dobijanju kandidatskog statusa što će značiti veće benefite za našu zemlju – kazao je predsjedavajući VM BiH. Vijeće ministara počelo je pripreme za upitnik u kojem se nalazi 2.000 pitanja kako bi se, kazao je Zvizdić, usvojila jedinstvena metodologija.

-Taj upitnik će EU predstaviti trenutnu situaciju u BiH i onda ćemo svi zajedno napraviti jednu ozbilju analizu kako bi utvrdili eventualne probleme i našli rješenje za njih – objasnio je Zvizdić i dodao da će taj proces trajati “najmanje šest mjeseci”. Govoreći o roku kada bi se mogao očekivati kandidatski status za BiH, Zvizdić je naglasio da ukoliko sve strukture vlasti nastave snažno lobirati i zalagati se, onda se može očekivati do se to dogodi do kraja 2017. godine.

Zemljama u regiji je od kandidatskog statusa do punopravnog statusa članica EU trebalo najmanje šest godina. Zvizdić je otkrio da postoji mogućnost da BiH postane punopravna članica i “brže nego što je to uobičajeno”. On je također pozvao vlasti u RS-u da ne održe referendum koji je planiran za 25. rujna.

-Nama u regiji treba mir i stabilnost pošto je to preduvjet za EU i opći ekonomski razvoj BiH. Referendum je antidejtonska i antiustavna aktivnost što nije rekao neki pojedinac nego Ustavni sud BiH. Moramo se vratiti vladavini prava. Potpuno je nejasno kako jedan narod može štiti svoje interese i zanemariti interese drugih naroda. Ove prilike u BiH mogu poslati negativne poruke, ali ne mogu zaustavi naš put ka EU – poručio je Zvizdić.

Kako je dodao, u BiH će pobijediti perspektiva, otvaranje radnih mjesta i BiH će ponovo postati uspiješna zemlja.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.