Zaustavljena deportacija zarobljenih ISIL-ovaca i njihovih obitelji u BiH | Jabuka.tv

Zaustavljena deportacija zarobljenih ISIL-ovaca i njihovih obitelji u BiH

Vijeće ministara BiH još nije formiralo operativno tijelo koje bi bilo zaduženo da se bavi procesom povratka i preuzimanja bh. državljana koji se zarobljeni u Siriji i Iraku, a sudjelovali su u borbama zajedno s pripadnicima terorističke organizacije Islamska država ISIL.

Nositelj ovog projekta je Ministarstvo sigurnosti BiH, a prije nekoliko dana propao je sastanak na kojem se trebao usaglasiti tekst o tome koja je institucija zadužena za koju vrstu posla i šta će ko tačno raditi, piše Avaz.

Jasni zadaci

Planirano je da u ovom tijelu, osim predstavnika Ministarstva sigurnosti, budu i predstavnici Ministarstva vanjskih poslova BiH, Tužiteljstva BiH i Državne agencije za istrage i zaštitu. Saznajemo da su pojedine institucije, poput MVP-a BiH, već delegirale svoje predstavnike.

Riječ je o osobi koja je zadužena za provjeru putovnica bh. državljana. No, neimenovanjem ovog tijela, zapravo je zakočen kompletan proces deportacije bh. državljana.

Iz MVP-a BiH neslužbeno je rečeno da, bez formiranja operativnog tijela, koje bi imalo jasne zadatke, nije moguće ni očekivati da Sjedinjene Američke Države pristanu na deportaciju ISIL-ovaca, ali i njihovih obitelji, jer nisu prošli provjere.

Do sada je u BiH izručen samo ISIL-ovac Ibro Ćufurović iz Velike Kladuše, koji se nalazi u zeničkom pritvoru i koji je optužen da se borio za Islamsku državu na području Sirije i Iraka.

Ostali bh. državljani, među kojima je i Abdulah Čurt, za kojeg je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić prije tri mjeseca tvrdio da bi trebao biti izručen s Ćufurovićem i deportiran u Sarajevo, i dalje čekaju službenu dokumentaciju, bez koje zračne snage SAD, smještene u Siriji, ne žele nikoga deportirati u matičnu zemlju.

Sigurnosni podaci

Osim Čurta, u zarobljeništvu se, prema sigurnosnim podacima, nalaze i bh. državljani Senad Kupusović, Enes Borovac, Albin Sinanović, Nedim Mujčinović, Edin Muftić, Ajdin Blažević, Muhamed Hasić, Alija Keserović, Edvin Babić, Begzad Sarač, Salem Hasić.

Među zarobljenicima su i Emir Ališić iz maglajskog sela Ošve i njegov 19-godišnji posinak Hamza Labidi.

Pozivi i apeli ministarstvima

Nezvanično nam je rečeno da su već mjesecima doslovno užarene telefonske linije u ministarstvima sigurnosti i vanjskih poslova. Riječ je o pozivima članova obitelji, većinom zarobljenih supruga i djece, koji od bh. institucija traže odgovore šta će biti s njihovim najmilijima.

Stotine žena i djece nalazi se u izbjegličkim kampovima. Posljednji podaci govore da čak 200 djece čeka na povratak u BiH.

(www.jabuka.tv)


7 komentara

Komentiraj: