Sarajevski profesori kažnjeni zbog kašnjenja s objavljivanjem rezultata ispita

Profesori sarajevskih fakulteta zakonski su dužni objaviti rezultate ispita u roku od pet dana, što mnogima nije praksa, požalili su se studenti.

Kako je za Klix.ba potvrđeno, na dva fakulteta do sada je prekršen Zakon o visokom obrazovanju KS.

Studentima već godinama nije strano čekanje na ispitne rezultate i po mjesec dana, a vrlo često im nije dozvoljen ni uvid u rad. Kako sami otkrivaju, na Pravnom fakultetu u Sarajevu događalo se da pojedine predmete polažu na drugom ispitnom roku bez da su uopće dobili rezultate s prvog roka.

Iz Županijske uprave za inspekcijske poslove Klix.ba doznaje kako su prosvjetni inspektori za vanjsko obrazovanje vršili redovne nadzore nad profesorima i fakultetima u sastavu Univerziteta u Sarajevu.

Nedostatke su utvrdili na dva fakulteta radi čega su izrekli novčane kazne u ukupnom iznosu od 22.000 KM, odnosno fakultetima po 5.000 KM, profesorima po 5.000 KM i po 1.000 KM dekanima, otkrili su iz sarajevske inspekcije.

S druge strane, iz UNSA nisu željeli govoriti o profesorima koji nisu izvršavali svoje zakonske dužnosti, govoreći kako fakulteti ovakve vrste povreda prava studenata razmatraju i rješavaju unutar svog djelokruga rada.

U slučaju da je došlo do povrede prava studenata, a koja se odnosi na rokove objavljivanja rezultata pismenog, usmenog i praktičnog dijela ispita, studenti imaju mogućnost informirati prodekana za nastavu i studentska pitanja organizacijske jedinice, supervizora studijske godine, kao i studenta-prodekana organizacijske jedinice s ciljem otklanjanja eventualnih nepravilnosti, odgovorili su iz UNSA.

Naime, u Zakonu o visokom obrazovanju KS koji je usvojen 2017. godine navedeno je kako rezultati pismenog, usmenog i praktičnog dijela ispita moraju biti objavljeni na oglasnoj ploči u roku od pet radnih dana od dana održavanja ispita uz obavezno oglašavanje termina u kojem će se studentu omogućiti neposredan uvid u rad.

Konačna ocjena unosi se u informacijski sustav studentske službe u roku od tri radna dana nakon isteka rokova za rješavanje eventualnih žalbi na rezultate ispita ili ponavljanje ispita pred komisijom.

Isti portal neslužbeno doznaje kako je jedan od kažnjenih profesora s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.