Znate li prepoznati prevarantsku e-poštu?

Rezultati istraživanja provedenog tijekom 2017. godine pokazali su kako će svaki treći od nas nasjesti na lažne e-poruke, a svaki peti pokloniti osjetljive podatke hakerima.

Ovisno o različitim vrstama poruka, 36-47 posto osoba nije prepoznalo lažnu e-poruku pri čemu su kliknuli na poveznicu u pošti, rezultati su istraživanja koje je tijekom prošle godine tvrtka Diverto provela u suradnji s poslovnim subjektima o napadima lažnom elektroničkom poštom, poznatijim pod nazivom phishing.

Radi se o prvom takvom sustavno provedenom istraživanju na razini države s ciljem utvrđivanja svijesti i spremnosti hrvatskih korisnika na obranu od takvih napada.

U istraživanje su bili uključeni privatni i javni sektor na uzorku od 1.235 osoba. Rezultati na domaćem terenu prate svjetske trendove, piše Tportal.hr.

Phishing je trenutno jedan od najčešćih oblika napada na fizičke i pravne osobe. Radi se o jednoj od tehnika socijalnog inženjeringa (tehnika kojoj su primarna meta osobe, a ne računalni sustavi) prilikom koje se napadač, najčešće putem elektroničke pošte, predstavlja kao legitimna osoba s namjerom da od potencijalne žrtve prikupi osjetljive podatke ili kako bi tu osobu naveo na zlonamjernu radnju (primjerice, kako bi nasnimio zloćudni softver na vlastito računalo).

Ovakav model napada iznimno je izražen u Hrvatskoj u posljednjih nekoliko mjeseci. Trendovi pokazuju kako će isto biti i tijekom 2018. godine.

Poruke su uključivale hrvatski i engleski jezik, nisu ciljale pojedince već grupe ljudi te su sadržajem bile prilagođene žrtvama koje su sudjelovale u ispitivanju.

Ovako je izgledala jedna od poruka iz Divertovog istraživanja

Ovako je izgledala jedna od poruka iz Divertovog istraživanja

Ovisno o različitim vrstama poruka, 36-47 posto osoba nije prepoznalo lažnu poruku pri čemu su kliknuli na poveznicu u pošti. Ekstremi su isključeni iz promatranog uzorka.

Svaka peta osoba (21 posto) unijela je svoje korisničke podatke (korisničko ime i zaporku) na lažnoj internet stranici do koje su došli putem poveznice u pošti. Samo tri posto kreiranih poruka su zaustavili antispam filteri.

Najbolja su zaštita od napada metodama socijalnog inženjeringa, koji uključuju i phishing poruke, edukacija korisnika računalnih sustava te pravovremeno dijeljenje informacija o aktualnim napadima, stoji u istraživanju.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj: