Legendarna Vespa: Od vozila za vojne potrebe do najpoznatije gradske zujalice

Na današnji dan (23. travnja) prije točno 75 godina u Italiji je registirana prva Vespa. Vjerojatno je samo i u Italiji moguće da vozilo proizvedeno za vojne potrebe preraste u jedan od sinonima za dobar stil i modu.

S više od 16 milijuna prodanih primjeraka, Vespa je zaslužila status legende i postala sinonim za stil, modu i talijanski dizajn. Ona podsjeća na predivne ljude na divnim mjestima, pa je tako i veliki Federico Fellini u svom remek djelu “La Dolce Vita” provozao zvijezdu filma, Anitu Ekberg, piše Punkufer.hr

Nastanak Vespe inspirirali su mali motocikli koje su u Drugom svjetskom ratu saveznici bacali padobranom na sjeveru Italije, da bi poslužili u borbi protiv Nijemaca.

Kreator Vespe, odnosno najzaslužniji za njen nastanak je Enrico Piaggio, koji je nakon rata, odlučio dizajnirati motocikl prikladan za kretanje po oštećenim i srušenim talijanskim gradovima. Prvi takav motocikl registriran je 23. travnja 1946. godine, a Piaggio joj je nadjenuo ime Vespa, što u prijevodu s latinskog znači “osa”.

Prvo javno predstavljanje Vespa je doživjela 1946. na milanskom sajmu dizajna, a izazvala je val kreiranja sličnih vozila diljem svijeta. Tako su Japanci ubrzo počeli proizvoditi “Fuji rabbit”, a i Britanci i Nijemci su napravili neke svoje verzije Vespi. Ipak, niti jedno od tih vozila nikad nije došlo ni blizu po popularnosti talijanske ljepotice.

Foto: Guliver – Jedna od reklama za Vespu iz pedesetih godina prošlog stoljeća

Prvi model počeo se prodavati vrlo brzo, pa je tako odmah prodano oko 2.500 primjeraka, što je za ono doba, jako velik broj. Piaggio je ubrzo izbacio i jači model, a Vespa je godinama bivala sve popularnija i popularnija, pa je tako 1956. godine proizvedena milijunta Vespa. Četiri godine poslije taj se broj udvostručio, pa je Vespa postala fenomen moto svijeta.

Zbog svoje popularnosti i dizajna, nije dugo trebalo da ovaj skuter zauzme naslovnice raznih časopisa vezanih za modu i stil. No to nije bilo sve, jer je ubrzo Vespu prihvatio i Hollywood, a prvi su je promovirali Gregory Peck i Audrey Hepburn u filmu “Praznik u Rimu”. Nakon njih brojni su slavni poput Raquel Welch, Henryja Fonde, Antonia Banderas napravili “đir” Vespom na filmskom platnu.

Foto: Guliver – Vespa je danas sinonim dobrog stila

Izvan Italije, Vespa je najveće uspjehe postigla u Velikoj Britaniji, a posebnu popularnost uživala je šezdesetih godina. I dan danas, Vespa se uspješno prodaje u svijetu, tako da ova talijanska ljepotica ni nakon 75 godina, neće tako brzo u zasluženu mirovinu.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.