Jezivim klaunovima u BiH prijete kazne i do šest mjeseci zatvora

Dvije godine nakon što se pojavio u Americi i proširio na Europu, trend zastrašujućih klaunova ponovno je stigao u Bosnu i Hercegovinu.

Naime, posljednjih dana jezivi klaunovi viđeni su u Tomislavgradu i Kiseljaku, piše Večernji list BiH.

Prestrašeni vozač koji je vidio klauna javio se redakciji portala grad-busovaca.com.

Dok sam se vraćao iz Kiseljaka, u blizini naselja Višnjica Polje ispred auta mi je izletjela nepoznata maskirana osoba koja je podsjećala na klauna. Počela je plesati i ubrzo se sklonila s ceste. Nedostajao je koji trenutak da, uslijed izbjegavanja nepoznate osobe, završim u kanalu pored ceste, kazao je vidno prestrašeni vozač za grad-busovaca.com portal.

O svemu je obaviještena policija.

Neslana šala 

Krajem prošlog tjedna klaun je zastrašivao stanovnike tomislavgradskog naselja Borčani, a zatim se preselio u samo središte općine. Prema tvrdnjama stanovništva, riječ je o osobi odjevenoj u šareno odijelo klauna i s crvenom bojom na glavi. Boja na glavi je neujednačena i podsjeća na krv – kažu preplašeni mještani koji su imali bliski susret s “klaunom”.

Klauni uznemiruju stanovnike Tomislavgrada

I dok jedni vjeruju kako je riječ o nadnaravnoj pojavi, odnosno prikazu samog Sotone, drugi tvrde kako je vjerojatno riječ o psihički nestabilnoj osobi koju treba pronaći i hospitalizirati. Naime, među njegovim žrtvama je velik broj žena, od kojih su neke u visokom stupnju trudnoće, te se njegovi postupci ne mogu smatrati čak ni neslanom šalom.

Svjedoci koji su klauna vidjeli tijekom vikenda u središtu općine Tomislavgrad kažu kako nije riječ o jednoj, nego tri osobe te da su se uglavnom kretale po autobusnom kolodvoru u kasnim noćnim satima.

Visoke kazne 

Oni pak tvrde kako zbog fizionomije tijela misle da je riječ o maloljetnicima koji nisu svjesni koje posljedice njihovi potezi mogu imati. A da ovakvi potezi mogu završiti i zatvorskom kaznom od šest mjeseci, potvrdili su nam iz Ministarstva unutarnjih poslova Hercegbosanske županije.

Trenutačno se pojava klauna u Tomislavgradu vodi kao narušavanje javnog reda i mira, međutim, ako bi njihova pojava ili potez doveli do smrtnog ishoda, ozbiljnijeg pogoršanja nečijeg zdravstvenog stanja ili sličnog, tada se to više ne tretira kao narušavanje javnog reda i mira, nego može prijeći u kazneno djelo ugrožavanja sigurnosti građana. Za narušavanje javnog reda i mira uglavnom su predviđene novčane kazne od 500, 1000 ili više maraka, ovisno o količini ponavljanja djela. Također je moguće i određivanje kazne zatvora. Kada je riječ o kaznenom dijelu ugrožavanja sigurnosti građana, postupak je znatno drugačiji te može doći do kazne zatvora od šest mjeseci, navode iz Ministarstva unutarnjih poslova HB županije.

Dodaju kako zajedno s mještanima rade na rasvjetljavanju ove pojave te da će protiv počinitelja biti pokrenuti postupci. Podsjetimo, najezda klaunova, jeziva i čudna pomama, zahvatila svijet krajem 2016. godine. Taj čudni “pokret” pojavio se prvotno u SAD-u, a zatim se proširio na Europu. Trend jezivih klaunova trajao je nekoliko mjeseci.

Najezda klaunova zabilježena je tada i u BiH. U Grudama, Tomislavgradu i Posušju na više prometnica zabilježene su osobe maskirane u klaunove, koje nisu izazivale incidente za razliku od onih u Hrvatskoj koji su proganjali djecu.

Jezivi klaunovi “uhvaćeni” i u Posušju

Nije poznato jesu li klaunovi koji se posljednjih dana viđaju na prometnicama BiH podsjetnik na spomenuti trend ili dio neke performanse kojom se želi upozoriti na stanje društva koje, prema mnogima, u mnogočemu podsjeća na cirkus.

(www.jabuka.tv)6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.