Županije i dalje čekaju novac od MMF-a | Jabuka.tv

Županije i dalje čekaju novac od MMF-a

Županijama i općinama u FBiH još nisu doznačena sredstva od MMF-a. Oko 330 milijuna eura kredita, dio koji je dobila Federacija, trebalo bi raspodijeliti na deset županija.

Međutim, u nedostatku prijedloga i kriterija po kome bi trebao biti raspoređen, novac još nije u opticaju.

O raspoređivanju novca od MMF-a nakon što stigne, poručuju iz županijskih vlada o novcu koji je izvjesno razdoblje odležao na računu Centralne banke BiH dok se čekala odluka Vijeća ministara o njegovoj raspodjeli.

Vijeće je dalo zeleno svijetlo, ali novac i dalje čeka raspodjelu. Ovaj put po županijama. Novinari državne televizije kontaktirali su press službu Vlade Tuzlanske županije. Kratko poručuju da sve ovisi od Federalne vlade. Isto misle i u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Mi smo informirani da će sredstva na račune naše županije doći kada Federalna vlada donese određene odluke. Imali smo neke informacije da bi se to trebalo dogoditi u tjednu iza nas. Mi to zaista ne znamo. Sredstva u ovom trenutku nisu na računu Ministarstva financija. Dajte da o tome kako ćemo ih trošiti razgovaramo kada dođu, rekao je za BHRT glasnogovornik Vlade HNŽ-a Pero Pavlović.

Iz Federalnog ministarstva financija, koje bi trebalo donijeti prijedlog odluka i kriterija na koji način raspodijeliti novac županijama, nije stigao odgovor, unatoč brojnim pozivima i pisanom upitu. Iz Federalne vlade podsjećaju da je za transfer županijama u iznosu od 200 milijuna KM Parlament donio kriterije, a to je broj stanovnika.

Stav našeg predsjedništva Saveza općina i gradova je da se svima dodijeli jednak iznos, odnosno 375.000 KM po principu humanosti i solidarnosti imajući u vidu da su manje sredine možda i više pogođene pandemijom koronavirusa, smatra Vesna Travljanin, direktorica Saveza općina i gradova FBiH.

Da situacija nije podgrijana samo koronavirusom, nego da na dio uzavrele atmosfere oko raspodjele novca utječu i predstojeći lokalni izbori, smatraju ekonomisti.

Što više dobiju sredstava od ove pomoći moći će više pokazati da su uradili i dobit će veću količinu glasova na izborima. U isto vrijeme oni drugi koji dobiju manje imat će manje glasova. U tom natjecanju tko će više sebi sredstava osigurati kroz ovu raspodjelu uspoređuje i traži se način da se dobije više glasova. Žao bi mi bilo kada bi se to potvrdilo, ali bojim se da ne griješim previše. Novac je uvijek preduvjet za dobru izbornu trku, ističe ekonomist Željko Rička u izjavi za BHRT.

Na popis nelogičnosti BiH tijekom pandemije uvrštena je još jedna. Covid-19 uzrokovao je dodatno pogoršanje ekonomskog stanja, novac ММF-а koji bi mogao pomoći stoji neraspoređen i neiskorišten, jednako kao i uskladištene donacije medicinske pomoći prijeko potrebne bolnicima.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj: