Ovo su prednosti hodanja koje će vas izvući iz kuće

Ostati u formi nije lako, ali to je nešto što bi svatko trebao učiniti za svoje zdravlje.

Međutim, ne morate provoditi sate u teretani ili trčati par kilometara svaki dan, redovite šetnje mogu biti dovoljne za poboljšanje vašeg zdravlja i održavanje linije, piše Centarzdravlja.hr.

Zdravstvene prednosti redovitog hoda su brojne. Osim poboljšanja mentalnog i kardiovaskularnog zdravlja, te pomaganja u gubitku tjelesne težine, redovito hodanje može biti izvrstan način za dotok svježeg zraka u pluća i dobivanje vitamina D izravno iz sunca.

Prednosti hodanja možete doživjeti ako hodate samo 30 minuta dnevno, a uz to ćete doživjeti i trenutna poboljšanja u tjelesnom i mentalnom zdravlju.

Poboljšava mentalno zdravlje

Jedna od glavnih prednosti hodanja je poboljšanje vašeg raspoloženja. Ponekad sami izlazak iz kuće može biti dovoljan da vam popravi dan jer hodanje pomažu u sprječavanju simptoma depresije i anksioznosti.

Pomaže u gubitku tjelesne težine

Nedavno istraživanje otkrilo je da redovito hodanje može smanjiti učinke pretilosti u ljudskom tijelu. Naravno, šetnja koja prekratko traje nema ovakve pozitivne učinke jer je tijelu potreba aktivnost kako bi se učinkovito riješilo viška kilograma.

Smanjuje rizik od bolesti

Dvije studije američkog društva za kliničku onkologiju pokazale su da hodanje od samo tri sata tjedno može smanjiti rizik od raka dojke ili raka crijeva za čak 50%. Zato obujte udobne tenisice i trk u šetnju na svježi zrak.

Jača imunološki sustava

Pješačenje najmanje 30 minuta na dan povećava razinu stanica u imunološkom sustavu vašeg tijela pokazalo je istraživanje na Sveučilištu Appalachian State u Sjevernoj Karolini.

Pomaže u sprečavanju dijabetesa

Američka udruga za dijabetes navodi da aerobna tjelovježba pomaže tijelu da bolje koristi inzulin. Tjelovježba ne mora biti naporna, može uključivati ​​dnevnu dozu brzog hodanja nakon jela od 20-ak minuta.

Smanjuje želju za slatkišima

Istraživanja sa Sveučilišta Exeter otkrila su da hodanje samo 15 minuta može oduzdati žudnju za slatkom hranom. Hodanje okupira vaše misli pa zaboravite na slatku hranu i postanete svjesni da radite neku zdravu aktivnost. Osim toga, još jedna prednost hodanja je da smanjuje žudnju za hranom kad se nađete u stresnim situacijama.

Koristi kardiovaskularnom zdravlju

Hodanje ima pozitivan učinak na zdravlja srca. Ova jednostavna aktivnost toliko pogoduje vašem kardiovaskularnom sustavu da hodanje otprilike 20 minuta dnevno može smanjiti rizik od srčanih bolesti za čak 30%.

Pomaže mobilnosti u starijoj dobi

Američki liječnički zbor navodi da je jedna od najvećih prednosti hodanja promicanje boljeg tjelesnog zdravlja kod ljudi u dobi od 70 do 89 godina. Onima koji su redovito vježbali ili svakodnevno išli u lagane šetnje u svojim mlađim danima, dramatično su se smanjile šanse da imaju bilo koji oblik fizičke invalidnosti u starijoj dobi.

(www,jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.