Zovko: Ovo što se radi protiv mene je gnusno i van zdravog razuma

Nakon održane izložbe djela pokojne veleposlanice BiH Lidije Topić Bouwen, koju je zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko organizirala u siječnju ove godine u Bruxellesu, uslijedile su brojne reakcije kojima se pokušao diskreditirati ovaj događaj.

Kako navodi Zovko u svom odgovoru, izložba je bila posvećena djelima Lidije Topić Bouwen koja uključuju skulpturu fra Didaka Buntića i skulpturu koja je homage mučeništvu i ubojstvu franjevaca na Širokom Brijegu uz djela pejzaža iz njezinog umjetničkog djelovanja tijekom godina.

Željela sam odati dužno poštovanje pokojnoj Lidiji Topić, mojoj prijateljici i bivšoj veleposlanici BiH koja je Europskoj uniji predala aplikaciju za BiH 2016. godine i koja je bila protagonist zagovaranja da BiH dobije ulaznu kartu. Na taj način željela sam pokazati poštovanje, pokazati tko je ona i koliko je pretrpjela kada je nepravedno smijenjena, poručuje Zovko.

Ističe da je Lidija Topić Bouwen svu svoju bol i tugu prikazala kroz skulpturu franjevaca koji su pobijeni u Širokom Brijegu, odakle je rodom i njezina obitelj, kao i kroz skulpturu fra Didaka Buntića koji je bio spasitelj djece.

Ovo što se radi protiv mene je apsolutno gnusno, pokvareno i izlazi iz svih okvira zdravog razuma. Za mene, koja sam uvijek željela pokazati da se mržnjom ne smije odgovarati, ovo je nerazuman čin koji ide protiv svega što je kršćanstvo, što me šokira od bivšeg svećenika koji koristi uglednu novinu kako bi širio takvu mržnju, podvukla je Zovko.

Zovko: Napori da samo jedan narod prisvoji Stari most bit će prijavljeni UNESCO-u

Smatra da je cilj medijskih natpisa njezino diskreditiranje te da je riječ o predizbornoj političkoj kampanji kojom se “na svaki način žele izokrenuti i radikalizirati” njezine aktivnosti u Europskom parlamentu.

Zovko je još podsjetila da je ona 2019. godine bila jedna od inicijatora i supotpisnika rezolucije Europskog parlamenta o osudi svih totalitarnih režima.

Fašizam je ostavio nesreću iza sebe, ali je i komunizam ostavio teror, laži i široku mrežu na području bivše Jugoslavije. Stoga sam, pored te rezolucije, tražila otvaranje arhiva UDBA-e i KOS-a da se razjasni kriminalna mreža koja vlada na području bivše Jugoslavije, a koja vuče korijene iz tih režima. Paralelno s nacionalsocijalizmom i fašizmom, komunizam je bila totalitarna ideologija koja i danas ima odjeka u ekstremnom populizmu. Protiv toga se borim u Europskom parlamentu. Mi smo desni centar s kojim će, dok je na snazi, u Europi vladati mir, balans i tolerancija prema drugom i drugačijem, smatra hrvatska europarlamentarka.

Zovko napominje da posljednji medijski natpisi nisu izoliran slučaj te da je u posljednje vrijeme pojačan trend napada i lažnih informacija o njezinim aktivnostima. Osvrnula se na konferenciju o povijesnom značenju baštine pod zaštitom UNESCO-a, koja je u Bruxellesu održana uoči izložbe djela Lidije Topić Bouwen.

Konferencija je održana u povodu obljetnice obnove Starog mosta. Ova dva događaja u Bruxellesu bila su momentum koji je trebao dati vizibilitet BiH. Ja sam veleposlanica koja je upisala Stari most na listu svjetske baštine zahvaljujući univerzalnoj vrijednosti pomirenja. Nažalost, univerzalna vrijednost pomirenja s godinama se uzurpirala od strane nekih, dodala je ona.

Zovko ističe kako su pojedinci, prije nego je upisan na svjetsku baštinu, Stari most željeli zadržati kao simbol razdvajanja, a ne spajanja i pomirenja.

Uspjeli smo pokazati da je Mostar bio i da će biti simbol pomirenja, a ne simbol civilizacijskog konflikta čime neki žele, na osnovu rata, i danas ostvarivati svoje političke poene, istaknula je Zovko, zaključujući da se s takvim ponašanjem sam upis Starog mosta dovodi u pitanje.

U Bruxellesu održana izložba i predstavljanje nagrađivanih vina iz Hercegovine

(Fena)

17 komentara

  • Nikad nisi radila ni jedan pošten posao, bjelosvjetski uhljeb zahvaljujući KRADEZEU, tolika primanja pa onda trpi što te zapadne ili se okani politike, već odavno si u njoj stekla mirovinu!!!!Šta se svi umislite, nitko vam ništa ne smije reći, a pogledajte se u ogledalo i upitajte što ste napravili za HERCEGOVINU?! Odgovor: čista NULA! Fuj, dosta vas je više!

  • Nasa hercegovka ,jaka kao kamen, brizna, suosjecajna,zena europskih vrijednosti…samo tako nastavi imas podrsku velike vecine normalnih ljudi u hercegovini

  • Gdje si bila kad bio rat sad se javljaš,i treba te svako diskriminirati kad daješ glupe izjave. A o zapošljavanju rodbine preko udbaš a da ne pričamo.
    .

  • Kakva su to glumatanja?. EU zeli samo korumpirana i nemoralna skupina politicara, koji kreiraju najvecu diktaturu koju je nas kontinent Europa ikada dozivila. “EU” je projekat neslobode i smrti.

  • Vidi komentara! I to pretezito od Hrvata! Bolje olajavate svoje nego sto ih Muslimani olajavaju! Zeljana se barem nekad javi u korist Hrvata, a gdje se vi javite za bilo sto sto bi bilo dobro za Hrvate? Samo po portalima psujete i trujete! Mozda vam je Bakir pomogao ili bilo koji Musliman? Da, pomognu vam rijesiti se para i prava, bolje da ih nemate samo bi se u brigu dali kako ih potrositi! tako razmisljaju “braca muslemani”. Oni znaju meraciti, ne raditi, dat ce drzava zato je drzava njima i babo i nana, a nama maceha…

  • slazem se Strahomire! EU jeste zlo, ali od dva zla treba izabrati ono manje! Znamo i da ne mogu smisliti Hrvate, svi su im bolji nego mi! Ali, kome se okrenuti? Tko je taj tko bi nama Hrvatima pomogao, a da nam sve ne otme?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.