Životna priča duvandžija iz Rakitna

Vran planina, osim po legendi o Mijatu Tomiću i Divi Grabovčevoj, javnosti je poznata i po stvarnim pričama i događajima onih koji su, noseći duhan na leđima iz Hercegovine u Bosnu, pokušavali nešto zaraditi za svoju obitelj.

U to vrijeme vladala je represija jugoslavenske milicije i prodaja duhana na taj način bila je teški grijeh. Glavni putovi (točnije rečeno staze) iz Hercegovine prema Bosni, tada su vodili preko Vran planine.

Osim milicije, opasnosti su bile brojne, od nevremena do snježnih oluja u kojima se vrlo lako stradavalo, piše Rama-Prozor.info.

Prešavši Vran planinu, moralo se odlučiti kojim putom ići, zbog čestih kontrola, patrola, ali i izdaja bilo je više nego rizično.

U znak sjećanja na te ljude, kojih je svake godine sve manje, u nedjelju je na Kedžari, već desetu godinu za redom služena sveta misa za sve poginule duvandžije, kao i za sve one koji su poginuli čuvajući stada, braneći dom.

S ciljem da na neki način sačuvaju sjećanje na te ljude, ekipa portala Rama-Prozor.info snimila je na Kedžari kratku priču s Ivanom i Ilijom iz Rakitna.

(www.jabuka.tv)


10 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.