Zovko: Hrvati bi potpuno nestali ako bi se još i Dodik slagao sa svime što Sarajevo traži

Hrvati bi nestali kao politički faktor u Bosni i Hercegovini da Hrvatska nije članica Europske unije, a hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu su značajno osnažili poziciju bosanskohercegovačkih Hrvata, ustvrdila je hrvatska eurozastupnica Željana Zovko pred završetak mandata u Europskom parlamentu.

U sadašnjem sazivu Europskog parlamenta Zovko je bila zamjenska članica u Odboru za vanjske poslove i članica Izaslanstva za odnose s BiH, te ocjenjuje kako su “hrvatski zastupnici značajno utjecali na politiku Europske unije prema BiH” i da su svojim djelovanjem “uvelike ojačali položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini”.

Atmosfera se u samoj Bosni i Hercegovini znatno promijenila, olakšan je dijalog. Hrvati su trebali potpuno nestati kao politički faktor, tumači Zovko.

Dodala je da je u posljednjih 20 godina promjenama izbornog zakona i Ustava te kriminalizacijom političkog vodstva Hrvata, došlo do toga da se u pregovorima o budućnosti BiH uvažavaju samo Sarajevo i Banjaluka.

Zamislite situaciju da Hrvatska nije bila u EU-u. Mi bismo sada, pored Željka Komšića, imali oformljenu vlast Bošnjaka. Vjerujte mi nitko više politički značajan dolje ne bi ostao, niti bi se itko više bavio politikom, napominje Zovko.

Sada se, po njezinim riječim, ipak preko hrvatskih zastupnika, preko premijera, itekako uzima u obzir hrvatski glas.

BiH u “zamrznutom miru”

Podsjetila je na slučaj iz 2000., kada su u formiranju Alijanse za promjene, sudjelovali SNSD i SDA te su izbacili Hrvate iz vlasti.

Tada su Hrvati naučili jednu tešku lekciju. Kad se Bošnjaci i Srbi slože, njih nema, kaže Zovko.

Zato Hrvati nastoje očuvati ravnotežu i surađuju sa Srbima, jer Srbi, zbog demografskih trendova, shvaćaju da bi nakon Hrvata njima bila ukinuta konstitutivnost, kaže Zovko i dodaje da u BiH ne postoje iskrena savezništva nego “strateški partneri”.

Bošnjaci prave svoju vlast, Hrvati svoju, Srbi svoju.

Tamo nema ljubavi. Tamo nitko nikoga ne voli.

Nema ideoloških podudaranja, to je stanje zamrznutog mira. Zagreb to teško razumije jer se Hrvatska, kao članica EU-a i NATO-a, osjeća sigurna, rekla je Zovko.

Napomenula je da je BiH stalno u stanju političkog rata.

Vi ste dolje u konstantnom ratu. I normalno da u ratu morate tražiti neprijatelja vašeg neprijatelja da bi ste preživjeli. Dodik svojim stavom na neki način pomaže Hrvatima, jer u slučaju da se slože sa svime što Sarajevo želi Hrvata ne bi bilo, objašnjava Zovko.

Širenje EU-a na jugoistočnu Europu interes Hrvatske

Proširenje EU-a je u interesu Hrvatske jer “nema mira i sigurnosti u jugoistočnoj Europi, ukoliko ne dođe do proširenja”, naglašava Zovko no dodaje da je izmjena Izbornog zakona uvjet bez kojeg BiH ne može nastaviti europski put.

Međunarodna zajednica u Bosni i Hercegovini podupire građanske opcije koje ustvari ne postoje, a Sarajevo je jednoetnički grad, tvrdi ova eurozastupnica.

Ako ne dođe do proširenja BiH se prepušta utjecaju zemalja poput Turske, Saudijske Arabije i Rusije upozorava Zovko i ističe da je Hrvatska “najzainteresiranija da se BiH što više približi Europskoj uniji kako bi se odmaknula od tih utjecaja”.

Moguća situacija u kojoj bi se turski predsjednik Erdogan i predsjednik Srbije Vučić dogovorili i stvorili savez Bošnjaka i Srba o čemu se u Zagrebu vrlo rijetko promišlja, ocjenjuje Zovko.

(Hina)


19 komentara

 • politicari ce raseliti sve narode sa ovih prostora , mladost ce se asimilirati sirom svjeta a mi stariji izumrjeti . politicari to rade za strane interese placeni su da ociste ovaj dio preljepe evrope pa ce naseliti bogate arape njemce engleze sve koji mogu platiti .

  17
  3
 • Do kad god nas takvi kao vi gospođo budu predstavljali, nas će nestavati sve više. Nema to veze ni sa srbima ni s muslimanima!

  13
  2
 • Ako nas Dodik brani e onda neka i nestanemo. Zeljana ne seri i ne pusi u tikvu koju ti Dragan naredi. A tko nas raseli u RS- koj…? Isto nam se sprema i u Federaciji. Glavni krivci ste vi politicari, koji nas prestavljate. Sto se prodajete za fotelje, funkcije novac. Ne mora znaciti da si ti takva ali nasih hrvata u institucijama vlasti je takvih 70 posto od Dejtona do danas… Bosnjaci su u Federaciji jaki onoliko koliko smo mi slabi i razjedinjeni… A vi ste im omogucili da mogu biti tako silni, bahati i prepotentni…

  15
  5
 • Bolje izumrijeti nego pasti pod istočne opcije, Turska, Rusija, zemlja je upila potoke krvi od takvih. Zapad ima dosta nedostataka ali Bože nas sačuvaj od Istoka pa što Bog da.

 • Ko više ima volje i živaca da polemike sa ovakvim političarima ovakvu politiku može voditi svaka bandera uzeta iz bilo koje pilane

  5
  2
 • UHLJEB=UKRUH
  Pa zar ne vidite rukopis ovih što svakoga nazivaju uhljeb. Većina ovakvih iz mog okruženja je imala obitelji uhljeba ali u bivšoj državi pa se ne mogu pomiriti sa činjenicom da je to propalo. Pa morate biti malo tolerantniji, ne možete vječno biti prvi. Što je najgore dosta takvih nije moglo ni zanat završiti kako treba ali bi bez problema bili kirurg koji ćapa pare, odvjetnik koji pojma nema, korumpirani sudac, ekonomist imaš toga ko plive ne znaju dva plus dva,sveučilišni profesor kupio diplomu, farmaceut jer to je tek nekakav trgovac lijekovima, tehnički direktor jer on zna zaviti dva vijka, fratar jer su svi lopovi. Šta reći nego nas Bože sačuvaj hrvatskog jala, slabo se ljudi ispovijedaju jer zavist je jedan od smrtnih grijeha.

  1
  1
 • Jel se moze kupiti radni staz u Duhanskoj stanici u SB i kome da se obratim I koliko kosta po godini. Nedostaju mi 3 godine. Poz

 • uje traze pojacanje od brace im cetnika,nema veze sto pobise 700 Hrvata u Prijedoru,ej moje uje jeste suncokreti,malo sa nama,malo sa cetaljima!

  1
  1
 • Kad su vam cetnici sada toliko dragi neka vam dodju na obljetnice Vukovara i Skabrnje picka vam materina izdajnicka. A onaj vas srbin Covic koji se potpisuje cirilicom neka stavi kokardu i subaru pa trobojku 4S pa se svi fino ljubite.

  Mrtvi se na Ovcari okrecu u grobovima videci kako nasi BH Hrvati postali srbende i cetnici! Ironicno ali ko vas yebe,,,,,,Pushite se pizde i vi i oni.
  PLJUC !!!!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.