Zovko, Rajič, Čutura i Krndelj: Zatražena oslobađajuća presuda osumnjičenima za zločine u Čapljini

Iznoseći završnu riječ na suđenju za zločine počinjene na području Čapljine tijekom 1993., Obrane optuženih Nikole Zovke i Kreše Rajiča zatražile su oslobađajuću presudu, prenosi BIRN BiH.

U optužnici se navodi da su pripadnici policije, kojima je rukovodio optuženi Krndelj, i vojni policajci, 28. srpnja 1993. ili približno tog datuma, sudjelovali u akciji u selu Čeljevo, općina Čapljina, u kojoj su ubijena tri bošnjačka civila.

Zovko, Krndelj i Rajič su optuženi što nisu kaznili podređene pripadnike civilne i vojne policije koji su počinili ubojstva.

Irena Pehar, Zovkina braniteljica, je kazala da Tužiteljstvo BiH nije izvan svake razumne sumnje dokazalo navode iz optužnice, tj. da nije dokazalo komandnu odgovornost koja mu se stavlja na teret.

Napomenula je da je kod dokazivanja zapovjedne odgovornosti nužno utvrditi da je nadređeni znao da se njegov podređeni priprema izvršiti ili da je počinio zločin.

“Tužiteljstvo je propustilo utvrditi sve činjenice u ovom događaju, jer mi i danas ne znamo tko je zločin počinio. Ako nisu utvrđene sve činjenice, ne možemo govoriti ni o utvrđivanju kaznene odgovornosti”, navela je Pehar.

Uz Zovku i Rajiča, za zločine počinjene u Čapljini, optuženi su Petar Krndelj i Ivica Čutura.

Prema optužnici, Zovko je bio komandir Policijske stanice u Čapljini, Krndelj, pomoćnik komandira, Rajič, komandir voda Vojne policije i Čutura, operativni radnik u stanici u Čapljini.

Obrana Rajiča je istakla da njihov branjenik nikada nije bio komandir voda Vojne policije i da Tužiteljstvo BiH nije izvan svake razumne sumnje tu činjenicu dokazalo. Nastavak iznošenja završnih riječi optuženog Rajiča i Čuture zakazan je za 16. lipanj.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.