Zbog zaštite domaće proizvodnje, moguća zabrana uvoza peradi u BiH | Jabuka.tv

Zbog zaštite domaće proizvodnje, moguća zabrana uvoza peradi u BiH

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara Staša Košarac rekao je, nakon sastanka s predstavnicima Koordinacije udruga peradara u BiH, kako treba sve učiniti da se zaštiti domaća proizvodnja peradi i smanji uvoz te osigura i izvoz konzumnih jaja na tržište EU.

Košarac je istaknuo da je zaštita domaće proizvodnje jedno od važnih pitanja koje promovira Vijeće ministara i da će na tome ustrajavati.

Nema hrane, niti proizvoda koji je privilegiran u odnosu na neki drugi. U poljoprivrednom sektoru, koji je očigledno pogođen epidemijom koronavirusa, trebamo naći rješenja da bismo zaštitili domaću proizvodnju, rekao je Košarac novinarima, nakon sastanka kojem je nazočio i direktor Ureda za veterinarstvo Ljubomir Kalaba.

Košarac je naglasio da je cilj da se zaštiti domaći proizvođač i da prerađivački kapaciteti u Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) otkupe primarnu proizvodnju, te da se sve to nađe na policama trgovačkih centara u Srpskoj i FBiH.

On je rekao da postoje viškovi domaće proizvodnje.

Pokušat ćemo naći adekvatne mjere ne kršeći međunarodne ugovore. Razmišljam da Vijeću ministara, ukoliko ove administrativne mjere koje smo danas definirali ne daju određene rezultate, predložimo rješenja koja će značiti zabranu uvoza u BiH ili povećanje carinskih stopa, naglasio je Košarac.

On je istaknuo da se time pokazuje spremnost da se radi za domaće gospodarstvo i da bi to mogao biti nastavak dobrih politika koje su zastupali entiteti u okviru poticaja za primarnu proizvodnju.

Covid-19 je prouzrokovao mnoge poremećaje, ali i mimo toga treba tražiti najbolju poziciju za proizvode proizvedene u Republici Srpskoj i FBiH, rekao je Košarac.

On je naveo da je na sastanku bilo riječi i o tome kako na najbolji način popuniti upitnik za izvoz konzumnih jaja iz BiH za zemlje EU, te da je dogovoreno da u idućih sedam dana uslijede razgovori s nadležnim entitetskim institucijama i budu prikupljeni podaci o tome kako bi posredstvom Europske komisije bio kandidiran izvoz konzumnih jaja.

Kada je riječ o pilećem mesu naši proizvođači mogu izvoziti u zemlje CEFTA-e, EU, kao i jaja za daljnju preradu kompanije iz BiH mogu izvoziti. Još je ostalo da bude riješeno pitanje izvoza konzumnih jaja i na tome ćemo raditi zajedno s entitetskim vlastima, naveo je Košarac.

On je rekao da je pitanje klaonice otvorio u ponedjeljak u Doboju tijekom razgovora s gradonačelnikom, navodeći da položaj tog grada daje preduvjete da u njemu bude otvorena klaonica koju BiH nema.

To je vrlo značajno da bi bili smanjeni troškovi proizvođačima. Moramo poštovati ekološke standarde i u idućem razdoblju ćemo o tome razgovarati, rekao je Košarac i istaknuo da se uvoz treba kontrolirati adekvatno, uz rigorozne veterinarske kontrole.

On je dodao da će u idućem razdoblju, zajedno s Agencijom za sigurnost hrane i inspektoratima, definirati neophodne mjere jer je uočeno da postoje problemi kada se određeni proizvodi od pilećeg mesa nađu na tržištu BiH, kada se uvezu i da takvi mogu ugroziti zdravlje ljudi.

Tražit ćemo adekvatno reagiranje nadležnih inspekcijskih tijela i Ureda za veterinarstvo, istakao je Košarac.

Kalaba je naveo da je na sastanku bilo riječi o prekomjernom uvozu pilećeg mesa i o potezima koje treba napraviti da bi se olakšalo proizvođačima iz BiH da plasiraju svoje proizvode.

On je dodao da je glavna tema razgovora bilo ispunjavanje uvjeta za izvoz konzumnih jaja.

Jedino je ostalo da se stvore uvjeti za izvoz mesa peradi i proizvoda od mesa peradi. Ostala su još konzumna i rasplodna jaja i dogovorili smo da ćemo održati sastanke s nadležnim entitetskim tijelima da bismo prikupili podatke i poslali u Bruxelles u vezi s planom kontrole salmonele kao jednim od prvih uvjetaza izvoz, rekao je Kalaba, izražavajući nadu da će svi potrebni podaci koji se prikupljaju iz Srpske i FBiH u Bruxelles biti poslani do kraja godine.

On je izrazio nadu da će i ti uvjeti uskoro biti ispunjeni i da će proizvođači iz BiH konzumna jaja moći plasirati na europsko tržište.

Predsjedavajući Koordinacijskog odbora peradara i živinara u BiH Edin Abandžić rekao je da je ministar odreagirao ekspresno i da su u izravnoj komunikaciji dogovorili korake u vrlo neizvjesnom i teškom razdoblju koji će uslijediti zbog epidemije koronavirusa.

Nadam se da ćemo peradarstvo, kao i ostale poljoprivredne grane u BiH istaknuti i potaknuti domaće proizvođače da povećamo potrošnju proizvoda jer je u situaciji kada se smanjuje proizvodnja veoma važno da domaće proizvode plasiramo da bi naše gospodarstvo pretrpjelo što manju štetu, naveo je Abandžić.

(Srna)


Komentiraj: