Zbog klimatskih promjena ugroženo više od polovine vrsta kave u svijetu

Klimatske promjene i uništavanje šuma prijete da potpuno zbrišu s lica zemlje više od polovine divljih vrsta kave u svijetu, među kojima i popularne komercijalne kave “arabika” i “robusta”, upozorili su znanstvenici.

Trenutne mjere očuvanja divljih vrsta kave nisu dovoljne da bi se zaštitila njihova dugoročna budućnost, pokazalo je istraživanje koje su danas objavili stručnjaci britanskog Kraljevskog botaničkog vrta Kew u Londonu, prenosi Reuters.

Šef sektora za istraživanje kave, Aaron Davis,koji je predvodio istraživanje, kaže da u vrste kave kojima prijeti nestanak spadaju i one koje bi se mogle koristiti za uzgoj i razvoj kave u budućnosti, uključujući neke koje su otporne na bolesti i koje mogu odoljeti pogoršavajućim klimatskim uvjetima.

Prema njegovim riječima, hitno je potrebna ciljana akcija u određenim tropskim zemljama, prije svega u Africi i, naročito, u šumovitim oblastima koje su teško pogođene klimatskim promjenama.

Dok temperature rastu, a kišne padavine se smanjuju – pogodnih zona za uzgoj kave je sve manje, izjavio je Davis za Reuters.

On je napomenuo da ovi zaključci nisu važni samo za ljubitelje kave.

Postoji mnogo zemalja koje ovise od kave zbog prihoda od poreza. Procjenjuje se da oko 100 milijuna ljudi proizvode kavu na farmama širom svijeta, objasnio je britanski stručnjak.

Istraživači, čiji su rezultati rada danas objavljeni u časopisima Science Advances i Global Change Biology, rekli su da su rezultati istraživanja posebno zabrinjavajući za Etiopiju, kao najvećeg afričkog izvoznika kave.

Za tu zemlju su, uz pomoć kompjuterskog programa, znanstvenici utvrdili da joj prijete sumorne prognoze kad je riječ o kavi, jer bi, zbog klimatskih promjena koje predviđaju, do 2080. godine broj lokacija na kojima se uzgaja “arabika” mogao opasti za čak 85 posto.

(Fena) 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.