Završen projekt plinovoda Zagvozd-Posušje–Novi Travnik s odvojkom za Mostar – Jabuka.tv

Završen projekt plinovoda Zagvozd-Posušje–Novi Travnik s odvojkom za Mostar

Iz BH-Gasa su obavijestili javnost da je završen idejni projekt plinovoda Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Naime, tijekom 2019./2020. godine obavljali su se poslovi na izradi projektne dokumentacije za plinovod Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Hrvatske na pravcu Zagvozd (Hr) – Posušje (BiH) – Novi Travnik s odvojkom za Mostar.

Izrada Idejnog projekta se, navode iz BH-Gasa, financirala grant sredstvima Europske Komisije, koja je ovaj posao povjerila međunarodnom Konzorciju Mot MacDonald – Connecta, a koji je u ovu svhu angažirao i četiri domaće tvrtke za izradu pojedinih faza.

Izrada dokumentacije je započela u kolovozu 2019. godine i kao što je i planirano, Idejni projekt plinovoda Južna interkonekcija je završen i isporučen korisniku BH-Gas 30. travnja 2020. godine. Naredna faza je stručna revizija isporučene projektne dokumentacije koju će izvršiti inozemni Konzultant i za što su također osigurana grant sredstva Europske Komisije u okviru Zajedničke pomoći za podršku projektima u europskim regijama (JASPERS), naveo je direktor BH-Gasa Jasmin Salkić, prenosi Klix.

Za izradu ovih dokumenata osigurana su grant sredstva Američke agencije za međunarodni razvoj, a izrađivač je izabran u međunarodnoj javnoj natječajnoj proceduri provedenoj po EBRD pravilima. Izrada ove dokumentacije se također odvija u skladu s predviđenom dinamikom, a eventualna odgađanja su moguća u dijelu provođenja javnih rasprava lokalno na terenu iz poznatih razloga uzročenih pandemijom COVID 19.

BH-Gas je provedenim aktivnostima, tijekom zadnje tri godine, osigurao da sve faze izrade projektne dokumentacije do pribavljanja urbanističke suglasnosti budu financirane iz europskih fondova i donacije Veleposlanstva SAD-a u Sarajevu, te time svi troškovi, koji se mjere u milijunskom iznosu, nisu niti na koji način opteretili redovito poslovanje BH-Gasa niti potrošače BH-Gasa. Ovom prilikom zahvaljujemo se svim donatorima koji su podržali ovaj projekt u ovoj fazi izrade, kaže Salkić.

Projekt Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Hrvatske u dužini od 160 km spada u najveće kompleksne linijske infrastrukturne projekte u BiH, i isti prolazi kroz četiri županije te je za njegovu realizaciju neophodna podrška i aktivno učešće lokalnih zajednica u svakoj fazi implementacije.

Realizacijom projekta Južna interkonekcija će se omogućiti integracija BiH tržišta s Europskim tržištem prirodnog plina povezivanjem transportnih sustava prirodnog plina BiH i Hrvatske, te diverzifikacija pravaca i izvora opskrbe prirodnim plinom iz izvora LNG Krk, europska čvorišta za trgovinu plinom, Kaspijska regija putem IAP projekta i drugi, uz značajno povećanje sigurnosti opskrbe.

Projekt je Vlade Federacije Bosne i Hercegovine proglašen projektom od strateškog značaja, a BH-Gas je zadužen za njegovu implementaciju.

Pored navedenih aktivnosti vezanih za izradu Idejnog projekta plinovoda, kako ističe Salkić, u tijeku je i izrada studije utjecaja na okoliš i društvo koja će za predmetni projekt biti urađena u skladu s okolišnom i socijalnom politikom EBRD, kao i svim zahtjevima domaćeg zakonodavstva.

(www.jabuka.tv)


16 komentara

 • Široki se ne spominje sigurno priko čvrsnice i drežnice da bi se izbjeglo Široki ,jer mi smo”kanibali”šugava država i ista federacija ne mogu svarit Široki jer jw centar hrvatskog svita

  • Jesi se upitao mozda da nije problem u tebi i takvima koji kontaju ovdje da su najpametniji, najljepsi, najbogatiji, najveci rvati, najveci katolici, toboze centar rvackog svita?

  • Ne sery majmune. Projekt nisu radili ono gore nego EU. Odabrana je najbolja i najpovoljnina ruta. Posusje na jaboljoj strateskoj poziciji i ne samo u ovom slucaju. Neprihvatljivo je bilo i da carina zvarsi u grudama. S obzirom na geo poziciji Posusja a ujedno i funkcionalno prometno cvoriste, sve je jasno tko je za koga ‘potezao’ veze. Ako bas hoces, Posusje je upravo ekonomsko geografski centar hrvata u BiH i Dalmatinskom zaleđu.

 • Bravo za vas samo da ne bude kao što je u nas u Širokom za pročićivač ,kopano sve po gradu godinama sad od toga ništa, onda kad neko spomene oni samo kažu radićemo.
  Nema goreg grada od Širokog brijega svugdje se nešto radi kod nas ništa.

 • Siroki je ispred vremana ovih ostalih…Imad status grada…znaci ispinjeni su.uvjeti…Podzemni kablovi struje.. moji u Mostaru.i sada sa stuba se napajaju strujom..🤣😂, imamo moderne..kamione za odvoz smeca…u mostaru kamioncicima na kipu kupe smece🤣😂 ok nisu gradjani mostara krivi…Imamo odvodnu kanalizaciju….. Imamo izvor…vode….Imamo skoro sve resurse.. vjetra ko u prici brda jel problem napraviti vjetrenjace za napajanje struje netrebaju nam.5g mreze…. .gdje je pametna omladinska glava ,inovatori..!konstruisat za solarno napajanje.energije..Evo ideja sve nam je Bog omogucio da iskoristimo prirodne resursr…A ne kad ce kladareeeee i kockarnice…Utrosite svoju energiju znanje mozak vibraciju na ove stvari..I ne moze nam Niko nista onda…!!! SAMO SLOGA I DOGOVOR PAMETAN VODJA …SLOZNA BRACA KUCU.GRADE..NESLOZNA JE RAZORE?????!!!! ne cekat pasivno kavavu sudbinu nam kroje ovi iz vrha “NIKAKVU”i onda kuknjava.Samo se bunimo a nista nepoduzimamo.A mozemo. Da budemo uzor i primjer svima…da nam zavide..da kopiraju od nas….

 • Zasto bi bilo koga zaobisli pa distributeru treba sto vise kupaca i tada je projekt isplativ a vi sto govorite i generalizirate lopovi ovi i oni sramite se sebe sami jer to je dno dna ljudskog razuma optuzivati sve ljude jednog grada opcine regije ili drzave upitajte se zasto zivite!????

 • da bi imali zemni plin u kući treba sve prokopati
  treba vam dobar dimlljak , peć
  cijena priključka oho
  možete se grijati na drva petnest godina

 • Siroki se prosirio do krajnjih granica. Tu mu je kapak. Ostat ce toliki zauvjek jer nema mogucnosti za daljnim sirenjem kao ni heografski tako i strateski. Ostat ce slijepo crijevo. Buducnost gradova je u potezu, Capljnina, Ljubuski, Posusje i Tomislavgrad. Zao mi je skripari, ali tako stvari stoje.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.