Znakovi da pretjerujete s kavom

Postoje brojne prednosti konzumiranja kave. Ipak, jedan od nedostataka je to što osnovna supstanca kave – kofein, izaziva ovisnost.

Naravno, kao i u svemu, i u ispijanju kave trebamo biti umjereni. Svako tijelo će različito reagirati na kofein, te bi prosječna osoba trebala popiti ogromne količine kave kako bi imala ozbiljne zdravstvene probleme. Bez obzira na to, pretjeran unos kave svakako može utjecati na vaš raspored spavanja, te smanjiti neugodne nuspojave od previše pijenja, piše Body.ba.

Kako znati da pretjerujete?

Bolovi u želucu

Unos kave se povezuje s gastrointestinalnim poremećajima, posebno refluksom kiseline. Ako vas trbuh zaboli nakon što popijete jutarnju šalicu kave, to bi mogao biti dobar znak da je vrijeme da smanjite.

Pogoršana anksioznost

Kofein je stimulans koji pokreće oslobađanje adrenalina. To može učiniti da se osjećate energičnije, ali i anksioznije. Ako u zadnje vrijeme primjećujete da ste postali anksiozni i razdražljivi, možda ćete trebati smanjiti unos kave.

Proljev

Kava djeluje laksativno. U našem želucu se oslobađa hormon gastrin kada pijemo kacu. To uzrokuje ubrzanu aktivnost debelog crijeva.

Zubi postaju žuti

Kava može utjecati na boju našeg osmijeha. Ako ste primijetili da vaši zubi postaju žuti, smanjenje unosa kave bi vam moglo pomoći. Tanini u kavi se lijepe za zube i mogu im dati žutu nijansu.

Stalno ste dehidrirani

Kava može uzrokovati često mokrenje, a ako niste dovoljno hidratizirani vodom, previše kave može rezultirati osjećajem dehidracije. Kava nije zamjena za vodu, stoga se pobrinite da pijete dovoljno vode tijekom dana. Ako se za hidrataciju oslanjate na kavu, vaše tijelo može patiti.

Ne možete spavati noću

Nesanicu može uzrokovati niz stvari, od kojih su neke izvan vaše kontrole. Ali unos kave je definitivno nešto što trebate uzeti u obzir. Čak i ako popijete samo jednu šalicu kave ujutro, moguće je da je ovo jedan od uzroka vaše nesanice i nekvalitetnog sna. Svačije tijelo će drugačije reagirati na kofein, stoga obratite pažnje na to kako ćete spavati ako jedan dan ne popijete kavu.

Nervozni ste

Kofein je stimulans koji vam pomaže da se osjećate energično i razbuđeno. Ipak, ako unosite previše kofeina, mogli biste iskusiti negativne emocije poput nervoze. Ovo se posebno odnosi na osobe koje imaju visoku osjetljivost na kofein.

Često imate glavobolje

Vjerojatno nećete imati glavobolju tijekom pijenja kave, ali moguće je da je iskusite kasnije. Ljudi koji redovno piju kavu mogu razviti ovisnost od kofeina, što će značiti da će vam nakon nekog vremena trebati nova doza i osjećat ćete simptome povlačenja. Jedan od takvih simptoma je i glavobolja.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.