Žene u prijevremenu mirovinu tek sa 64 godine života i 39 godina staža

Iako je u novom zakonskom rješenju u Federaciji Bosne i Hercegovine ostavljen termin “prijevremena” starosna mirovina, u praksi on već za nekoliko godina neće postojati, piše Večernji list.

Kako se navodi u novom nacrtu zakona o MIO-u, već za deset godina žena će morati navršiti 60 godina i šest mjeseci života i 35 godina staža osiguranja kako bi ostvarila pravo na prijevremenu starosnu mirovinu.

Prema spomenutom zakonu, 2034. godine će žena tek s 64 godine i šest mjeseci života i 39 godina staža osiguranja moći zatražiti ovu vrstu umirovljenja. Naime, u proceduri je donošenje novog zakona o mirovinskom osiguranju, koji postrožuje kriterije koje treba ispunjavati za umirovljenje, a cilj istoga je produžiti radni vijek zaposlenoga.

Kada je riječ o prijevremenoj starosnoj mirovini, dobna granica se pomiče svake godine. Tako je propisano da osiguranica ove godine ima pravo na starosnu mirovinu kad navrši 55 godina i šest mjeseci života i 30 godina staža osiguranja, dogodine kad napuni 56 godina života i 30 godina i šest mjeseci staža osiguranja, godinu kasnije 56 godina i šest mjeseci života i 31 godinu staža osiguranja, a 2019. godine 57 godina života i 31 godinu i šest mjeseci staža osiguranja.

Da bi otišla u prijevremenu mirovinu 2020. godine, žena mora napuniti 57 godina i šest mjeseci života i 32 godine staža osiguranja, u 2021. godini 58 godina života i 32 godine i šest mjeseci staža osiguranja, u 2022. godini 58 godina i šest mjeseci života i 33 godine staža osiguranja, a u 2023. godini 59 godina života i 33 godine i šest mjeseci staža osiguranja.

Kako navode iz Ministarstva rada i socijalne skrbi Federacije BiH, u 2024. godini žena za prijevremenu mirovinu treba napuniti 59 godina i šest mjeseci života i 34 godine staža osiguranja, 2025. godine 60 godina života i 34 godine i šest mjeseci staža osiguranja, 2026. godine 60 godina i šest mjeseci života i 35 godina staža osiguranja, 2027. godine 61 godinu života i 35 godina i šest mjeseci staža osiguranja, 2028. godine 61 godinu i šest mjeseci života i 36 godina staža osiguranja, 2029. godine 62 godine života i 36 godina i šest mjeseci staža osiguranja, 2030. godine 62 godine i šest mjeseci života i 37 godina staža osiguranja, 2031. godine 63 godine života i 37 godina i šest mjeseci staža osiguranja, 2032. godine 63 godine i šest mjeseci života i 38 godina staža osiguranja, dok u 2033. godini 64 godine života i 38 godina i šest mjeseci staža osiguranja. Novi su kriteriji i kada je riječ o beneficiranom radnom stažu.

Reformskim zakonom MIO propisano je da je uvećanje staža razlika između ukupno utvrđenog staža osiguranja s uvećanim trajanjem i staža osiguranja u efektivnom trajanju za isto razdoblje te da se starosna granica može snižavati najviše do 55 godina života.

”Ovo znači da se pod osiguranikom koji ima navršen staž osiguranja s uvećanim trajanjem podrazumijeva osoba – osiguranik koja je bila raspoređena na radno mjesto na kojem se 12 mjeseci efektivnog rada računa kao 14, 15 ili više od 15 mjeseci staža. U tom smislu osiguranik koji je raspoređen na radno mjesto, na kojem se 12 mjeseci efektivnog rada računa kao 14 mjeseci, za 20 godina efektivnog rada ostvarit će i dodatne 3,33 godine beneficiranog staža”, navode iz Ministarstva rada i socijalne skrbi FBiH, prenosi Večernji list.

Objašnjavaju kako to znači da će se starosna granica ovoj osobi sniziti za 3,33 godine te će analogno tome ovo smanjenje biti veće ako je osoba radila na radnom mjestu na kojem se 12 mjeseci efektivnog rada računa 15 ili više od 15 mjeseci staža.

(www.jabuka.tv)12 komentara

  • Neka nas drže do smrti na poslu, pa odma u grobnicu. Ko će se s nama zajebavat kad ostarimo i ne mognemo više radit, a mirovinu ne možemo uživati niti dana, jer umirovljenicima ne triba živit. Jeb.. ti upravu i društvo u kojem živimo!

  • ma ovi sto sastavljaju zakon ocito nisu vidjeli ni blizu osobu sa 60 I plus god. da takve osobe rade po 8 sati ekonomicno pa to je nemoguce,jos kakvi su uvijeti rada ponegdje vecina takvim tempom rada nece to dozivjeti,na ovaj nacin samo tjeraju ljude iz zemlje,jer radis do smrti I onda mozes kupit za mirovinu lijekova za deset dana a ostatak dana na prisilnoj infuziji.

  • Samo se prepisuju neki novinski članci i svi iszo pišu o ptijevremenoj starsnoj mirovini a nitko ni rijeći sa koliko se godina može dobiti PUNA STAROSNA mirovina..? I da li se unuduće ide u starosnu mirovinu sa 65 godina života ?

  • Bolje radit na crno i sam sebi uplacivat zivotno osiguranje. Znas kada prestaje i kada mozes dignuti lovu i koliko i volja te odjednom ili kao mirovinu u anuitetima. Tu nema izmjena vec je onako kako pise u ugovoru dok ovamo ne znas kolika ce biti mirovina nakon 40godina staza, hoce li kasniti, do kada ces morati uplacivati drzavi koja bi bila najsretnija da uplacujes dok si ziv da ne bi oni tebi slucajno isplatili stogod. To je stopostotna zarada drzavi odnosno bolje receno harac jer se mora platiti. Treba donijet zakon po kojemu svatko ima pravo birati zeli li sam uplacivati osiguranje i mirovinsko i gdje ce to uciniti. Sigurnije su dugorocno odrzive austrijske i njem.os.kuce od ove drzave…

  • Ovsj gore nas uspoređuje sa Austrijom mora da živi u normslnoj državi i da je to tako.kod nas ti daju 500 KM plaću a mirovinu su nam unaprijed uzeli jer su nsm u najboljem slučaju uplaćivali minimalne doprinise bez obzira na plaću pa zsto ako ko uspije dobiti mirovinu to je 326 KM osim onih koji nam to rade i neuplačuju doprinose imaju i 2100 KM na račun ovih kojima. Su godinana uskraćivali uplate u mirovinsko. A ti imsju desetak hodina staža imaksimale mirovine.
    I još sada trebaš radirj do 65 gidina života

  • Ma bravo na zakonu . Onaj tko je radio 10 godina i nemoze u penziju neka mu drzava vrati novac od uplata za mirovnsko kao sto radi austrija i njemacka.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.