Više od 11,1 milijun KM za programe obrazovanja i znanosti u FBiH

Vlada Federacije BiH u utorak je, na prijedlog Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti, donijela Odluku o usvajanju Programa utroška i kriterija raspodjele tekućih transfera u ukupnom iznosu od 11.135.000 KM, utvrđenih proračunom FBiH za 2024. godinu.

Program utroška sredstava obuhvaća deset tekućih transfera. Za financiranje studentskog standarda predviđeno je 1.185.000 KM, za financiranje obrazovanja 2.600.000 KM, te za implementaciju Bolonjskog procesa 300.000 KM.

Za oblast znanosti od značaja za FBiH bit će izdvojeno 1.800.000 KM, za razvoj institucija znanosti i poticaj NiR od značaja za FBiH 2.600.000 KM, kao i za institucije znanosti i kulture od značaja za BiH 1.000.000 KM. Po 500.000 KM bit će raspoređeno institucijama znanosti i kulture od značaja za Federaciju BiH – Hrvatska akademija za znanost i umjetnost BiH, Akademija znanosti i umjetnosti BiH i Bošnjačka akademija znanosti i umjetnosti BiH. Za Internacionalnu akademiju znanosti i umjetnosti u BiH bit će izdvojeno 150.000 KM.

Sredstva utvrđena u Programu raspoređivat će se prema kriterijima za raspodjelu sredstava po tekućim transferima utvrđenim za svaki program posebno.

34. sjednica Vlade Federacije BiH (Foto: Vlada FBiH)

S korisnicima sredstava, zavisno od karaktera programa ili projekta, federalna ministrica obrazovanja i znanosti će potpisati posebne ugovore o realizaciji dodijeljenih sredstava, kojim će se regulirati način i rokovi utroška sredstava i izvještavanje. U slučaju da Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti, na osnovu opravdanog zahtjeva korisnika, produži rok realizacije jednog ili više projekata, s korisnikom sredstava bit će sklopljen aneks na ugovor.

Korisnik sredstava obavezan je dodijeljena sredstva utrošiti namjenski i u roku propisanom ugovorom, te podnijeti izvještaj o utrošku i ostvarenim efektima ulaganja u roku od 15 dana od dana realizacije sredstava.

Nadzor nad utroškom sredstava dodijeljenih za financiranje i sufinanciranje znanstveno-istraživačkih i istraživačko-razvojnih projekata vršit će Vijeće za znanost i Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti.

Financijski izvještaj o realizaciji znanstveno-istraživačkog i istraživačko-razvojnog projekta s računovodstveno-financijskog aspekta pripremit će Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti. Izvještaj o realizaciji programa istraživanja i postizanju utvrđenih ciljeva, odnosno ocjena naučnog sadržaja izvršenog istraživanja u pogledu originalnosti, aktualnosti, kvaliteta istraživanja, vrijednosti dobivenih rezultata znanstveno-istraživačkog i istraživačko-razvojnog projekta pripremit će Vijeće za znanost Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.