Znamenitosti u BiH osvijetljene narančastom bojom u znak borbe protiv nasilja nad ženama

Najznačajnije institucije i znamenitosti u BiH bile su osvijetljene u utorak navečer narančastom bojom u znak borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama. Među njima su sarajevska Vijećnica i Stari most u Mostaru.

U Bosni i Hercegovini, prema podacima Agencije za ravnopravnost spolova BiH, svaka druga žena od navršene 15. godine doživjela je neki oblik nasilja.

Ova negativna statistika nas primorava da se aktivno uključimo u borbu protiv svih oblika nasilja nad ženama kroz prevenciju nasilja, prijavu nasilja, edukaciju i osvještavanje o ovom negativnom trendu u našem društvu, ističu iz Instituta za razvoj mladih KULT.

Tim povodom u utorak su u suradnji s gradskim vlastima u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru i Jajcu osvijetljene najznačajnije institucije i znamenitosti u tim gradovima u narančastu boju. Narančasti dan se obilježava svakog 25. u mjesecu kada se skreće pažnja na borbu protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.

Kako ističu iz KULT-a, danas je potrebnije nego ikada ranije spriječiti nasilje jer je od početka pandemije virusa COVID-19, u prvih sedam mjeseci 2020. godine, došlo do naglog povećanja broja zahtjeva za prijem u sigurne kuće.

Uspoređujući brojke od 2019. godine s 347 žrtava i 2020. godine s 519 žrtava, u prvih sedam mjeseci broj prijema u sigurne kuće, kako navode porastao je za 50 posto.

U istom razdoblju broj poziva na SOS linije porastao je sa 2.833 na 4.158, što je povećanje za 47 posto, što jasno ukazuje koliko je potrebna svaka borba protiv nasilja.

(www.jabuka.tv | Foto: Klix)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.