Zdravko Mamić pušten na slobodu

Zdravko Mamić je nakon trosatnog ispitivanja noć s petka na subotu proveo u policijskoj postaji zbog vrijeđanja ministra Željka Jovanovića na nacionalnoj osnovi. Sudac Županijskog suda u subotu popodne odlučio je pustiti Mamića da se brani sa slobode.

1:30 Mamićev odvjetnik Mate Matić poručio je da svi moraju biti zadovoljni ovakvom odlukom.

“Apsolutno smo zadovoljni, i vi morate biti zadovoljni. I svi mi, jer konačno znamo kakav je redoslijed i koja pravila vrijede. To su pravila pravne države i to tako mora biti”, rekao je Matić i dodao.

“Slijedi žalba druge strane i vijeće će odlučivati o žalbi, ali ne vjerujem da bi itko drugi podlegao pritisku.”

19:10 “Sutkinja nije podlegla pritiscima i na tome joj čestitamo”, komentirali su Mamićevi odvjetnici ispred Suda.

18:50 Sutkinja Županijskog suda Ljiljanka Maletić odlučila je pustiti Zdravka Mamića da se brani sa slobode. Mamić je istrčao iz suda, izljubio se s prijateljima i članovima jedne romske udruge koja ga je dočekala, te otišao u kafić proslaviti puštanje na slobodu. Novinare je ignorirao.

18:20 Priopćenjem se oglasio i Davor Šuker, predsjednik HNS-a.

17:30 Mamićevi odvjetnici izašli su iz Županijskog suda. Odluka o pritvoru trebala bi biti poznata za sat vremena.

16:50 U Zagreb je iz Njemačke stigla Izabela Nina Kraus, poduzetnica u mirovini, kako bi uplatila jamčevinu Zdravku Mamiću, ukoliko mu bude određena. Novinarima je otkrila kako je prijateljica obitelji Mamić već 25 godina.

16:00 Kandidati za zagrebačkog gradonačelnika redom osudili Mamićev šovinistički ispad

15:17 Mamićeva odvjetnica Jadranka Sloković izjavila je kako se na hrvatskim portalima moglo pročitati kako “Srbi ne mogu upravljati državom”, ali da nitko nije reagirao na to te da je čak i Đapić izjavio “da su Srbi sanitarni problem”, ali da zbog toga nije bio kažnjen.

15:10 DORH je zatražio da se Mamiću produlji pritvor, a ovako glasi njihovo priopćenje:

“Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu  prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv hrvatskog državljanina (1959.). (16. 3. 2013.) Naime, postoji osnova sumnje da je 54-godišnji hrvatski državljanin počinio kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju iz članka 325. stavak 1. Kaznenog zakona odnosno da je 15. ožujka 2013. u Zagrebu, u vremenu od 8,00 do 8,25 sati, tijekom gostovanja u radijskoj emisiji “Pozitivni petak” radio postaje “Soundset Plavi”, osvrćući se na aktualnog ministra znanosti, obrazovanja i športa, iznosio tvrdnje kojima je putem radija javno poticao na mržnju usmjerenu  prema navedenom ministru, no istodobno iskazujući izrazitu netrpeljivost i potičući na mržnju i prema svim pripadnicima srpske nacionalnosti, isključivo zbog njihove nacionalne pripadnosti. Sucu istrage je predloženo određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenika temeljem zakonske osnove opasnosti od ponavljanja djela, s obzirom da je osumnjičenik višestruko evidentiran za učin različitih prekršaja po Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira. Također, osumnjičenik je i višestruko evidentirana osoba i po Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, a što sve ukazuje da se radi o osobi koja ne poštuje i ne priznaje pravne norme i pravni poredak, te da je upravo obrazac njegovog ponašanja postupanje protivno pravnom uređenju. Ujedno, treba imati u vidu da je osumnjičenik kao javna osoba u javnim istupima i nastupima pokazivao i iskazivao izrazitu netrpeljivost prema pripadnicima drugih nacionalnih manjina i pripadnicama suprotnog spola, da je član Izvršnog odbora HNS-a, te izvršni predsjednik Građanskog nogometnog kluba Dinamo u kojem svjetlu cijeniti i daljnju opasnost od činjenja novih prekršaja po Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima.  Izjave osumnjičenika prenesene putem sredstava javnog priopćavanja valja promatrati i u kontekstu skorašnjeg održavanja nogometne utakmice između nogometnih reprezentacija Hrvatske i Srbije te  izjave poput ovih iznesenih tijekom gostovanja u gore spomenutoj radijskoj emisiji, dodatno dobivaju na težini te izazivaju bojazan da će dovesti do nereda i remećenja javnog reda i mira, a što sve, u svojoj ukupnosti, čini opravdanim primjenu zakonskog osnova za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja ovakvog ili sličnog kaznenog djela”, stoji u priopćenju DORH-a.

14:45 Mamić će se u svojstvu osumnjičenika izjasniti o krivici, a nakon toga sud će odlučiti hoće li ostati u pritvoru ili će biti pušten na slobodu. Inače, Mamićevi odvjetnici su poručili kako je za ovaj slučaj nadležno Općinsko, a ne Županijsko državno odvjetništvo te da će se Općinski sud utvrditi treba li Mamić biti pušten na slobodu. Mamićevi odvjetnici, naravno, smatraju da treba biti jer ne postoji mogućnost da utječe na svjedoke ili da ponovi kazneno djelo.

14:30 Prema neslužbenim informacijama, Državno odvjetništvo je zatražilo pritvor za Zdravka Mamića zbog opasnosti od ponavljanja djela. Mamić je, inače, dao iskaz DORH i sada je prepraćen na sud.

13:10 Zdravko Mamić je u policijskom kombiju prepraćen do zagrebačkog Općinskog državnog odvjetništva, koje će odlučiti hoće li Mamić ostati u pritvoru ili će ga pustiti na slobodu.

Prema najnovijim informacijama, Zdravko Mamić još uvijek nije stigao na Županijski sud! To je za Index potvrdio jedan od Mamićevih odvjetnika Ante Madunić.

“Oni ga još uvijek ne dovode jer koriste situaciju od 16 sati zadržavanja u nadzornom pritvoru. Oni ga na neki način žele kazniti zbog onoga što misle da je napravio, a eto, danas mu unuk ima krstitke….baš mu vraćaju”, rekao nam je Madunić.

“Ovo je odmazda”, nadodao je.

(Index.hr)

10 komentara

 • Po sastavu vlade u republici Hrvatskoj, brzo će doći vrijeme kao u Bosni ako si Hrvat skupi se i šuti. Kome će se još uvlačiti vlada……….

 • ne mogu vjerovati da je bar 5 ministara u hrvatskoj vladi srba,ma ne mrzim nikoga ali što je previše previše a tako im i treba kad su birali komunjare pa je zato sad ćirilica u vukovaru to je teška provokacija

 • Šta je rekao pa su strpali u zatvor znači nesmijes ni reći što misliš Hrvatska vlado jadu jedan kad će vam doći kraj gube SRPSKE- Četničke komunjarine , kljusine FUJJJ!!!

 • Nije mu još rekao sve što je trebao !!
  Većina nas isto misli , kao i gosp. Mamić ali nema petlju to i reći .
  Očigledno da su dobili ” mig ” s vrha za hapšenje …

 • a zalosna drzavo na celu drzave ateisti i srbi u zemlji sa skoro 80% katolika a borili se cijeli zivot protiv toga i sad nas bez puske dobiju e moji hrvati

  • Turcizmi su sastavni dio bossoakng jezika,a te tudjice su vremenom postale i rijeci koje se samo koriste u Bosni,ne u ostalim mjestima koje su Osmanlije osvajale,ti specificni turcizmi koji se koriste su se stopile sa bosanskim jezikom i time postale i bosanske rijeci.Moji preci? su bili iz Bosne,a jedan od mojih djedova je bio Austrijanac koji je davno dosao u Bosnu,i ne prevrce se u gorbu ni zbog cega,ja imam samo jednu vjeru,ja se nemam kojoj drugoj vjeri vratiti….to je samo vasa mitologija

 • u pravu ste većina isto misli ali se nitko ne usuđuje reći valjda će narod sad pokazat vlasti šta o njoj misli na euro izborima poraz bi žestoko uzdrmao milanovića

 • Samo da je malo laganije i mudrije pričao,puno bi više rekao i ne bi ga privodili.Ja mislim isto tako,a nisam srbomrzac.Ipak Sanadere,Sanadere?

 • Poduzetnica dosla iz Njemacke da plati kauciju za JADNOG mamica. PA KOVACICA prod za 15 milijona, a disu, EDVARDO,MODRIC I drugi. MAMIC VOLI MILIJONE A BOLIGA NEKA STVAR ZA HRVATCKU . to je istina .

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.