Ženska ulična banda u Mostaru: Podnositelji prijave pozvani na ponovno obraćanje

Nakon što su zaprimili anonimnu dojavu da je u Mostaru osnovana ženska ulična banda koja se izuzetno nasilnički ponaša prema drugim djevojčicama, predstavnici Institucije Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine sastali su se s predstavnicima MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije, potvrđeno je Feni iz te institucije, iz koje su još jednom upozorili na ekstremna kršenja prava djeteta u slučajevima vršnjačkoga nasilja.

Ministarstvo unutarnjih poslova HNŽ-a priopćilo je predstavnicima Institucije ombudsmena da će postupati u skladu sa svojim mandatom i nadležnostima te istražiti prijavu i obavijestiti ih o svim poduzetim aktivnostima, istaknuli su iz spomenute institucije iz koje obavještavaju podnositelje prijave da se, radi što efikasnije zaštite djece i u njihovom najboljem interesu, ponovno obrate Instituciji ombudsmena jer će sve proceduralne radnje, kako kažu, biti vođene s najvećom mogućom diskrecijom kako u pogledu podnositelja žalbe tako i u pogledu javnih službi i organa.

Ombudsmeni će i dalje svakodnevno nastojati i poduzimati napore da se vršnjačko nasilje u Bosni i Hercegovini svede na najmanju moguću mjeru, dodali su iz te institucije.

Inače, Institucija Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine zaprimila je 16. travnja ove godine anonimnu prijavu u kojoj se navodi da je u Mostaru osnovana ženska ulična banda koja se izuzetno nasilnički ponaša prema drugim djevojčicama.

Ombudsmeni kontinuirano ukazuju nadležnim organima, na svim razinama vlasti, na problem nedostatka koordiniranoga i sustavnoga djelovanja u slučajevima vršnjačkoga nasilja, što svakako ima za posljedicu nedostatak sustavne prevencije i mjera zaštite. Sasvim je jasno da je potrebno uspostaviti jasna, definirana pravila ponašanja u školama, ojačati ulogu psihologa i socijalnih radnika, uvesti preventivne mjere, ohrabriti izvještavanje o vršnjačkom nasilju među djecom i školskim djelatnicima, te osmišljavati i provoditi kontinuirane tečajeve o vršnjačkom nasilju za sve koji su uključeni u rad s djecom, ističu iz Institucije Ombudsmena.

Podsjećamo da je na adrese pojedinih mostarskih škola, policije, Centra za socijalni rad, gradskih odjela te medija upućeno anonimno pismo u kojem se tvrdi kako je banda maloljetnica pretukla jednu djevojčicu te joj slomila ruku te da je njihovo nasilje ”usmjereno prema svim neistomišljenicima”.

Iz SKB Mostar potvrđeno nam je da je djevojčica, koja se spominje u pismu, liječnički obrađena navedenoga dana te puštena kući, a iz policije doznajemo kako i ovaj slučaj nisu prijavili roditelji ozlijeđene djevojčice nego da je cijeli slučaj pokrenulo pismo.

Ovim putem vam sugeriramo poduzimanje zajedničkih aktivnosti na rješavanju ovoga složenoga problema i informiramo vas kako ćemo u slučaju napada na našu djecu poduzeti sve raspoložive mjere da svoju djecu zaštitimo. U tom slučaju nemojte, molim vas, reći kako niste znali jer vam nije nitko prijavio. Imate dovoljno podataka da zajedničkom akcijom možete pomoći tim frustriranim i opasnim djevojčicama koje siju strah gdje god se pojave, ali i drugoj djeci osigurati sigurno djetinjstvo, što, bez ikakve dvojbe, zaslužuju, naveli su roditelji u pismu.

Iz Centra za socijalni rad Grada Mostara potvrdili su da su nakon primitka pisma kontaktirali policiju. Istaknuli su kako je ovo prvi put da se susreću s navodima da se formiraju ženske bande.

(Fena)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.