Znate li za koliko osoba se još uvijek traga u BiH?

U Bosni i Hercegovini još uvijek se traga za više od 7.500 nestalih osoba, a tim povodom je u Tužiteljstvu BiH održan sastanak.

Glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Milanko Kajganić i rukovoditelji iz Posebnog odjela za ratne zločine u utorak su razgovarali s direktorima Kolegija direktora Instituta za nestala lica BiH i predstavnicima Međunarodnog povjerenstva za traženje nestalih osoba (ICMP) u BiH o procesu traženja i identifikacije nestalih osoba u BiH, procesima ekshumacija i potrage za posmrtnim ostacima, identifikaciji putem DNK analiza, kao i korištenju podataka o nestalim osobama u okviru dokaznog materijala Tužiteljstva BiH.

Istražitelji iz Posebnog odjela za ratne zločine, po nalozima postupajućih tužitelja, godišnje vrše koordinaciju u oko stotinu procesa ekshumacija u svim krajevima Bosne i Hercegovine, na kojima sudjeluju i predstavnici Instituta za nestale osobe BiH, uz stručnu pomoć predstavnika ICMP-a u BiH.

Na sastanku je istaknuto da problem u tom procesu predstavlja nedostatak kvalitetnih informacija o masovnim grobnicama i lokacijama na kojima se nalaze posmrtni ostaci, kao i sam proces ekshumacija, koji se često mora odvijati na nepristupačnom terenu, zemljištu koje je pripada objektima infrastrukture (brane, rudnici i slično) ili je u privatnom vlasništvu, kao i drugim procesnim i tehničkim poteškoćama u tom procesu.

Navedeno je da se u Bosni i Hercegovini još uvijek traga za više od 7.600 nestalih osoba i da je njihov pronalazak bitan najviše zbog obitelji koje desetljećima tragaju za posmrtnim ostacima, kao i postupaka u predmetima ratnih zločina, u kojima ta dokumentacija predstavlja značajan dokazni materijal.

Dogovoreno je da se sastanci Tužiteljstva BiH, direktora INO BiH i ICMP-a, održavaju u kontinuitetu i u sljedećem razdoblju, kako bi se zajednički dogovarali konkretni koraci i rješavanje svih situacija koje se pojave u praksi, a u interesu što efikasnijeg procesa traženja i identifikacije nestalih osoba, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

(www.jabuka.tv | Foto: Tužiteljstvo BiH)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.