Zbog nesreće kod Jablanice, prometuje se jednom trakom

Zbog prometne nesreće koja se dogodila u mjestu Donja Jablanica na magistralnoj cesti M-17 Jablanica-Mostar, prometuje se jednom trakom.

Dodatne poteškoće na ovoj dionici pričinjavaju i nove snježne oborine, zbog kojih se teretna vozila s prikolicom i šleperi koji ne posjeduju adekvatnu zimsku opremu, isključuju iz prometa.

I na dionicama Bihać-Bosanski Petrovac i Gornji Vakuf/Uskoplje-Prozor, obvezna je upotreba lanaca za teretna vozila s prikolicom i šlepere.

Nove padaline usporavaju promet i na ostalim putevima u Bosni i Hercegovini. Zbog niskih temperatura upozorava se na moguću poledicu, posebno u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima.

Ugaženoga snijega na kolniku ima na cestovnim pravcima: Tarčin-Konjic, Olovo-Kladanj-Vlasenica, Tuzla-Bijeljina, Sarajevo-Foča-Gacko, Han Pijesak-Vlasenica, Novi Travnik-Bugojno, Livno-Kupres, Livno-Bosansko Grahovo i Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad.

Na cestama u jugozapadnim krajevima puše jak vjetar koji mjestimično stvara snježne nanose. Apelira se na vozače da voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na snazi su zimski uvjeti vožnje, pa u skladu s tim, u slučaju obilnijih snježnih padalina, može doći do zabrane prometa priključnim vozilima na planinskim prijevojima gdje je kolnik zasniježen, do stvaranja uvjeta za sigurno prometovanje. Također, u slučaju potrebe, autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim kotačima koristiti lance na planinskim prijevojima.

Zbog zimskih uvjeta za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je promet za teretna vozila s prikolicom i šlepere na Graničnom prijelazu Izačić.

Na ostalim graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Na graničnom prijelazu Bosanski Novi-Dvor obustavljen je promet zbog radova u Hrvatskoj, priopćeno je iz IC BIHAMK-a, prenosi Fena.

(www.jabuka.tv | Foto: ilustracija)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.