Zoran Tomić najavio studij medicine na engleskom jeziku

Sveučilište u Mostaru od jeseni će imati studij medicine na engleskom jeziku, a planira se otvoriti što više studija na engleskom jeziku kako bi Sveučilište pridobilo studente iz Europe i svijeta, kazao je u srijedu na druženju s novinarima rektor mostarskog sveučilišta Zoran Tomić.

Navodi kako su svjesni da je svake godine sve manji broj studenata te da se iz tog razloga BiH treba otvoriti prema Europi i svijetu.

Moramo imati što više studija na engleskom jeziku i imati takvu kvalitetu obrazovanja i razinu znanstvenog istraživanja da možemo pridobiti studente iz Europe i drugih zemalja (…) Niti jedna demografska politika neće dugoročno dati svoje rezultate koji će biti temelj i oslonac sveučilištu. Dakle, moramo se otvoriti i imati studije na engleskom i drugim jezicima, poručio je rektor Tomić.

Međunarodni akreditatori predložili su i studije na njemačkom i talijanskom jeziku smatrajući da smo mi dobar bazen za regrutiranje studenata, dodao je Tomić.

Zoran Tomić: “Cilj nam je razvoj studija na stranim jezicima”

Po njegovim riječima, preporučen je i studij balkanskih politika jer u se u Europi malo zna o Balkanu i njegovim specifičnostima, a Sveučilište može biti lideri u dizajniranju studija koji bi mogao osvijetliti što je to Balkan, koje su žarišne točke, koji su politički i politološki procesi.

Sveučilište u Mostaru nalazi se u procesu dubinskih reformi, dodao je Tomić, a te reforme dizajnirane su na temelju dva vrlo važna dokumenta, i to institucionalne akreditacije Agencije za visoko obrazovanje i osiguranje kvalitete BiH, te međunarodne reakreditacije.

Rektor je dodao kako su dobivene preporuke najozbiljnije shvaćene te kako one podrazumijevaju transformaciju mostarskog sveučilišta u moderno, europsko, jače i bolje sveučilište.

I mi smo to postavili kao prvi strateški cilj. Drugi naš cilj je usvajanje nove strategije za razdoblje 2018. – 2023. Treći strateški cilj je internacionalizacija i međunarodna integracija i jačanje Sveučilišta u međunarodnom kontekstu, povezivanje s europskim i svjetskim sveučilištima i rad na zajedničkim studijima, razmjeni studenata i profesora i na projektnoj politici, kazao je Tomić.

Također, jedna od preporuka je veća povezanost s društvom, općenito s gospodarstvom i da novi studiji moraju korespondirati s tržištem rada.

Tomić je podsjetio kako je u tu svrhu održan i gospodarski forum, potpisano je nekoliko sporazuma o opremanju laboratorija, izrazivši želju da u idućem razdoblju još više ojača suradnja Sveučilišta s gospodarstvom.

Po Tomićevim riječima, dobivena je i preporuku da se više razmišlja o interdisciplinarnim studijima te se o tome već i obavljeni razgovori s gospodarstvenicima. Tako su s predstavnicima bankarskog sektora obavljeni razgovori o tome koji profil kadrova je njima potreban.

Oni su rekli da im složimo profil ekonomiste, pravnika i informacijskih studija, jer to je ono što je potrebno tržištu, kazao je Tomić.

Dodao je kako je Sveučilište u okviru društvene akreditacije dobilo preporuku o važnosti uspostaviti dijalog s predškolskim, osnovnim i srednjoškolskim obrazovanjem što je dijelom i učinjeno uspjeli kroz Drugu sveučilišnu kluzuru.

Rektor Tomić je kazao kako Sveučilište u Mostaru ove godine predsjedava rektorskom konferencijom BiH i kako želi afirmirati zajedničke vrijednosti visokog obrazovanja i znanstvenog rada unutar BiH.

Jedno od naših strateških područja je upravo znanstveno istraživački rad, a on je na javnim sveučilištima i univerzitetima u BiH na vrlo niskim razinama. Da bi se on podigao potrebna je pomoć društva, politike i više senzibiliteta i ulaganja u znanost u BiH,  istaknuo je.

Dodao je kako se razmišlja o osnivanju o fondu za znanstveno istraživanje unutar BiH, te je istaknuo i suradnju i udruživanje s europskim sveučilištima kako bi se mogla povlačiti sredstva iz europskih fondova.

(Fena)14 komentara

 • “Moramo imati što više studija na engleskom jeziku i imati takvu kvalitetu obrazovanja i razinu znanstvenog istraživanja da možemo pridobiti studente iz Europe i drugih zemalja.”

  Ovaj prvi dio i nije toliki problem za napraviti, predavač koji zna engleski može vrlo lako napraviti paralelni kolegij na engleskom, potrebno je samo prevesti uobičajena predavanja i možda malo izbrusiti govorni engleski. Drugi dio je smiješno uopće spominjati u kontekstu Sveučilišta u Mostaru. Oni nikad neće dostići neku značajnu razinu, nikad.

   • Anonimno, ”napredak društva” ne ostvaruje se štancanje studija kao na pokretnoj traci. O kakvoj potražnji oni pričaju? Ljudi se iseljavaju u svijet, zemlja se prazni a oni o verglaju o nekakvoj potražnju. Obične floskule. A što se ”dostizanja razine” Sveučilišta tiče, na to se mogu samo slatko nasmijati.

 • Nije sigurno da li trenutni sveučilišni kadar uopće zadovoljava uvjet predavanja na engleskom jeziku. Kada se uđe u analizu istraživačkog rada našeg sveučilišta vrlo brzo se stekne dojam da mnogi od profesora svojim radom ne doprinose značajno svome znanstvenom polju. Neće nitko doći iz Europe da bi slušao nekog ispodprosječnog predavača. Predavački kadar bi se trebao upotpunjavati prema zaslugama, a ne režimskom linijom. Velika je sramota držati one profesore u radnom odnosu koji ne obavljaju svoj posao prema normama struke. Profesor je zaposlenik kao i svatko drugi.

 • Hahahahhahah koja to ce budala doc o placat semestar 750 ili 800 KM?!!! Cuj privuc studente iz europe. Ja sam u njemackoj i semestat je 30 € imate u austriji na Sveucilistu ekonomikju 18 eura semestar.. nego ne mlatite praznu slamu rijesavajte prave probleme ne skrecite paznju s vaznoga. Liebe Grüße

 • Kulturan način za promjenom etičke slike Hercegovine, zajedno sa dovođenjem radnika. Koliko onih koji budu studirali će i ostati tu živjeti? Realno je očekivati da to budu studenti s istoka.
  Poslije engleskog može i na drugim jezicima, recimo naših susjeda.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.