Žedni Borak: Gornji tok rijeke potpuno presušio, ispod Božje ćuprije ni kapi vode

Nije neobično da poneki od izvora rijeke Lištice presuši za ljetnih mjeseci i da se njezin vodostaj spusti do minimalnih razina, tako da se zvuk nekad bučne rijeke svede tek na tiho žuborenje. Međutim, izvori u gornjem toku ove rijeke koja daje život Širokom Brijegu tek su nekoliko puta u proteklih 100 godina u potpunosti presušili, a posve je iznimna pojava da ispod Božje ćuprije te u koritu rijeke od Lončarevih mlinica do jezera ni u listopadu nema niti kapi vode.

Ipak, svi oni koji su ovih dana posjetili izvorište Borak, od jezera pa da Lončarevih mlinica, odnosno do Božje ćuprije, mogli su doći hodajući po suhom koritu rijeke. Na sreću, izgleda da u tom dijelu presušeno korito nije imalo ozbiljnijih posljedica na život u njoj jer se ne vide tragovi pomora ribe, a posljedice ne trpe ni građani koji se opskrbljuju vodom iz toga izvora.

Iz Javnoga poduzeća “Vodovod i kanalizacija” Široki Brijeg za portal Jabuka.tv izjavili su da o presušivanju gornjega toga rijeke Lištice nemaju nikakvih informacija i da to ne utječe na vodoopskrbu Grada.

Nemamo informacija o presušivanju gornjih vrela rijeke Lištice, ali to sigurno ne utječe na naš rad jer vodu uzimamo s donjega vrela. Presušivanje rijeke u gornjem toku može utjecati samo na vodostaj rijeke, izjavili su iz “Vodovoda” za portal Jabuka.tv i dodali da posljednjih godina neki od izvora u Borku često presuše.

Posljedica je to, najvjerojatnije, velikih suša i slabih oborina za ljetnih mjeseci. U ovom je tjednu najavljena promjena vremena te se u Bosni i Hercegovini očekuje kiša, a u nekim dijelovima i snijeg. Stoga je ovo možda i jedinstvena prilika da Širokobriježani i svi drugi zainteresirani posjetitelji u ranoj jeseni uživaju u nesvakidašnjem iskustvu hoda po suhom koritu druge najhladnije rijeke u Europi, prije nego voda izbije iz suhih izvora i ponovno napuni korito.

(www.jabuka.tv)


14 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.