HNŽ: Zdravstveni radnici održali štrajk upozorenja i najavili moguću obustavu rada

Zdravstveni radnici u Hercegovačko-neretvanskoj županiji danas su održali jednosatni štrajk da bi izrazili nezadovoljstvo i upozorili Vladu HNŽ-a da otpočne pregovore oko potpisivanja kolektivnog ugovora, te poručili ako im se ne ispune zahtjevi da će stupiti u generalni štrajk.

Predsjednica Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNŽ-a Kristina Bevanda je naglasila kako je današnji štrajk krik očaja.

Ona je pojasnila da su se članovi Sindikata odlučili  na štrajk upozorenja u razdoblju od 10 do 11 sati u svim zdravstvenim ustanovama u HNŽ nakon što je izostao bilo kakav odgovor u zakonski predviđenom roku, iako su predstavnici Sindikata predali svu potrebnu dokumentaciju za početak pregovora o novom kolektivnom ugovoru doktora medicine i stomatologije u HNŽ-u.

“Nismo dobili nikakve odgovore, ali mi izostanak ugovora smatramo negativnim odgovorom o uspostavi pregovora. To je razlog štrajka upozorenja, kako bi upozorili da se otvore ti pregovori i da pokažemo ozbiljnost situacije socijalnog i materijalnog statusa liječnika u HNŽ-u”, kazala je Bevanda, piše Pogled.ba.

Naglasila je da se od županijske Vlade traži prije svega potpisivanje zasebnog kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije, kao što je to urađeno u drugim županijama.

Također se traži povećanje satnice s trenutne 2 marke na 2,6 maraka te povećanje koeficijenata za 1,2 za sve grupe liječnika – za doktore medicine, specijaliste i subspecijaliste.

Stanje u zdravstvu HNŽ-a kako je naglasila veoma je zabrinjavajuće, jer zbog nezadovoljstva uvjetima rada sve veći broj liječnika odlazi u inozemstvo.

“Prema podacima Federalne liječničke komore otišlo je 320 liječnika  iz Federacije, koliko je zaposleno u SKB, što znači da je jedan čitav kolektiv napustio zemlju. Imamo još veći problem što mladi i ne započinju svoju karijeru ovdje , nego po završetku fakulteta odlaze vani”, upozorila je Bevanda.

To je kako ističe alarmantna situacija s obzirom na to da se procjenjuje kako u HNŽ-u ima oko 750 doktora medicine.

Stoga Bevanda poručuje da će se štrajk upozorenja nastaviti  do otvaranja pregovora ili do pokretanja generalnog štrajka.

“Večeras zasjeda županijska skupština Sindikata koja će odlučiti u kojem pravcu idemo dalje, a najvjerojatnije će biti objavljen datum obustave rada, odnosno generalnoga štrajka”, zaključila je Bevanda.

(www.jabuka.tv)

4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.