Inzko: Nisam siguran da je Mostarcima do pjesme

Nisam siguran da je građanima Mostara do pjesme. Vjerojatno im se više plače, jer su i dalje uskraćeni za temeljna prava kao što je pravo izbora svojih lokalnih predstavnika – kazao je odgovarajući na novinarski pitanje o (ne)održavanju lokalnih izbora u tome gradu visoku predstavnik za BiH Valentin Inzko u interviewu današnjega izdanja Dnevnog lista.

– Dvije najodgovornije stranke – SDA i HDZ BiH – razgovaraju, i to je dobro. Pozdravljam njihove razgovore, ali sada moraju konačno nešto i postići. U ovom trenutku, nama nije poznato da su stranke postigle ikakav formalan dogovor. Ja ću i dalje pozivati sve stranke da pregovaraju s iskrenim namjerama u cilju provedbe presude Ustavnog suda BiH, tako da birači u Mostaru mogu konačno izabrati svoje lokalne predstavnike.

Jedna stvar koju međunarodna zajednica ne može i neće prihvatiti jeste podjela Mostara. OHR je na raspolaganju da pruži pomoć svim stranama u postizanju dogovora, ali mora postojati spremnost da se odustane od čvrsto zauzetih pozicija i da se pregovara s iskrenom namjerom. Za to će biti potrebno ublažavanje stavova i jedna temeljna razina političke volje. (…)

Vjerujem da presuda Ustavnog suda BiH obvezuje Parlamentarnu skupštinu BiH da vrši neophodne promjene. Neizravno, to znači da političke stranke snose glavni dio odgovornosti za ovo pitanje, ne samo u Parlamentu nego i na terenu u Mostaru – kazao je Inzko vezano za (ne)održavanje lokalnih izbora u Mostaru.

Na pitanje o Izbornom zakon u BiH i o tome jesu li “sadašnje političke takozvane elite sposobne i voljne za neki iskorak koji će označiti kraj ugnjetavanja ‘manjih’ te hoće li gospoda Sejdić i Finci dočekati pravdu i kakvo bi za njega rješenje bilo pravično te kako do njega doći, Inzko je odgovorio:

– Simptomatično je i za žaljenje da se veći dio diskusije o pitanju Sejdić-Finci vodi o poziciji jednoga od konstitutivnih naroda, a ne o postojećoj diskriminaciji Roma, Židova i drugih naroda koji se ne uklapaju u potpunosti u trodijelnu podjelu zemlje. Mislim da možemo napredovati na način koji će uzeti u obzir bojazni svih, ukoliko postoji politička volja i fleksibilnost da se to učini.

Dobro rješenje je ono rješenje s kojim se svi slažu i s kojim se svatko u BiH osjeća ugodno. Svaki vid diskriminacije protivan je samom biću ove zemlje. Ustav i njegovi izborni aranžmani morat će se uskladiti s presudom Europskog suda i Europskom konvencijom o ljudskim pravima. To će eliminirati izravnu diskriminaciju i osigurati da svaki građanin BiH uživa ista prava. Ne zaboravimo da su u Daytonu Ostali navedeni s velikim slovom O. To nije bila slučajnost, kao što su u bivšoj Jugoslaviji Muslimani bili s velikim slovom M – kazao je između ostaloga visoki predstavnik u BiH za današnji Dnevni list.

(Fena)

11 komentara

Komentiraj: