Žena na sudu dobila 60.000 eura za 30 godina obavljanja kućnih poslova – Jabuka.tv

Žena na sudu dobila 60.000 eura za 30 godina obavljanja kućnih poslova

Najviši sud u Portugalu naredio je muškarcu da svojoj bivšoj partnerici isplati više od 60.000 eura za kućne poslove koje je obavljala tijekom gotovo 30 godina zajedničkog života.

Prema presudi Vrhovnog suda pravde, nedavanje nadoknade za kućne poslove koje isključivo ili u najvećoj mjeri obavlja jedan član izvanbračne zajednice dovodi do njegovog “ stvarnog osiromašenja“. A pošto to također oslobađa drugog člana zajednice od “obavljanja tih zadataka”, to dovodi do njegovog bogaćenja bez potrebe za ikakvim troškovima ili doprinosima.

Žena koja je dobila presudu tražila je nadoknadu od 240.000 eura, ali je niži sud odbio njen zahtjev da joj se isplati novac za kućne poslove, prenijela je portugalska novinska agencija Lusa.

Nakon njene žalbe, Prizivni sud je podržao njen zahtjev i odredio da joj se isplati 60.782 eura. Njen bivši partner se žalio Vrhovnom sudu, koji je potvrdio presudu Prizivnog suda.

Zahtjev za jednakošću odavno je svojstven ideji pravde, tako da nije moguće smatrati da obavljanje svih ili velikog dijela poslova u kući u kojoj živi nevjenčani par od strane jednog od partnera odgovara ispunjavanju prirodne obaveze, zasnovane na dužnosti pravde, navodi se u presudi, prenosi N1.

Naprotiv, takva dužnost zahtjeva jednaku podjelu zadataka što je više moguće.

U ovom slučaju dokazano je da je žena toko gotovo 30 godina zajedničkog života brinula o kući i pripremala obroke za partnera.

U utvrđivanju vrijednosti kućnih poslova, sud je kao kriterij usvojio nacionalnu minimalnu plaću, pomnožio s 12 mjeseci i godinama zajedničkog života, a zatim oduzeo trećinu iznosa na račun ženinih troškova.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.