Štrajk policije HNŽ-a: Nedostaje nam 230 policajaca, a oni se hvale kupovinom vozila

Vlada s nama ne želi razgovarati više od godinu dana. Ne postoji socijalni dijalog, žele samo neformalna sijela na kojima se ministar izdere na naše pregovarače, kaže Đono.

Sindikat policije Hercegovačko-neretvansko županije (HNŽ) održao je u srijedu jednosatni štrajk upozorenja kako bi još jednom skrenuo pozornost na niz problema u funkcioniranju MUP-a HNŽ-a.

Predsjednik Sindikata Kemal Đono tvrdi da Vlada HNŽ-a godinama ignorira pravomoćne sudske presude i ne tretira jednako sve one koji su dobili tužbe protiv županijske Vlade zbog kršenja odredbi kolektivnog ugovora, piše Dnevni list.

– Također, jedan od razloga za štrajk je i neformiranje policijskih tijela zbog kojih policajci ne mogu ostvariti svoja prava, niti MUP može funkcionirati u punom kapacitetu. Zbog toga nitko ne nadzire policijskog komesara i on nikome ne odgovara, što je van pameti – kazao je Đono novinarima, obrazlažući razloge policijskog štrajka upozorenja.

Po njegovim riječima, s obzirom na nepostojanje svih potrebnih struktura, policija se ne može zakonito popuniti niti postojeći policajci imaju priliku ostvariti unaprijeđenja.

– Nama nedostaje 230 policajaca, a oni se hvale kupovinom vozila za MUP. Van pameti je time se hvaliti jer su vozila osnovno sredstvo za rad – istaknuo je Đono.¸

Nećemo više na neformalna sijela

Iz Sindikata se žale i na odnos Vlade HNŽ-a prema Sindikatu, odnosno izostanak socijalnog dijaloga.

– Vlada s nama ne želi razgovarati više od godinu dana. Ne postoji socijalni dijalog, žele samo neformalna sijela na kojima se ministar izdere na naše pregovarače. To više nećemo dopustiti. Ako žele pregovarati s nama, postoje protokoli i nećemo više pričati kao da smo na sijelu – kazao je Đono.

Dodao je kako Vlada HNŽ-a opstruira proces arbitraže zbog čega policija ne može stupiti u generalni štrajk.

– Ometaju nam proceduru štrajka više od godinu dana. Ne možemo stupiti u štrajk jer poslodavac ne poštuje zakon i ne želi postići sporazum o poslovima koji se u vrijeme štrajka ne smiju prekidati, iako su po zakonu dužni to uraditi u roku od pet dana nakon uspostave arbitraže – kazao je Đono.

Herceg: Iskazali smo veliko razumijevanje

S druge strane, Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, tvrdi kako je Vlada HNŽ iskazala veliko razumijevanje za potrebe MUP-a, podsjećajući kako su, pored nabave vozila, donesene potrebne odluke u svezi s prijemom novih 180 policijskih službenika.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.