Životna priča Taribo Westa: Od najboljeg igrača Europe do kršćanskog pastora

Taribo West, bivši reprezentativac Nigerije, član onih zlatnih generacija Intera i Milana, nogometaš je koji je osim svojih impozantnih defanzivnih vještina – privlačio pažnju svojim frizurama i neobičnim izgledom.

Nešto poput Dennisa Rodmana u NBA ligi, West je stailingom na terenu uvijek privlačio pažnju. Mnogi će reći da nije imao sreće, ali ako ništa – može biti sretan što je igrao nogomet na skoro svim krajevima svijeta.

On je bio jedan od prvih igrača koji je iz Afrike došao u Europu, a da se nedugo zatim postavilo pitanje o njegovim pravim godinama, jer je djelovao mnogo starije nego što se pretpostavljalo.

“Kada je došao kod nas imao je 28 godina. Kasnije smo saznali da ima 40”, kazao je Žarko Zečević, predsjednik Partizana, budući da je West dio karijere proveo u beogradskom klubu.

“Međutim, ostavili smo ga, nismo požalili jer je igrao odlično”, dodao je Zečević.

West je nakon toga jako brzo uzvratio. “Moji podaci su u rukama Obanta Uniteda, i profesionalne lige od 1990. godine, i od tada govorim prave godine”, piše N1.

Do 1993. godine igrao je u Nigeriji, zatim je otišao u Auxerre, gdje se u prvoj sezoni nije naigrao. Godinu poslije toga, odigrao je maestralno, pa i 1996. godine kada je Nigerija uzela veliko zlato na Olimpijskim igrama.

Veliki timovi su ga počeli primjećivati, a s Auxerreom je 1997. godine došao do četvrtfinala Lige prvaka.

Real Madrid, Manchester United, Barcelona bili su prvi u redu, ali ga je kupio Inter za dva milijuna funti. U prvoj sezoni je bio viceprvak Italije, ali je osvojio Kup UEFA.

Nastupio je i 1998. godine na Svjetskom prvenstvu, a poraženi su od Danske u osmini finala nakon 4:1. Tada ga je ministar kulture Nigerije optužio – ne zbog igre, nego zbog izgleda:

“Naša mladost kopira nogometaše. Kada vide njegove pletenice razvijaju osjećaj za homoseksualnost u svijetu koji se razvija. Mi to ne želimo”, kazao je Otumba Runshewe.

Početkom novog milenija prelazi u Milan 2000. godine, međutim nakon samo četiri utakmice pokazana su mu vrata. Šokirao se, jer je smatrao da je bio najbolji igrač Milana.

“Maldinija nitko nije mogao izbaciti iz ekipe. On je kum ekipe. Bio sam u šoku. Uvijek sam bio najbolji igrač na terenu“, tvrdio je tada.

Posuđen je Derby Countiju, pa je igrao u Kaiserslauternu, a onda je 18 mjeseci proveo u Partizanu. Nakon toga ide u Al-Arabi iz Katara, Plymouth Argyle, Paykan u Iranu – prije nego će se povući iz nogometa 2008. godine.

Međutim, tek tada počinje prava priča Taribo Westa. Postao je kršćanski pastor, i napravio je svoju svećeničku službu: Shelter In The Storm Miracle Ministries of All Nations.

Također, postoje glasine da je dok je igrao u Italiji držao biblijska predavanja u svojoj kući. Tvrdio je, navodno, da je vidio svoju ljubavnicu da se pretvara u zmiju. To je momenat kada je svoj život posvetio Isusu. Nakon toga, pričalo se da je preminuo. Međutim, to je brzo demantirano.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: