Znanstvenici zapanjeni: Jesmo li upravo snimili crnu rupu koja proždire neutronsku zvijezdu?

Razlog pomutnje i prilične količine uzbuđenja nedavno su zabilježeni gravitacijski valovi nastali, pretpostavlja se, zahvaljujući udaljenoj crnoj rupi koja je progutala neutronsku zvijezdu

Promatračnica gravitacijskih valova s laserskim interferometrom (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory, skraćeno LIGO) iz SAD-a i promatračnica Virgo u Italiji detektirali su nekoliko neobičnih gravitacijskih valova koji putuju kroz prostor/vrijeme. Ti valovi su nastali prilično daleko – 900 milijuna svjetlosnih godina od Zemlje i to zbog crne rupe koja je progutala neutronsku zvijezdu ili objekt koji moderna znanost smatra nemogućim, prenosi TechnologyReview.

Čisto da vizualiziramo sumanutu udaljenost ove pojave podsjećamo da je jedna svjetlosna godina udaljenost koji foton (svjetlosna čestica) proputuje u jednoj zemaljskoj godini.

Znanstveni timovi koji su otkrili gravitacijski val koristili su automatsko sustav koji momentalno prepoznaje i klasificira gravitacijske valove i događaje vezane uz njih.

Razlog zbog kojeg je ovaj događaj toliko poseban i zašto o njemu pišemo je da se u ovom slučaju radilo o objektu manjem od tri zvjezdane mase koji je uronio u drugi objekt veći od pet zvjezdanih masa, s time da do danas nismo vidjeli neutronsku zvijezdu veću od 2.2 zvjezdane mase niti crnu rupu manju od pet zvjezdanih masa. Znanstvenici su stoga 99 posto sigurni da je val nastao zahvaljujući crnoj rupi koja je progutala neutronsku zvijezdu. S druge strane postoji vrlo mala šansa da je ta neutronska zvijezda još jedna crna rupa i to najmanja ikad zabilježena – što bi značilo da se radi o spajanju dvaju crnih rupa.

Ovo bi mogao biti prvi dokaz postojanja vrlo bizarne nove vrste zvjezdanih sustava

Ubrzo nakon otkrića, australski teleskop SkyMapper pregledao je nebo za vizualnim tragom spajanja (najčešće se radi o tvari nastaloj nakon što crna rupa gravitacijom doslovno rastrga svoj kozmički plijen), no nije pronašao ništa. Drugi teleskopi poput NASA-inog instrumenta Swift možda će kasnije pronaći neke manje vidljive tragove događaja, no za sada tragova – nema.

Prije ovog iznimno neobičnog signala iz dubine svemira (čije je službeno ime S190814bv), znanstvenici su zabilježili dvije vrste gravitacijskih valova – gravitacijske valove koje je stvorilo spajanje crnih rupa i one nastale spajanjem neutronskih zvijezda. Ako se ova otkrića zbilja potvrde, dobit ćemo treću vrstu valova, kao i prvi dokaz postojanja vrlo bizarne nove vrste zvjezdanih sustava.

Prva slika crne rupe

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.