Zbog seksualnog skandala: Papa Franjo prvi put u povijesti oštro kaznio kardinala

Skandal vezan uz kardinala zaprepastio je američku crkvu jer je riječ o crkvenom velikodostojniku

Papa Franjo prihvatio je u subotu ostavku kardinala Theodorea McCarricka, bivšeg nadbiskupa Washingtona i jedne od najprominentnijih figura Katoličke Crkve u Americi, koji se našao u središtu optužbi za seksualno napastovanje maloljetnika i mladih bogoslova.

McCarrick je prvi kardinal u povijesti koji će izgubiti crvenu kardinalsku kapu, navodi Reuters. Skandal vezan uz kardinala zaprepastio je američku crkvu jer je riječ o crkvenom velikodostojniku koji je desetljećima uživao velik ugled i bio blizak s papama i predsjednicima, prenosi RTL.

Papa Franjo prihvatio je njegovu ostavku na kardinalsku dužnost i naložio njegovu suspenziju kada je riječ o vođenju bilo kakve vjerske službe, uz obvezu da ostane u zatvorenome i posveti se molitvi i pokajanju dok optužbe protiv njega ne budu razmotrene u redovitom kanonskom postupku, navodi se u vatikanskom priopćenju.

Dužnosnici američke Crkve objavili su u lipnju kako su se optužbe da je kardinal prije skoro 50 godina seksualno napastovao tinejdžera pokazale točnima.

Od tada je nekoliko muškaraca izišlo u javnost s optužbama da ih je McCarrick prisiljavao da spavaju s njim u kući na plaži u New Yerseyju kada su kao bogoslovi studirali želeći postati svećenici.

Sam McCarrick je izjavio kako se “apsolutno ne sjeća” slučaja seksualnog zlostavljanja tinejdžera prije blizu 50 godina, no nije komentirao optužbe o napastovanju odraslih muškaraca i još jednog maloljetnika, o čijim se slučajevima doznalo poslije toga.

(www.jabuka.tv)

6 komentara

  • Kqko znaš da nema dokaza?
    Jesi li proučavao slučaj?
    Ja sam osobno biio nazočan kada je jedan (javmo osuđen) svećenik pipkao maloljetnika. O tom su svi pričali ali Crkva službeno nije ništa znala. Napastovanje i pedofilija je jedan od najgorih mogućih zločina i pokušaj pravdanja i zataškavanja nikome neće donijeti nikakvo dobro.

      • Vrijeđanjem bez argumenata ništa ne postižeš. Tvoji komentari najviše govore o teb samom. Čak i nick koji si uzeo pokazuje da si iskompleksiran. Brine te čovjek koji je umro prije 38 godina. Vjerojatno se tada nisi ni rodio?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.