Znate li što je nocebo učinak?

Umor, palpitacije, kratkoća daha… To su samo neke od mogućih nuspojava navedenih u uputama o lijeku koje mogu biti uznemirujuće.

Isto tako mogu biti uznemirujuće i predoperativne konzultacije, kada vas kirurg informira o svim rizicima.

Problem je u tome što se mnogi pacijenti fiksiraju na moguće komplikacije ili nuspojave koje se onda mogu dogoditi bez fiziološkog razloga – samo zbog negativnih očekivanja. Liječnici to nazivaju nocebo učinkom, obrnutim od placebo učinka kada očekivanje pozitivnog ishoda povećava učinkovitost lijeka ili liječenja.

Učinci su očito puno veći nego što se mislilo, zaključili su stručnjaci koji su se nedavno okupili na 4. Međunarodnoj konferenciji Društva za interdisciplinarne placebo studije (SIPS) u Duisburgu u Njemačkoj.

Njihova otkrića mogu pomoći u poboljšanju medicinske skrbi tako što će liječnici drugačije komunicirati s pacijentima.

Učinci placeba i noceba nisu samo umišljeni. Znamo da se javljaju vrlo složeni neurobiološki fenomeni, rekla je dr. Ulrike Bingel, profesorica neurologije i voditeljica Centra za medicinu boli u Sveučilišnoj bolnici u Essenu u Njemačkoj.

Ovo su namirnice s “negativnim” kalorijama

Zbog toga su, kaže ona, problematične predoperativne konzultacije i upute u pakiranju lijekova koja se uglavnom fokusiraju na rizike.

Upute o lijeku su sažetak na tri stranice o ”smrti i propasti”, ali ciljani terapeutski učinci uopće se ne spominju, kaže Bingel.

U studiji koju je vodio Ben Colagiuri, profesor i čelnik Fakulteta psihologije na Sveučilištu u Sydneyu, pacijenti su informirani o mogućim nuspojavama kemoterapije. Jednoj skupini je rečeno da je 30 posto pacijenata imalo mučninu, a drugoj da 70 posto nije. Rezultat? Manje pacijenata u drugoj skupini razvilo je mučninu, prenosi Hina.

Oslanjajući se na istraživanje placeba, liječnike se sada može naučiti kako da poboljšaju liječenje pomoću empatičnog ponašanja i pozitivne komunikacije, rekla je Andrea Evers, profesorica psihologije sa Sveučilišta Leiden u Nizozemskoj.

Evers vjeruje da se “uzimanje u obzir placebo i nocebo učinaka može se brzo naučiti”.

Kad vam medicinski radnik prije davanja injekcije kaže: “Ovo će boljeti samo na trenutak”, tada će itekako boljeti. Nekoliko umirujućih riječi može napraviti veliku razliku. Na taj način možemo poboljšati zdravstvenu skrb, pomoći pacijentima, ali i smanjiti troškove učinkovitijim liječenjem, napominje Evers.

Tri najgora mliječna proizvoda koja uzrokuju probavne smetnje

Korištenje placebo efekta u konvencionalnoj medicini, naglašavaju istraživači, uvijek bi trebalo biti samo koristan dodatak znanstveno utemeljenom liječenju. Ovaj dodatni aspekt je ono što oni vide kao ključnu razliku između konvencionalne medicine i alternativne medicine.

Oni koji se bave alternativnom medicinom nedvojbeno rade puno stvari ispravno u svom ophođenju s pacijentima. Tako na primjer odvajaju dovoljno vremena, uključuju rituale i dobro informiraju. Sve su to područja u kojima se moramo zapitati: jesmo li ih izgubili u (konvencionalnoj) medicini, kaže Bingel.

Međutim, dodaje da se na primjer homeopatija temelji na modelu mehanizma djelovanja koji ne postoji u sadašnjim znanstvenim spoznajama. Pacijenti su prevareni. A to je nešto što definitivno ne želimo kada koristimo placebo učinak u medicini temeljenoj na znanosti.”

Bingel bi voljela da odgovarajuća vrsta komunikacije s pacijentima bude sastavni dio medicinske izobrazbe, poput kardiopulmonalne reanimacije.

Napredak u ovom području ipak je spor. Liječniku je financijski isplativije napraviti daljnju aparaturnu dijagnostiku nego bez žurbe razgovarati s pacijentom. Ovo se mora promijeniti, ističe ona.

Što se tiče lijekova, Bingel preporučuje da se zakonski propisana uputa o lijeku dopuni letkom s informacijama za pacijenta koji jasnim jezikom objašnjava kako lijek djeluje i, što je najvažnije, navodi njegove prednosti, prenijela je Hina.

Istraživanje: Odvajanje od kućnih ljubimaca utječe na dobrobit i psihu

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

1 komentar

  • Znamo.To je ono kad pacijent umre od straha.To je ono što su u vrijeme palandemije kovida mediji pokušavali postići kod građana.Nocebo.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.