Značenje imena Katarina

Katarine, Kate i sve one čije ime proizlazi iz tog imena grčkog podrijetla danas slave imendan.

Značenje imena Katarina nije u potpunosti odgonetnuto. Sa sigurnošću se zna da ono ima podrijetlo u grčkom jeziku, piše Dnevnik.hr.

Jedna teorija pretpostavlja da ime dolazi od grčkog i bizantskog imena Haikaterine ili Hekaterine, vjerojatno povezana s Hakatom (Hekata – božica svijeta mrtvih).

Jedna od pretpostavki je da ono potiče od termina katarza, koji bi se mogao prevesti kao očišćenje, pa bi u tom slučaju Katarina bila “ona koja je čista“.

Drugo moguće značenje je ono koje kaže kako potječe iz grčke riječi ἐκάτερα (ekàtera), “svaka”.

Latinizirani oblik imena je Catharina, koje po tradiciji dolazi od grčkog ženskog pridjeva καθαρά (katharà), što znači “čista, iskrena, neposredna“.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

 • To helenizirano ime Ekatera na grčkom području dolazi od ranih Hrvata koji su se zapravo u 17 I 16 STOLJEĆU prije Krista naselili na otok Kretu koji i sam ili sama (Kreta) svoje ime ima zahvaliti novopridošlim stanovnicima otoka ,ratnicima i vještim mornarima i ribarima-Kreoati ili Hrohvatui,Khroati..
  To je narodno ime koje su Hrvati donijeli sa sobom prigodom njihovog dolaska u Europu iz Indije, točnije njihove države Sarasvatina sanskrtu ili kasnije harahvati kod prelaska slova iz sanskrta na perzijski, elamski ili akadski jezik u ondašnjoj jugoistočnoj Aziji ili pokrajinam današnjeg Iran i Afganistana..
  Otprilike, 3500 godina prije Krista iz sad zasad još neutvrđenih razloga(po modernim indijskim sveučilišnim znanstvenicima iz oblasti povijesti, arheologije i medicinske forenzike s kraja dvadesetog stoljeća) tadašnji stanovnici porječja i ušća rijeke Ind(narod Harahvati) napušta svoju zemlju i odlazi u nepoznato.
  Dalekih 5500 godina kasnije , moderni indijski povjesničari i arheolozi koji su desetlječima istraživanja svoje zemlje i micanja stanovništva ovisno o obliku vladavine nekog carstva ili vladanja podanicima ili robovima-ustanovljuju i znanstveno dokazuju da se narod koji sada na kraju dvadesetog stoljeća nalazi u Europi i živi na obalama Jadrana nekoć davno(7-8 tisuća ) godina prije Krista nalazio na području današnje rijeke Ind i da su na tom plodnom i bogatom području imali svoju državu.
  TIsućljećima kasnije njihovi potomci na svom dugom putovanju od Indije i Inda preko Irana, Crnog i Azovskog Mora, pa sve do plodnih ravnica Ukrajine i šumovitih i brdovitih Karpata u Polskoj, Češkoj središnjoj Slovačkoj, dolaze do prostora današnje BiH,Hrvatske, Albanije, C.Gore DUNAVA I dRINE S Adjelovima Srbije koje je bilo naseljeno tada novopridošlim HRvatima.
  Današnjih Srba, tada hjoš uopće nije bilo na prostoru uske Raške ili kasnije Srbije i BiH..
  ONI na te prostore dolaze tek 50 godina nakon hrvatskih osvajanja kao podanici ili radna snaga koja se brine za uzgoj stoke i hrane za kraljevstvo Hrvata..
  Jedan ogranak Hrvata kako rekosmo otprilike dvije tisuće godina prije dolaska Hrvata na ove prostore( na kojima su njihovi pretci Dinaridi iz AIranskog Gorja živjeli već skoro 4 tisuće godina)bijahu medju prvim indueuropljanima koji se nastaniše u Europi) se tada uputio ka jugu na područje današnje Grčke( otprilike dvije tisuće god prije Krista) i naselio brojne grčke otoke kao vješti ratnici i pomorci.
  Na Kreti, koja je dobila ime po njima zasnovali su veličanstvenu civilizaciju koja je imala svoje zlatno doba oko 1500 god.prije Krista..
  Tu je ostalo i zapisano ime Catherine, Katheera koje Hrvati donješe sa sobom..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.