Zoran Tegeltija iz SNSD-a i službeno kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH

Lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata /SNSD/ Milorad Dodik rekao je da je Zoran Tegeltija danas imenovan za službenog kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

SNSD-u u Vijeću ministra pripadaju ministarstva ekonomskih odnosa, prometa i veza i izbjeglica, kao i tri zamjenička mjesta u ministarstvima civilnih poslova, obrane i sigurnosti, rekao je Dodik novinarima u Banja Luci nakon sjednica Izvršnog osbora i Predsjedništva SNSD-a i dodao da će sa koalicijskim partnerima dogovoriti raspodjelu ovih šest funkcija, iako već postoje određeni nagovještaji kako će to izgledati.

On je napomenuo da još ne može priopćiti imena, jer će i sam mandatar morati obaviti konzultacije. Dodik je podsjetio da SNSD nema nijedan uvjet za formiranje vlasti na razini BiH, kao i da postoje osnovne pretpostavke u vezi s izjavom koju su potpisali sa SDA i HDZ-om BiH i Aneksom jedan koji podrazumijeva raspodjelu funkcija.

To nije nikakav koalicijski sporazum, već principi na kojima će se odvijati eventualna suradnja koja ide za tim da se promoviraju europske integracije i da se uvažavaju mišljenja svih u vezi s bilo kojim strateškim pitanjem u BiH, pa i za samu NATO integraciju, naveo je Dodik.

On je pozdravio i formiranje “bošnjačke reprezentacije” u političkom smislu.

Raspodjela među strankama u BiH ne uključuju i one koji su ušli u koaliciju sa SDA, pojasnio je Dodik i naglasio da SNSD i dalje vodi razgovore samo nositeljima narodnih blokova.

On je naglasio da su danas Izvršni odbor i Predsjedništvo ponovili da je nemoguće prihvatiti bilo kakav dokument koji može poslužiti kao osnova za aktivaciju MAP-a ili članstva u NATO, te da ostaju privrženi Rezoluciji o vojnoj neutralnosti koju je usvojila Narodna skupština Republike Srpske.

Dodik je rekao da u Srpskoj stabilno rade zakonodavna i izvršna tijela vlasti, te da SNSD daje podršku mjerama Vlade i aktualnoj dvotrećinskoj skupštinskoj većini koja predstavlja sigurnost i osnovu da se koalicija proširi novim političkim subjektima.

U Srpskoj je stabilna financijska situacija kada je riječ o javnim računima, pri čemu su od početka godine povećani prihodi od izravnih poreza za šest posto, što predstavlja osnovu za sanaciju osnovnih naslijeđenih problema, naveo je Dodik.

On je naglasio da je neprihvatljiv zastoj na štetu Republike Srpske u raspodjeli indirektnih poreza, pri čemu je u ovom trenutku uskraćena za 30 milijuna KM. Dodik je naveo da je potrebno tražiti izričitu aktivnost na novim investicijama, prije svega putnim, i stvaranja uvjeta da što prije počne izgradnja autoceste od Rače prema Bijeljini i granici s Brčko Distriktom, te finalizirati razgovore sa europskim financijskim institucijama ili kineskom stranom za izgradnju autoceste od Johovca prema Modriči i Šamcu.

To je za Srpsku prioritet, zajedno s autocestom Banjaluka-Prijedor, Banjaluka-Kupres, kao i onim koji treba koncipirati Višegrad-Rogatica-Pale-Istočno Sarajevo i brzu cestu koji ide od Zvornika, preko Milića, prema Han Pijesku, Sokocu i završava u Istočnom Sarajevu, dodao je Dodik.

On je istaknuo da ukupan razvoj cestovne komunikacije i autocesta predstavlja suštinski doprinos budućem razvoju ekonomije Srpske. Dodik je naveo da je SNSD zatražio od Vlade da što prije, najkasnije za 30 dana, urade plan sanacije magistralne mreže cesta koja treba otpočeti ove i završiti sljedeće godine. On je ocijenio da je upravljanje krizom u vezi s poplavama bilo uspješno i zatražio da Vlada priopći program podrške ugroženim od poplava i sanaciju štete najkasnije za sedam dana.

Razmatrali smo i usvojili definitivni koalicioni sporazum šest stranaka o raspodjeli prioritetnih mjesta u javnim poduzećima i očekujem da ćemo u najskorije vrijeme potpisati koalicijski sporazum i staviti te dokumente na implementaciju, rekao je Dodik.

Rekao je da su Izvršni komitet i Predsjedništvo odlučili i da 15. lipnja u Laktašima bude održan šesti sabor SNSD-a koji će odlučivati o izboru novog Glavnog odbora, predsjednika, statutarne i nadzorne komisije, te donijeti deklaracije koje se odnose na ekonomiju, demografiju, status mladih i žena, ali i položaj Srba u Federaciji BiH i digitalizaciju.

U tom pogledu smo formirali organizacijski odbor. Odlučeno je da sabor broji 1.200 delegata SNSD-a iz Srpske, FBiH, inozemstva, naveo je Dodik.

Dodik: “Sve je spremno za formiranje Vijeća ministara”

(Srna)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.