Zoran Tomić dobitnik nagrade Grand Prix HUOJ-a

On je znanstvenik, ali i praktičar odnosa s javnošću. Redoviti je profesor, rektor jednog sveučilišta, član Europske akademije znanosti i umjetnosti i ono što je najvažnije najproduktivniji hrvatski autor u sferi odnosa s javnošću.

Međutim ono što se ipak ističe od svega jest da je odgojio generacije i generacije mladih stručnjaka za odnose s javnošću i da to sa zadovoljstvom čini i dalje, riječi su doc. dr. Damira Juge kojima je proglasio prof. dr. Zorana Tomića, rektora Sveučilišta u Mostaru, dobitnikom Grand Prix-a za razvoj struke.

Nagradu dodjeljuje Hrvatska udruga za odnose s javnošću.

Prof. dr. Ana Tkalac Verčič, predsjednica HUOJ-a kazala je kako unatoč mnogim prigovorima odnosi s javnošću kao struka trajno rastu i razvijaju se.

Struku nose pojedinci, odnosno svatko od nas. Svatko svojim profesionalnim ponašanjem određuje razinu odnosa s javnošću, našu profesionalnu reputaciju, kvalitetu komunikacije iza koje kao profesija stojimo. Svake godine zato odabiremo jednog stručnjaka za odnose s javnošću koji je obilježio struku. Osobu koja je našu profesiju značajno unaprijedila i razvila, istaknula je Tkalac Verčič.

Tomić je autor šesnaest knjiga, pet sveučilišnih udžbenika, tri poglavlja u knjigama i više od osamdeset znanstveno-stručnih radova uglavnom iz područja odnosa s javnošću.

Jako puno vremena provodi u profesionalnom usavršavanju, habitaciji, istraživanju, izučavanju do kasnih sati u noć. I to osobno znam, vidim po porukama kada dolaze, kazao je prof. dr. Marin Milković, rektor Sveučilišta Sjever govoreći o radu Tomića.

Nastavnik je i predavač na sveučilištima u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj na preddiplomskim, diplomskim i doktorskim studijima. Predložio je i uveo nove i inovirane sadržaje u više kolegija na fakultetima u BiH i Hrvatskoj.

Dr. sc. Siniša Kovačić, glavni urednik Hrvatske katoličke mreže, ističe njegovu predanost radu sa studentima te navodi ako se za Janicu Kostelić kaže da je naša najtrofejnija skijašica, onda se za PR može reći da su Tomićeve komunikacijske vještine u tom rangu.

On je zaista vrhunski komunikator. On zna reći neugodnu vijest na primjeren način. Kod njega nema podrazumijeva. Kod njega se sve otvoreno i jasno komunicira, ističe Kovačić.

Prof. dr. Božo Skoko ističe kako je Tomić napravio čudo za struku odnosa s javnošću.

Otvorio je to područje još dok uopće nismo znali što su odnosi s javnošću i na koncu konca činjenica da je dogurao tako visoko u hijerarhiji znanstvenoj i sveučilišnoj najbolje potkrjepljuje koliko je njegovo djelo, naglasio je Skoko.

Dobitnik nagrade prof. dr. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru, pretpostavlja kako je zbog djelovanja u dvije države (Bosna i Hercegovina i Hrvatska) često bio izvan fokusa PR i komunikacijske javnosti u Hrvatskoj. S druge strane, naglašava kako se njegov izbor za izgradnju struke dominantno fokusirao na znanstveni rad.

Moji znanstveni radovi i knjige rezultat su višegodišnjeg proučavanja i rada, ali rekao bih još više sam ponosan na svoje studente. Velik broj završnih i diplomskih radova, magisterija, doktoranata koji su danas uspješni PR-ovci, profesori, urednici u medijima i nalaze se na brojnim drugim društveno važnim pozicijama. Moja PR misija dominantno je znanstvena i akademska i u tom pravcu ću i dalje nastaviti. Sve nas pozivam na služenje profesiji jer na taj način najbolje služimo društvu, naglasio je Tomić.

(www.jabuka.tv)

11 komentara

  • Jako zanimljivo!!!Narod to neznanima,jer zna kako se papirine dobivaju.Neka uokviri i stavi u bjesni rektorat.Djela su bitna a ne samo sebe hvale!!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.