Zbog energetske krize ugasit će se svjetla na Eiffelovu tornju

Gradska uprava Pariza želi postići uštede energije ranijim gašenjem noćnog osvjetljenja Eiffelovog tornja, kako bi bili primjer za uštedu energije kao odgovor na trenutnu energetsku krizu.

Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo u utorak bi trebala predstaviti plan “energetske trezvenosti” za smanjenje potrošnje energije. Među mjerama za smanjenje potrošnje energije je i gašenje svjetala na Eiffelovom tornju, prenosi BFMTV.

Gradska uprava Pariza predložila je da se svjetla potpuno ugase u 23.45 sati, kada odlaze posljednji posjetitelji.

Reflektori na vrhu 330 metara visokog tornja učinili su ga svjetionikom na noćnom nebu u Parizu, a 20.000 blještavih sijalica davalo je tornju blistav izgled po pet minuta svakog sata.

Kako se navodi, noćna rasvjeta godišnje troši 6,7 gigavati električne energije u satu.

Ostvarena ušteda energije neće biti velika, ali kao najposjećenija svjetska znamenitost dužni smo svima ostalima poslužiti kao dobar primjer. Naša simbolična gesta je zapravo izuzetno moćna jer su u nas uprte oči cijelog svijeta, izjavio je Jean-Francois Martins, predsjednik društva Societe d’Exploitation de la Tour Eiffel (SETE) koje upravlja Eiffelovim tornjem.

Francuska vlada je apelirala na pojedince, domaćinstva i poduzeća da troše manje energije jer se zemlja suočava s nestašicom struje, gasa i goriva izazvanom ruskim ratom protiv Ukrajine.

Nekoliko gradova rješava problem gašenjem svjetla na javnim zgradama i ulicama kada se ne koriste.

(www.jabuka.tv | Foto: Philippe Lopez/Afp)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.